Spis treści
Ryba na Wigilię – przepisy na zdrowe dania świąteczne
Ryby stanowią nieodłączny element diety postnej, która dawniej obowiązywała w Wielkim Poście aż do dnia Wigilii włącznie.
Na wigilijnym stole nie może więc zabraknąć dań rybnych (nawet tych udawanych, w wersji roślinnej), ale ich przygotowanie nie musi odbywać się kosztem innych obowiązkowych potraw. Wśród naszych propozycji znajdziesz mniej i bardziej pracochłonne opcje, z których wszystkie będą smaczne i nietuzinkowe. Polecamy m.in. trzy autorskie przepisy Kuby Kuronia z makrelą w roli głównej, a także dania z innych ryb.
Zobacz w naszej galerii przepisy i instrukcje, jak przygotować na Wigilię dania z makrelą, śledziem, dorszem i łososiem.
Przedstawiamy tam, jak zrobić następujące dania:
- delikatny świeży śledź marynowany z ziołami,
- wykwintna zupa rybna z makreli,
- makrela z piekarnika z ziemniakami i marchewką garam masala,
- pikantne curry z karpia z limonką i kolendrą,
- ryba w galarecie z jajkiem i warzywami,
- dorsz na parze po grecku,
- sałatka śledziowa pod warzywną pierzynką,
- pieczony łosoś z kolorowym pieprzem i rozmarynem,
- filet śledzia z oliwą, marynowaną cebulką i świeżą pietruszką,
- makrela z białą fasolą i boczniakami na purée z dyni.
Dowiedz się także na temat:
Jaką rybę je się na Święta?
Do najpopularniejszych ryb na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia należy na pewno karp, który jednak nie jest przez wszystkich lubiany. Powodem jest zapach i smak mułu związany ze sposobem hodowli ryby. Warto jednak wiedzieć, że karpie ze stawów z płynącą wodą mogą być całkiem wolne od nieprzyjemnych aromatów. Jeżeli taki się trafi, warto spróbować.
Zobacz: Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś czy panga? Których nie kupować?
W świątecznych daniach najczęściej pojawiają się także śledź, dorsz, pstrąg, łosoś i makrela. To świetne źródła kwasów tłuszczowych omega-3, których spożywamy w diecie za mało. Zapewnia je także pstrąg tęczowy, który jest przy tym lżejszy od wymienionych ryb – podobnie, jak karp.
Ryby dobrze jest przyrządzić w taki sposób, by świetnie smakowały i zachowały cenne związki odżywcze. Należą do nich kluczowe związki mineralne, witamina D czy wit. z grupy B. Sprawdź, jak zrobić pyszną i zdrową rybę na Wigilię (i nie tylko).
Warto wiedzieć, że z tradycji postnej Wigilii wywodzi się mnogość przepisów na klasyczne dania jarskie, w których oprócz ryb pojawiają się grzyby, kiszona kapusta czy nasiona roślin strączkowych, takie jak fasola i groch.