Spis treści
Co zdrowego na Wigilię Bożego Narodzenia? Najlepsze składniki dań
W Wigilię Bożego Narodzenia najczęściej mamy do wyboru wiele potraw, wśród których jest sporo naprawdę polecanych pozycji. To te, które zawierają naturalne, tradycyjne polskie produkty. Na uroczystej kolacji pojawiają się one również w innych daniach.
Sprawdź w naszej galerii najzdrowsze i najbardziej polecane składniki wigilijnych dań.
Dowiedz się także:
Czy potrawy wigilijne są zdrowe?
Wigilijna wieczerza wielu osobom kojarzy się z przejedzeniem i złym samopoczuciem – winne nie są jednak same potrawy, z których wiele jest zdrowych, tylko ich ilość. Oprócz tego, by nie nakładać sobie za dużo, dobrze pamiętać też o wyborze tych dań, które mają korzystne działanie na organizm.
Wśród typowych polskich dań wigilijnych wiele osób ma od lat swoich niezmiennych faworytów. Dla jednych to postny bigos, dla innych pierogi z kapustą i grzybami czy śledzie, a jeszcze inni mogliby od razu przejść do makowca.
Warto wiedzieć, że większość z odświętnych potraw w swoich klasycznych wersjach to propozycje pełne cennych składników odżywczych. To tylko sposób ich przygotowania oraz jedzenia powodują, że uroczysta kolacja może nie wyjść nam na dobre.
Zobacz, co które składniki wigilijnych potraw są najzdrowsze.