Ryba na Wigilię w zdrowym i nietuzinkowym wydaniu. Te przepisy zaskoczą wszystkich i sprawią, że będziesz przyrządzać je co roku na Święta

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Ryby jedna z najważniejszych pozycji na Wigilię, nawet w wersji wegańskiej. Choć najbardziej cenimy tradycyjne receptury, nie musimy co roku sięgać po to samo. Pyszna wigilijna ryba w niecodziennym wydaniu może zaskoczyć gości i sprawić, że właśnie z jej powodu zapamiętają uroczystą kolację. Zobacz łatwe przepisy na świąteczne potrawy z karpia, śledzia, dorsza, pstrąga i łososia.

Spis treści

Ryba na Wigilię – przepisy na zdrowe dania świąteczne

Ryby stanowią nieodłączny element diety postnej, która dawniej obowiązywała w Wielkim Poście aż do dnia Wigilii włącznie.

Śledź w śmietanie z cytryną i przyprawami
Jak zdrowo i ciekawie podać rybę na Wigilię Świąt Bożego Narodzenia? Zobacz, jak pysznie przyrządzić karpia, śledzia, dorsza, pstrąga i łososia. Wypróbuj nasze przepisy. gbh007/Getty Images

Na wigilijnym stole nie może więc zabraknąć dań rybnych (nawet tych udawanych, w wersji roślinnej), ale ich przygotowanie nie musi odbywać się kosztem innych obowiązkowych potraw. Wśród naszych propozycji znajdziesz mniej i bardziej pracochłonne opcje, z których wszystkie będą smaczne i nietuzinkowe. Polecamy m.in. trzy autorskie przepisy Kuby Kuronia z makrelą w roli głównej, a także dania z innych ryb.

Przedstawiamy tam, jak zrobić następujące dania:

  • delikatny świeży śledź marynowany z ziołami,
  • wykwintna zupa rybna z makreli,
  • makrela z piekarnika z ziemniakami i marchewką garam masala,
  • pikantne curry z karpia z limonką i kolendrą,
  • ryba w galarecie z jajkiem i warzywami,
  • dorsz na parze po grecku,
  • sałatka śledziowa pod warzywną pierzynką,
  • pieczony łosoś z kolorowym pieprzem i rozmarynem,
  • filet śledzia z oliwą, marynowaną cebulką i świeżą pietruszką,
  • makrela z białą fasolą i boczniakami na purée z dyni.

Dowiedz się także na temat:

Jaką rybę je się na Święta?

Do najpopularniejszych ryb na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia należy na pewno karp, który jednak nie jest przez wszystkich lubiany. Powodem jest zapach i smak mułu związany ze sposobem hodowli ryby. Warto jednak wiedzieć, że karpie ze stawów z płynącą wodą mogą być całkiem wolne od nieprzyjemnych aromatów. Jeżeli taki się trafi, warto spróbować.

Zobacz: Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś czy panga? Których nie kupować?

W świątecznych daniach najczęściej pojawiają się także śledź, dorsz, pstrąg, łosoś i makrela. To świetne źródła kwasów tłuszczowych omega-3, których spożywamy w diecie za mało. Zapewnia je także pstrąg tęczowy, który jest przy tym lżejszy od wymienionych ryb – podobnie, jak karp.

Ryby dobrze jest przyrządzić w taki sposób, by świetnie smakowały i zachowały cenne związki odżywcze. Należą do nich kluczowe związki mineralne, witamina D czy wit. z grupy B. Sprawdź, jak zrobić pyszną i zdrową rybę na Wigilię (i nie tylko).

Warto wiedzieć, że z tradycji postnej Wigilii wywodzi się mnogość przepisów na klasyczne dania jarskie, w których oprócz ryb pojawiają się grzyby, kiszona kapusta czy nasiona roślin strączkowych, takie jak fasola i groch.

Przeczytaj także na temat:

Dodaj firmę Autopromocja

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia