1 z 5
Przewijaj galerię w dół

fot. Aamulya/Getty Images
Wegańskie „nieryby” w postaci różnie przygotowanych filetów można przygotować w klasyczny sposób, np. dusząc w sosie z cytryną albo podając pod pierzynką podsmażonych warzyw.
2 z 5

fot. Aamulya/Getty Images
Smażoną „rybę” można też przygotować np. z teksturatu białka sojowego, a także mielonego „mięsa” roślinnego z dodatkiem sproszkowanych glonów i odpowiednich przypraw.
3 z 5

fot. Anya Why/Getty Images
Sekretem morskiego smaku wegańskich dań bezrybnych są glony nory, te same, jakich używa się do przygotowania sushi maki.
4 z 5

fot. Big Cat Corp – Stock Services/Getty Images
Rybna zapiekanka ze składników roślinnych? Tak, przygotujesz z nich makaron o smaku wędzonej ryby i zamiennik parmezanu do posypania i dosmaczenia całości.