Spis treści
Czy da się zrobić nalewkę z bananów?
Nalewka z bananów to trunek, który można przygotować łatwo w domu. Gotowa ma wyjątkowo intensywny aromat bananów, a to za sprawą alkoholu wydobywającego i utrwalającego związki aromatyczne z owoców.
Robiąc nalewkę bananów trzeba jednak uważać ma ilość cukru, bo są one z natury bardzo słodkie. W miękkich owocach jest aż 15-20 proc. cukrów prostych, dlatego dodatek sacharozy warto więc dostosować do stopnia dojrzałości bananów.
Choć można znaleźć przepisy na nalewkę bananowa przewidujące dodanie np. 0,5 kg cukru na 5 sztuk. bananów, czyli również 0,5 kg – w przypadku średniej sztuki waga miąższu to 100 g. Polecamy recepturę, gdzie więcej słodyczy pochodzi z owoców, dzięki czemu bananówka jest bogatsza w związki zapachowe i zdrowotne.
Czytaj też: Jak zrobić domową nalewkę? Rady ekspertów
Nalewka bananowa – przepis na spirytusie
Nalewka z bananów najczęściej powstaje na niezbyt mocnym spirytusie, przy czym ważna jest jakość owoców. Warto wybrać ekologiczne, przy których zwykłe często nie pachną wcale. Powinny być dość dojrzałe, bez ciemnych plam na grubej i jędrnej skórce – takie są najświeższe.
Jak zrobić nalewkę z bananów? Oto przepis.
Składniki:
- 1,5 kg bananów,
- 1 cytryna,
- 0,5 l spirytusu ok. 70 proc. alk. obj.,
- 100 g cukru,
- 1/2 szkl. wody.
Przygotowanie:
- Obierz banany ze skórki (powinno wyjść ok. 1 kg miąższu) i wyciśnij sok z cytryny, umieść składniki w słoiku o pojemności ok. 2 l.
- Zalej owoce spirytusem i szczelnie zamknij.
- Odstaw nalew w ciepłe, nasłonecznione miejsce i potrząsaj co kilka dni.
- Po 5 tygodniach zlej płyn i odciśnij miąższ na sicie. Kolor może być szary i nieatrakcyjny, ale nie należy się tym zniechęcać.
- Zrób syrop cukrowy: zagotuj wodę, dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia, podgrzewaj jeszcze chwilę i ostudź.
- Odstaw nalewkę na 1 miesiąc, po czym zlej klarowny płyn znad osadu, a resztę możesz przesączyć.
- Odstaw do leżakowania na 6 miesięcy, by smak nalewki mógł dojrzeć.
Jak zrobić likier bananowy?
Likier bananowy robi się podobnie, jak nalewkę. Większy jest jednak dodatek cukru. W przepisie poniżej inaczej przygotowuje się również miąższ owoców, który w tym przypadku jest mocno rozdrobniony.
Przepis na likier z bananów.
Składniki:
- 0,6 kg bananów,
- 0,5 l spirytusu 70 proc. alk. obj.,
- 0,25 l wody,
- 300 g cukru.
Przygotowanie:
- Obierz banany i zmiksuj, po czym przełóż do słoja.
- Zalej miąższ spirytusem i odstaw na 5 dni.
- Zagotuj wodę z cukrem, ostudź i dodaj do nastawu.
- Odstaw na 5-6 miesięcy, po czym zlej płyn i ew. przefiltruj porcję z dna.
Jakie właściwości ma nalewka z bananów?
Nalewka z bananów, jak i likier, zawierają rozpuszczalne związki zawarte w miąższu owoców. To przede wszystkim antyoksydanty takie, jak flawonoidy, związki karotenowe i aminy. Jest wśród nich m.in. dopamina, która w organizmie jest neuroprzekaźnikiem odpowiedzialnym za motywację i chęć do działania.
Największym bogactwem bananów jest jednak potas, który pomaga pozbywać się z organizmu nadmiaru sodu, a także umożliwia sprawną pracę mięśni i układu nerwowego. W nalewce nie ma jednak innych cennych składników z owoców, do których należy poprawiający metabolizm błonnik. Bananówka wciąż jednak stymuluje krążenie krwi i działa rozgrzewająco.
Nalewki z bananów nie powinny pić osoby z przeciwwskazaniami do spożywania alkoholu, zwłaszcza kobiety w ciąży, karmiące piersią, dzieci, pacjenci przyjmujący określone leki, Nie jest też odpowiednia dla osób z nadwrażliwością lub alergią na banany.