Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1736 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
GORĄCY TEMATZatruć się możesz nawet grzybem jadalnym. Przeczytaj przed wycieczką do lasu
Najlepiej smakują grzyby własnoręcznie zebrane i przygotowane wkrótce po zbiorze. Takie są też najzdrowsze i najbardziej bezpieczne. W lesie może jednak dojść...
Koty też przeżywają żałobę, i to nie tylko po opiekunach
Strata przyjaciela dotyka także kotów. Przeżywają one żałobę po innych zwierzętach w domu. I to niezależnie od tego, czy były przy ich śmierci. Tak objawia się...
Wirus mpox zagrożeniem dla świata? WHO zwołuje specjalny komitet
Wirus małpiej ospy rosnącym zagrożeniem dla świata. Jak poinformowała Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), zwołany zostanie Komitet ds. Nagłych Wypadków w...
Cuda z ula. Te naturalne leki mamy od pszczół
Leczenie produktami pszczelimi pomaga na wiele problemów. To apiterapia, w której wykorzystuje się różne dary od tych owadów. Dużo silniej niż miód działają...
„Wakacje z adrenaliną” – dla kogo to konieczność? Alergolog ostrzega
Ta niebezpieczna reakcja może wystąpić pozornie bez powodu. Wystarczy połączenie czynników, które osobno nie spowodowałyby anafilaksji. Trzeba je znać i...
Wirus u kota będzie mniej groźny. Opracowano lek na koci katar
Koty też chorują na katar, a przyczyną są wirusy. Do tej pory nie było żadnego leku na koci katar, który należy do najczęstszych przyczyn śmierci tych zwierząt...
COVID-19 w Paryżu. Pozytywne wyniki testów u sportowców na olimpiadzie
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) informuje o liczbie sportowców z pozytywnym wynikiem testu na COVID-19 podczas Igrzysk Olimpijskich w Paryżu. Uzyskało go już...
O TYM SIĘ MÓWISupergroźna mutacja bakterii już w 16 krajach. Jest coraz bliżej Polski
Groźna bakteria stała się jeszcze bardziej niebezpieczna. Pojawił się nowy, hiperwirulentny szczep patogenu, hvKp wraz z jeszcze gorszym podtypem. To mutacja...
To jak tykająca bomba zegarowa. Problem połowy Polaków może doprowadzić do śmierci
Na pajączkach i żylakach się nie skończy. To objaw choroby żył, która postępuje – ostrzega lekarz flebolog. O tym problemie mówi się za rzadko, tymczasem dotyka...
Oto najbardziej jadowity pająk w Polsce. Spotkasz go w domu i w naturze
Ten pająk nie tylko wygląda złowrogo – to najbardziej jadowity gatunek w kraju. Ma potężne szczękoczułki i jad zawierający groźne enzymy. Zobacz, co powoduje...