Syrop klonowy, często nazywany „kanadyjskim płynnym złotem” jest słodką substancją produkowaną z soku klonowego. Największe jego ilości wytwarzane są w Kanadzie z pnia drzewa klonu cukrowego (Acer saccharum). W Polsce ten słodki syrop można przygotować z następujących gatunków drzew:
- klonu pospolitego (Acer platanoides),
- klonu jawor (Acer pseudoplatanus),
- klonu polnego (Acer campestre).
Syrop klonowy – wartość odżywcza i kaloryczność
Oryginalny syrop powinien być produkowany tylko z soku drzewnego i nie zawierać sztucznych dodatków lub barwników. Porcja 100 g tego produktu jest źródłem ok. 270 kcal, 63 g węglowodanów oraz niewielkich ilości białka i tłuszczów (0,1 g).
Sprawdź także: Regeneruje po zimie, poprawia odporność, odmładza. Zbierzesz go właśnie teraz. Sok z klonu jest smaczniejszy niż z brzozy
Dodatkowo „kanadyjskie płynne złoto” stanowi bogactwo witamin i składników mineralnych. Włączenie go do jadłospisu wzbogaci dietę o:
- magnez – 47 mg,
- wapń – 100 mg,
- mangan – 3 mg,
- żelazo – 1,8 mg,
- potas – 292 mg,
- witaminę B2 – 0,74 mg.
Warto wspomnieć, że kaloryczność oraz wartość odżywcza syropu klonowego zależeć będzie od zawartości cukru w soku drzewnym oraz stopnia odparowania wody.
Poniżej przedstawiamy podział syropów klonowych wraz z ich przeznaczeniem kulinarnym:
- A/AA – najwyższej jakości syrop o złotej barwie oraz słodkim i delikatnym smaku. Idealnie nadaje się jako dodatek do deserów i drinków.
- B – syrop o bursztynowej barwie i słodkim smaku. Może być stosowany jako dodatek do gotowych wypieków i deserów.
- C – syrop o ciemnej barwie i delikatnie karmelowym smaku. Często wykorzystywany jest do gotowania i marynowania ryb oraz mięsa. Może z powodzeniem stanowić zamiennik cukru w wypiekach cukierniczych.
- D – najsłabszej jakości syrop o bardzo ciemnej barwie i mocno karmelowym smaku. Idealnie nadaje się jako dodatek do wędzenia mięsa i ryb.
Właściwości zdrowotne syropu klonowego
Dla większości osób syrop klonowy stanowi dodatek do słodkich deserów lub naturalny zamiennik cukru. Należy jednak zwrócić uwagę na to, że spożywanie go w umiarkowanych ilościach może przynieść także wiele korzyści zdrowotnych.
Ekstrakt z soku klonowego wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne i może wspomagać antybiotykoterapię, przez obniżenie odporności drobnoustrojów na działanie leków.
Dodatkowo „kanadyjskie płynne złoto” jest źródłem związków antyoksydacyjnych, które chronią komórki i tkanki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.
W badaniach przeprowadzonych przez naukowców z Tokio wykazano, że spożywanie syropu klonowego może wspomagać pracę i regenerację wątroby.
Wielu producentów podkreśla, że wysoka zawartość związków mineralnych i witamin w syropie wykazuje wiele innych korzyści zdrowotnych, w tym:
- obniżenie stężenia cholesterolu frakcji LDL we krwi,
- wzrost odporności,
- zmniejszenie stanów zapalnych,
- regulację poziomu enzymów wątrobowych w tym AST i ALT.
Syrop klonowy może być stosowany jako zamiennik cukru, jednak osoby chorujące na cukrzycę lub insulinooporność powinny ściśle kontrolować jego spożycie. Ważną informacją dla cukrzyków jest to, że indeks glikemiczny (IG) syropu wynosi 54, co klasyfikuje go do produktów ze niskim IG. Dla porównania czysta glukoza ma indeks równy 100.
Dawkowanie syropu klonowego
Syrop należy przechowywać zgodnie z zaleceniami producenta, a dzienna zalecana porcja do spożycia nie powinna przekraczać 3 łyżeczek.
W celach leczniczych producenci zalecają przygotowanie napoju z sokiem z cytryny oraz imbirem. Składniki napoju to:
- 1 łyżeczka syropu klonowego,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 3 plasterki korzenia imbiru,
- 500 ml ciepłej wody.
Syrop klonowy mogą spożywać również dzieci, jednak ze względu na duża zawartość cukrów warto wprowadzać go do diety dopiero po ukończeniu pierwszego roku życia.
Jak przygotować domowy syrop klonowy?
Najprostszy przepis na syrop klonowy nie wymaga dużego doświadczenia. Należy jednak uzbroić się w cierpliwość, ponieważ zbieranie soku drzewnego może trochę potrwać.
Drzewo, z którego będziemy zbierać sok, powinno mieć minimum 30 lat. Zbieranie soku powinno odbywać się pod koniec lutego, aż do połowy kwietnia. Do przygotowania 1 litra syropu klonowego potrzebne jest ok. 20 litrów soku drzewnego.
Przepis na syrop klonowy:
- Pierwszym etapem jest delikatne wywiercenie otworu w pniu, założenie specjalnego kranika i zbieranie soku do wiaderka. Po uzyskaniu odpowiedniej ilości należy zabezpieczyć wywiercony otwór żywicą.
- Następnym etapem jest odparowanie soku klonowego przez kilka godzin na bardzo małym ogniu. Ważne, aby nie doszło do zagotowania, ponieważ sok ulegnie krystalizacji.
- Gotowy syrop powinien być gęsty i mieć bursztynową barwę.
- Tak przygotowany syrop klonowy przelewamy do szklanych buteleczek i trzymamy w lodówce.
- Substancje słodzące pochodzenia naturalnego Postępy fizjoterapii
- Podawanie ekstraktu z syropu klonowego w celu złagodzenia zapalenia wątroby wywołanego dietą wysokotłuszczową: analiza transkryptomu Bioscience, Biotechnology and Biochemistry