Czy dieta według Nutri-Score może szkodzić sercu? Kontrowersyjne oznaczenia na opakowaniach do zmiany

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Te oznaczenia miały pomóc szybciej wybrać zdrowsze produkty w sklepie. Niestety, oceny wystawiane przez system Nutri-Score są często wręcz skandaliczne. Wkrótce to się zmieni, by nie promować artykułów spożywczych szkodliwych dla serca. Czy aby na pewno?

Spis treści

Czy Nutri-Score jest wiarygodny?

System Nutri-Score ma na celu dostarczenie szybkiej informacji o jakości żywieniowej produktów spożywczych i napojów. Dzieli produkty według zawartych składników na 5 kategorii oznaczonych literą i kolorem, od A (ciemnozielony, najwyższa jakość) do E (ciemnopomarańczowy, najniższa jakość). Szybki rzut oka na artykuły sklepowe i od razu widać liczne nonsensy, przez który oznaczenia nie są wiarygodne.

Nutri-Score to system znakowania żywności wprowadzony we Francji w 2017 r., a w Polsce od połowy 2021 roku. W kraju stosują go koncerny i kilka z najbardziej znanych sieci supermarketów i dyskontów na produktach własnych.
Nutri-Score to system znakowania żywności wprowadzony we Francji w 2017 r., a w Polsce od połowy 2021 roku. W kraju stosują go koncerny i kilka z najbardziej znanych sieci supermarketów i dyskontów na produktach własnych. imageBROKER/Markus Mainka/Getty Images

Wśród produktów z grupy A, czyli oznaczonych jako polecane, znajduje się wysokoprzetworzona żywność (m.in. mrożona pizza czy słodzone płatki). Napój typu cola ze sztucznymi słodzikami ma ocenę B, tymczasem naturalnie mętny sok jabłkowy – D albo E. Świeże jabłko ma ocenę zaledwie B, podczas gdy wędzony łosoś ma D, a jeden z najzdrowszych tłuszczów, oliwa z oliwek – E. To całkiem niezgodne z wiedzą żywieniową.

Aby poprawić trafność skali, na początku bieżącego roku wprowadzono nowy algorytm, jednak aktualne oceny nie pojawią się na produktach nawet do końca 2025 r. Czy naprawianie tego systemu ma sens? Badacze przekonują, że tak.

Nowe oceny Nutri-Score a choroby serca

Choroby sercowo-naczyniowe wciąż pozostają główną przyczyną śmierci w Polsce i Europie. Uważa się, że ok. co trzeci zgon ma związek z nieprawidłową dietą, dlatego ważne są precyzyjne informacje o produktach.

Ocenę Nutri-Score wyznacza teraz nowy algorytm na podstawie danych o związkach odżywczych (kalorie, cukry, nasycone tłuszcze i sól w porcji 100 g) oraz zawartości pożądanych składników: owoców, warzyw, nasion roślin strączkowych i białka.

Dokładność ocen ma być lepsza i przekładać się na efekty zdrowotne. Zasugerował to francuski zespół badawczy z EREN (Nutritional Epidemiology Research Team) wraz z naukowcami z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (WHO-IARC) w pracy opisanej na łamach „Lancet Regional Health – Europe”.

Naukowcy wykorzystali dane ponad 345,5 tys. osób z 7 państw, pozyskane z europejskiego badania EPIC – największego prospektywnego badania kohortowego, które analizowało wpływ różnych czynników na rozwój nowotworów i chorób przewlekłych. Teraz skupili się na ocenie ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych związanych ze spożywaniem niżej ocenianych produktów w nowej skali Nutri-Score.

W ciągu 12 lat obserwacji z grupy tej zachorowało 4,6 proc. osób – 6565 miało zawał serca, a 6245 – udar mózgu. Po uwzględnieniu różnych czynników ryzyka wykazano, że na te choroby i incydenty narażało uczestników jedzenie znacznie większej ilości produktów o niższych notach Nutri-Score.

System będzie trafniejszy, jednak nie wszystkie jego błędy zostały zlikwidowane. Odrzucając niżej punktowane produkty paczkowane możemy więc pozbawiać się ważnych składników, a wybierając zielone „A” – narażać się na nadmiar tych niekorzystnych. Taka dieta wciąż nie będzie optymalna dla układu sercowo-naczyniowego. Lepiej więc wciąż zaglądać do składu produktów i sprawdzać ich wartość odżywczą samodzielnie.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia