
Ta dieta chroni przed chorobami cywilizacyjnymi! Sprawdź, co jeść, by zmniejszyć zagrożenie
Jak żyć dłużej i mniej chorować? Pomoże w tym sprawdzony naukowo sposób żywienia, który zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia krwi, choroby wieńcowej, cukrzycy t. 2, nowotworów, chorób płuc, nerek, wątroby i mózgu, a nawet schorzeń infekcyjnych!
Sposób na wydłużenie życia w dobrym zdrowiu podaje dr Michael H. Greger, który jest autorem książki „Jak nie umrzeć przedwcześnie”.
Sprawdź, jakie produkty spożywcze wybierać, by zmniejszyć zagrożenie infekcjami oraz chorobami rozwijającymi się wraz z wiekiem!
Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Rośliny strączkowe
Zalecana liczba porcji: 3.
Porcja: 1/3 szklanki.
Produkty: fasola, fasolka szparagowa, zielony groszek, soczewica, pasta sojowa miso, groch, ciecierzyca.

Owoce jagodowe
Zalecana liczba porcji: 1.
Porcja: 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych albo 1/4 szklanki suszonych.
Produkty: jeżyny, borówki amerykańskie, wiśnie, czereśnie, czerwone winogrona, żurawiny, maliny, truskawki, jagody goji i acai, berberys.

Inne owoce
Zalecana liczba porcji: 3.
Wielkość porcji: 1 owoc średniej wielkości lub 1 szklanki krojonych owocow albo 1/4 szklanki suszonych owoców.
Produkty: jabłka, suszone morele, awokado, banany, melony, daktyle, suszone figi, grejpfruty, kiwi, cytryny, liczi, mango, nektarynki, pomarańcze, gruszki, ananasy, śliwki, granaty, mandarynki, arbuzy.