Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1736 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Są nie tylko pyszne, ale też leczą. Tak przygotujesz nalewkę z jeżyn
Głęboki, prawie czarny kolor tej nalewki wynika z bogactwa antocyjanów. Jeżyny są szczególnie bogate w przeciwutleniacze z tej grupy, dzięki czemu wykazują...
TYLKO U NASBierzesz te leki? Nawet po wielu dniach możesz dostać wysypki
Pokrzywka, osutka, ale także martwica naskórka – takie powikłania polekowe nie są wcale rzadkie w przypadku antybiotyków. Naukowcy wskazali najgroźniejsze grupy...
Czujesz przymus, by pracować więcej? Uważaj, to może być zaburzenie
Czy praca sprawia, że spychasz swoje życie na margines? Granica pomiędzy zaangażowaniem w pracę a pracoholizmem jest cienka. Gdy wewnętrzny przymus związany z...
Złe menu może przyspieszyć menopauzę nawet o 1,5 roku. Ta dieta ją opóźnia
Gdy po 40. roku życia w kobiecym organizmie zachodzą zmiany, można przeciwdziałać ich skutkom za pomocą odpowiedniej diety. Właściwe menu pomoże nie tylko...
Z OSTATNIEJ CHWILIGIS wstrzymuje lek na nadciśnienie i serce. Sprawdź, czy masz go w domu
Pacjenci stosujący ten lek na nadciśnienie i chorobę serca powinni sprawdzić numery serii wykupionego produktu. Stwierdzono bowiem wady jakościowe, które mogą...
Rośnie w całej Polsce! Zbieraj złotą rózgę i zrób z niej lecznicze przetwory
To idealny czas na zbiór złotej rózgi, nazywanej też polską mimozą. Wykorzystasz je do przygotowania miodku nawłociowego czy herbatki. Ta roślina pomaga przy...
Tak szkodzą nam gorące noce. Cierpią zwłaszcza mieszkańcy miast
Skutki ocieplenia klimatu są dobrze widoczne w Polsce i szkodliwe zwłaszcza dla pewnych grup ludzi. Eksperci obliczyli, że zbyt gorące noce w Polsce to w sumie...
Nie ma szczepionki na nowy wariant koronawirusa. Jest szansa na skuteczny preparat?
– Obecny wariant koronawirusa już się wymyka tym szczepieniom, które mieliśmy wcześniej – ostrzega dr Michał Sutkowski, który jest Prezesem Kolegium Lekarzy...
W tym roku zachoruje 20 tys. Polaków. „Kaszlemy tak bardzo, że łamiemy sobie żebra”
Na krztusiec szczególnie ciężko chorują niemowlęta, a choć jest szczepionka, rodzice coraz częściej odmawiają jej podawania. Trzeba to zmienić, bo już teraz...
Jad pszczeli na zmarszczki? Pomoże nie tylko na ten problem
Jad pszczeli to nie tylko źródło alergenów, które zagrażają ok. 2-3 osobom na sto. Stanowi także silny i skuteczny lek, który wykorzystuje się w terapii...