Bakłażan wspomaga odchudzanie i odmładza. Ile ma kalorii? Poznaj właściwości zdrowotne oberżyny i wypróbuj przepis na pastę z bakłażana

Monika Góralska
Monika Góralska
Bakłażan, czyli psianka podłużna, oberżyna lub gruszka miłosna należy do tej samej rodziny roślin, co ziemniaki i pomidory.
Bakłażan, czyli psianka podłużna, oberżyna lub gruszka miłosna należy do tej samej rodziny roślin, co ziemniaki i pomidory. jessmine/123rf.com
Udostępnij:
Bakłażan to egzotyczne warzywo, a właściwie owoc, który początkowo uważany był za trujący i używany tylko jako roślina ozdobna. Z czasem jednak przekonano się, że posiada on ciekawe walory smakowe i wiele wartości odżywczych. Jest niskokaloryczny, a wysoka zawartość witamin z grupy B, błonnika i antyoksydantów sprawia, że korzystnie wpływa on na odchudzanie, trawienie, układ nerwowy, a nawet urodę. Zobacz, jakie jeszcze właściwości kryje oberżyna i wypróbuj łatwy przepis na smaczną i zdrową pastę z bakłażana.

Spis treści

Bakłażan – wartości odżywcze. Ile kalorii ma oberżyna?

Bakłażan, czyli tak właściwie psianka podłużna (Solanum melongena) to roślina z rodziny psiankowatych, do której należą również m.in. ziemniaki, pomidory czy miechunka. Bakłażan nazywany jest również oberżyną, bakmanem, gruszką miłosną i jajkiem krzewiastym. Pochodzi z tropikalnej Afryki, Egiptu, Arabii i Indii. W polskim, chłodnym klimacie może być uprawiany jedynie w szklarniach. Co ciekawe, do XIX w. w Europie bakłażan uznawany był za roślinę toksyczną i stosowany jedynie do celów ozdobnych ze względu na swój egzotyczny wygląd.

Botanicznie bakłażan to owoc, a dokładnie jagoda, a nie warzywo. Ma jadalne podłużne lub kuliste ciemnofioletowe lub brunatne owoce o gładkiej, błyszczącej skórce i białym miąższu, osiągające do ok. 30 cm długości.

Bakłażan w 90 proc. składa się z wody i jest niskokaloryczny, 100 g ma tylko 25 kcal. W podanej ilości zawiera on również:

  • tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone) – 0,2 g (0,03 g),
  • węglowodany (w tym cukry) – 6 g (3,5 g),
  • błonnik – 3 g,
  • białko – 1 g,
  • sól – 0,005 g.

Bakłażan jest również bogaty w witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, witaminę A, C, E i K oraz składniki mineralne takie jak mangan, żelazo i potas. Zawiera także antocyjany, czyli barwniki, które nadają mu fioletową barwę i są silnymi przeciwutleniaczami, a także kwas chlorogenowy.

Czy bakłażan jest zdrowy? Właściwości zdrowotne bakłażana

Głównie ze względu na zawartość dużej ilości błonnika, wody i witamin z grupy B, a także antyoksydantów oraz niewielką ilość kalorii bakłażan ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia:

  • usprawnia trawienie – dzięki wysokiej zawartości błonnika bakłażan działa korzystnie na układ pokarmowy, reguluje wypróżnianie i zapobiega zaparciom,
  • wspomaga odchudzanie – błonnik przyspiesza również przemianę materii. Wraz z dużą zawartością wody w bakłażanie sprawia, że warzywo to zapewnia uczucie sytości na długi czas. Dzięki temu nie mamy ochoty na podjadanie przekąsek między posiłkami, co sprzyja utracie zbędnych kilogramów,
  • łagodzi stres i poprawia nastrój – a to za sprawą zawartych w oberżynie witamin z grupy B, które korzystnie oddziałują na układ nerwowy, łagodzą napięcie i pozytywnie wpływają na samopoczucie,
  • wspomaga pamięć i koncentrację – witaminy z grupy B wspomagają również przepływ krwi do mózgu, dzięki czemu wspierają procesy poznawcze takie jak pamięć, koncentracja i zdolność do uczenia się, a tym samym zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby neurodegeneracyjne takie jak demencja czy alzheimer,
  • zapobiega anemii – w bakłażanie znajdziemy spore ilości żelaza, które jest składnikiem hemoglobiny znajdującej się w czerwonych krwinkach,
  • obniża poziom cukru we krwi – obecny w bakłażanie mangan wspiera metabolizm glukozy, a wraz z błonnikiem chroni przed rozwojem cukrzycy typu 2,
  • odmładza i działa przeciwnowotworowo – przeciwutleniacze takie jak antocyjany i kwas chlorogenowy zawarte w roślinie chronią komórki przed działaniem wolnych rodników, które uszkadzają je i prowadzą do rozwoju m.in. nowotworów, a także przyczyniają się do starzenia się organizmu.

Bakłażan w krajach śródziemnomorskich uznawany był także za afrodyzjak, dlatego nazywany jest również gruszką miłosną. Ze względu na zawartość argininy, która usprawnia krążenie krwi i zwiększa jej przepływ również w narządach płciowych spożywanie bakłażana pozytywnie wpływa na potencję i libido.

Co zrobić z bakłażana? Czy można go jeść na surowo? Oberżyna w kuchni

Bakłażan na surowo jest toksyczny, ponieważ zawiera solaninę, która jest obecna również w surowych ziemniakach czy niedojrzałych, zielonych pomidorach. Substancja ta ma za zadanie chronić roślinę przed szkodnikami, a po jej spożyciu może dojść do zatrucia objawiającego się wystąpieniem gorączki, bólów brzucha, mdłości i wymiotów. Oberżynę można więc jeść tylko po obróbce termicznej.

Przed przygotowaniem potrawy obieranie warzywa nie jest konieczne, zwykle przyrządza się go ze skórką, w której znajduje się dużo antocyjanów, nadających bakłażanowi jego charakterystyczny kolor i działających silnie antyoksydacyjnie, a więc wymiatających wolne rodniki. Przed przygotowaniem należy oberżynę pokroić, można wydrążyć pestki, ale również nie jest to konieczne, a następnie posolić, aby warzywo zmiękczyć i zniwelować jego gorzki posmak. Pozostawić na ok. 30 minut, a następnie opłukać i odsączyć na papierowym ręczniku.

Warzywo można piec, smażyć, grillować i gotować w wodzie lub na parze. Można je również dodawać do sosów, a także przygotować leczo lub pastę z bakłażana.

Bakłażan ze względu na to, że uprawiany jest w ciepłych strefach klimatycznych dostępny jest w sklepach przez cały rok. Jednak najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe owoce dostaniemy w czasie jego właściwych zbiorów, czyli od czerwca do września. Wybierajmy mniejsze owoce, które są młodsze, a ich skórka jest sprężysta, błyszcząca i gładka o jednolitym ciemnofioletowym lub brunatnym kolorze. Unikajmy natomiast pomarszczonych, uszkodzonych lub popękanych okazów, które mają żółtą, brązową lub niebieskawą skórkę.

Przepis na pastę z bakłażana

Baba ghanoush, czyli popularna na Bliskim Wschodzie pasta z bakłażana będzie idealna jako smarowidło do kanapek lub dip do maczania w nim pokrojonych w słupki warzyw, nachosów czy paluszków chlebowych.

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki tahini,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (opcjonalnie).

Jak przygotować baba ghanoush, czyli pastę z bakłażana?

  1. Umyj bakłażana, przekrój na pół, posyp miąższ solą i pieprzem oraz polej oliwą.
  2. Obróć skórką do góry i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 40-45 minut.
  3. Po wyjęciu z piekarnika ostudź bakłażana i wyjmij z niego łyżką miąższ.
  4. Odciśnij na sitku z nadmiaru wody.
  5. Przełóż do blendera razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj tahini i sok z cytryny, pozostałą część oliwy oraz opcjonalnie kumin.
  6. Całość zblenduj na gładką masę. Dopraw do smaki pieprzem i solą.
Dieta, która wyklucza lub ogranicza pieczywo, wciąż może być atrakcyjna. Istnieje bowiem mnóstwo smacznych i o wiele lżejszych zamienników chleba, które z powodzeniem zastąpią go w ulubionych daniach. Sprawdź 13 sposobów na zastąpienie pieczywa innymi produktami. Podajemy także, ile kalorii i węglowodanów zapewniają nasze propozycje! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Te produkty z powodzeniem zastąpią pieczywo! 13 zamienników ...

Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

miejsce #1

Biocodex

Symbiosys Alflorex Probiotyk 15kaps.

44,35 zł16,99 zł-62%
miejsce #2

Swanson

Swanson Sulforafan 400mcg 60kaps

34,99 zł17,29 zł-51%
miejsce #3

Caricol mus z Papai

99,99 zł98,00 zł
miejsce #4

Biocodex

Symbiosys Alflorex 30 kapsułek

40,62 zł
miejsce #5

Aflofarm

HepaSlimin 30 tabl.

8,48 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Duże śniadanie nie pomaga schudnąć

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie