Spis treści
Czy Nutri-Score jest wiarygodny?
System Nutri-Score ma na celu dostarczenie szybkiej informacji o jakości żywieniowej produktów spożywczych i napojów. Dzieli produkty według zawartych składników na 5 kategorii oznaczonych literą i kolorem, od A (ciemnozielony, najwyższa jakość) do E (ciemnopomarańczowy, najniższa jakość). Szybki rzut oka na artykuły sklepowe i od razu widać liczne nonsensy, przez który oznaczenia nie są wiarygodne.
Wśród produktów z grupy A, czyli oznaczonych jako polecane, znajduje się wysokoprzetworzona żywność (m.in. mrożona pizza czy słodzone płatki). Napój typu cola ze sztucznymi słodzikami ma ocenę B, tymczasem naturalnie mętny sok jabłkowy – D albo E. Świeże jabłko ma ocenę zaledwie B, podczas gdy wędzony łosoś ma D, a jeden z najzdrowszych tłuszczów, oliwa z oliwek – E. To całkiem niezgodne z wiedzą żywieniową.
Aby poprawić trafność skali, na początku bieżącego roku wprowadzono nowy algorytm, jednak aktualne oceny nie pojawią się na produktach nawet do końca 2025 r. Czy naprawianie tego systemu ma sens? Badacze przekonują, że tak.
Nowe oceny Nutri-Score a choroby serca
Choroby sercowo-naczyniowe wciąż pozostają główną przyczyną śmierci w Polsce i Europie. Uważa się, że ok. co trzeci zgon ma związek z nieprawidłową dietą, dlatego ważne są precyzyjne informacje o produktach.
Ocenę Nutri-Score wyznacza teraz nowy algorytm na podstawie danych o związkach odżywczych (kalorie, cukry, nasycone tłuszcze i sól w porcji 100 g) oraz zawartości pożądanych składników: owoców, warzyw, nasion roślin strączkowych i białka.
Dokładność ocen ma być lepsza i przekładać się na efekty zdrowotne. Zasugerował to francuski zespół badawczy z EREN (Nutritional Epidemiology Research Team) wraz z naukowcami z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (WHO-IARC) w pracy opisanej na łamach „Lancet Regional Health – Europe”.
Naukowcy wykorzystali dane ponad 345,5 tys. osób z 7 państw, pozyskane z europejskiego badania EPIC – największego prospektywnego badania kohortowego, które analizowało wpływ różnych czynników na rozwój nowotworów i chorób przewlekłych. Teraz skupili się na ocenie ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych związanych ze spożywaniem niżej ocenianych produktów w nowej skali Nutri-Score.
W ciągu 12 lat obserwacji z grupy tej zachorowało 4,6 proc. osób – 6565 miało zawał serca, a 6245 – udar mózgu. Po uwzględnieniu różnych czynników ryzyka wykazano, że na te choroby i incydenty narażało uczestników jedzenie znacznie większej ilości produktów o niższych notach Nutri-Score.
System będzie trafniejszy, jednak nie wszystkie jego błędy zostały zlikwidowane. Odrzucając niżej punktowane produkty paczkowane możemy więc pozbawiać się ważnych składników, a wybierając zielone „A” – narażać się na nadmiar tych niekorzystnych. Taka dieta wciąż nie będzie optymalna dla układu sercowo-naczyniowego. Lepiej więc wciąż zaglądać do składu produktów i sprawdzać ich wartość odżywczą samodzielnie.
Źródło: New study links lower Nutri-Score foods to increased cardiovascular risk News Medical