reklama

Chlebek bananowy – zdrowe śniadanie i przekąska. Przepis na klasyczny chleb bananowy i ciasto bananowe fit

Justyna ŚmigarukZaktualizowano 
Chlebek bananowy można przygotować w wersji deserowej, a także śniadaniowej, mniej słodkiej, do której pasują inne składniki, np. lekko słony ser. Klara Avsenik/unsplash.com
Przepisów na chlebek bananowy nie brakuje – istnieje wiele wersji tego zdrowego przysmaku, takich jak chleb bananowy bezglutenowy, na mące orkiszowej czy z dodatkiem zdrowych ziaren. Oprócz zachwycającego smaku, ma też sporo cennych składników odżywczych. Chlebek bananowy to świetny pomysł na śniadanie czy słodką przekąskę. Sprawdź, jak łatwo jest go przygotować.

Chleb bananowy – dlaczego warto go spróbować?

Banany to pokarm znany od bardzo dawna - pierwsze wzmianki w źródłach pochodzą sprzed 4 tys. lat przed naszą erą! Początkowo bananowce rosły jedynie w Azji na Półwyspie Malajskim, skąd dotarły na zachód. Dziś są uprawiane głównie w Ameryce Południowej, Azji i Afryce. Europejczycy poznali je dopiero 150 lat temu, ale bardzo szybko docenili ich smak i nauczyli się wykorzystywać je na różne sposoby, przygotowując z nich desery, koktajle, a nawet chlebek bananowy.

W niektórych rejonach świata banany, jako owoce o wysokiej zawartości skrobi i dość kaloryczne, stanowią podstawę diety. Co ciekawe, istnieje niemal 300 odmian bananów, a 20 z nich uprawia się regularnie. Niektóre odmiany są deserowe i można je jeść na surowo - te są najczęściej spotykane i najpopularniejsze w Europie. Z kolei inne odmiany, skrobiowe, je się dopiero po poddaniu ich obróbce cieplnej. Na europejskich rynkach, oprócz lubianej odmiany Cavendish, można również kupić banany czerwone, mini, skrobiowe (plantany) oraz jabłkowe.

Dlaczego chlebek bananowy zyskał taką popularność, szczególnie w gronie osób dbających o zdrową dietę? Banany zawierają sycące węglowodany, błonnik, witaminy z grupy B, zwłaszcza B6 i związki mineralne, m.in. potas.

100 g banana (średnia sztuka po obraniu) to 95 kcal, 23 g węglowodanów, 1,7 g błonnika i 1 g białka.

Owoce te są bardzo chętnie wybierane przez sportowców, a także rekomendowane jako zdrowa przekąska przez dietetyków. Dodają energii, zapewniają sytość i pomagają wyrównać bilans elektrolitowy. Natomiast chlebek bananowy, szczególnie przygotowany bez dodatku cukru, zapewnia długotrwałą energię. Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów nie wspomaga jednak procesu odchudzania. Warto jednak zastąpić nim klasyczne słodycze – jest pyszny i bez porównania zdrowszy.

Chleb bananowy można łatwo przekształcić w fantazyjne ciasto, dodając bakalie i plasterki świeżych bananów.
Chleb bananowy można łatwo przekształcić w fantazyjne ciasto, dodając bakalie i plasterki świeżych bananów. Taylor Kiser/unsplash.com

Przepis na chleb bananowy

Oryginalny przepis na chlebek bananowy ma już wiele lat – to tradycyjny, amerykański wypiek. Jego pierwotna wersja nie była zbyt zdrowa; chlebek bananowy dietetyczny powstał dopiero niedawno. W skład oryginalnego przepisu z roku 1950 wchodzą:

  • 3 średnie banany (najczęściej przejrzałe)
  • 85 g masła
  • 135 g cukru
  • 225 g mąki pszennej typu 500
  • 11 g proszku do pieczenia
  • 2 średnie jajka
  • 3 g soli

Sposób przygotowania: masło należy ubić w misce na puszystą masę, następnie dodać cukier i wymieszać, aż masa będzie gładka. Następnie dodać jajka, wymieszać masę i przesiać mąkę przez sito do miski z masą. Kolejne składniki to proszek do pieczenia oraz sól. Na końcu dodaje się banany, zgniecione widelcem (nie należy używać blendera – w cieście powinny pozostać bananowe grudki). Po wymieszaniu ciasto należy piec w formie o wymiarach 11x30x7,5 cm przez 60-70 minut, w temperaturze 180 stopni.

Co jeść, by zachować zdrowie? Top 12 zaleceń codziennej diety

Chleb bananowy w stylu fit

Chlebek bananowy można też przygotować z niewielkiej liczby składników. Polecamy przepis autorki bloga peanutbuttermonster. W skład wchodzą:

  • 3 małe, bardzo dojrzałe banany
  • 1 duże jajko
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • opcjonalnie: sól, imbir, cynamon, 2 łyżki miodu

Składniki wystarczy wymieszać, zblendować na gładką masę i piec przez 40 minut w 180 stopniach. Taki chlebek bananowy świetnie nadaje się na śniadanie. Cały bochenek ma niespełna 600 kalorii. Chleb bananowy bez cukru jest słodki i bardzo smaczny, właśnie dzięki bananom. Sprawiają one, że ten wypiek to właściwie ciasto bananowe w stylu.

Banany, z których piecze się chlebek bananowy dietetyczny lub tradycyjny, powinny być bardzo dojrzałe. Najlepiej, by na ich skórce pojawiły się już wyraźne, czarne plamy.

Czytaj także

Chlebek bananowy warto przygotować z dobrze dojrzałych bananów, które mają najwięcej cukrów prostych. Można je rozpoznać po ciemnych plamach na skór
Chlebek bananowy warto przygotować z dobrze dojrzałych bananów, które mają najwięcej cukrów prostych. Można je rozpoznać po ciemnych plamach na skórce. Boudewijn Huysmans/unsplash.com

Przy celiakii – chlebek bananowy bezglutenowy

Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu lub świadomie, z różnych powodów wyłączający ten składnik ze swojej diety, także mogą przygotować bananowy chleb. Wystarczy zamienić mąkę pszenną na wersję ryżową, kokosową lub drobno zmielone płatki owsiane, by powstał chlebek bananowy bezglutenowy. Dobra wiadomość dla wegan: przepis można też stosunkowo łatwo pozbawić wszelkich składników odzwierzęcych. Z zasady nie zawiera mleka, a bez jajek upiecze się równie dobrze jak z nimi, dzięki dodatkowi bananów. Można zastąpić je również musem jabłkowym, siemieniem lnianym (łyżka zmiksowana z 2 łyżkami wody na każde jajko) lub roślinnym zamiennikiem jaj.

Jak włączyć chlebek bananowy do diety?

Przepisów na chleb bananowy jest tyle, że każdy może znaleźć swój ulubiony. Taki "półcukierniczy" wypiek świetnie sprawdza się jako część śniadania, można zjeść go z owocami, posmarować masłem lub dżemem. Doskonale zastępuje też ciasto do kawy podczas podwieczorku.

ZOBACZ, jak przygotować dekadencki deser z grillowanymi bananami:

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3