1 z 4
Przewijaj galerię w dół
Wegańskie „nieryby” w postaci różnie przygotowanych filetów...
fot. Aamulya/Getty Images

Wegańskie „nieryby” w postaci różnie przygotowanych filetów można przygotować w klasyczny sposób, np. dusząc w sosie z cytryną albo podając pod pierzynką podsmażonych warzyw.

2 z 4
Smażoną „rybę” można też przygotować np. z teksturatu białka...
fot. Aamulya/Getty Images

Smażoną „rybę” można też przygotować np. z teksturatu białka sojowego, a także mielonego „mięsa” roślinnego z dodatkiem sproszkowanych glonów i odpowiednich przypraw.

3 z 4
Sekretem morskiego smaku wegańskich dań bezrybnych są glony...
fot. Anya Why/Getty Images

Sekretem morskiego smaku wegańskich dań bezrybnych są glony nory, te same, jakich używa się do przygotowania sushi maki.

4 z 4
Rybna zapiekanka ze składników roślinnych? Tak, przygotujesz...
fot. Big Cat Corp – Stock Services/Getty Images

Rybna zapiekanka ze składników roślinnych? Tak, przygotujesz z nich makaron o smaku wędzonej ryby i zamiennik parmezanu do posypania i dosmaczenia całości.

Polecamy

Sprawdź, ile kalorii zjesz w Święta. Tu znajdziesz liczbę kcal w daniach wigilijnych

Sprawdź, ile kalorii zjesz w Święta. Tu znajdziesz liczbę kcal w daniach wigilijnych

Ile kalorii spożywamy w Boże Narodzenie? Sprawdź, jak nie przytyć

Ile kalorii spożywamy w Boże Narodzenie? Sprawdź, jak nie przytyć

Jak nie przytyć w święta? Trzymaj się 7 zasad i uniknij niechcianych kilogramów

Jak nie przytyć w święta? Trzymaj się 7 zasad i uniknij niechcianych kilogramów

Zobacz również

Czy św. Mikołaj jest zdrowy? To by powiedzieli eksperci o jego zdrowiu

Czy św. Mikołaj jest zdrowy? To by powiedzieli eksperci o jego zdrowiu

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci