Spis treści
Dlaczego opakowanie jest problemem w przypadku żywności?
Opakowania do żywności stwarzają problem, ponieważ zawierają liczne związki chemiczne. Do paczkowanego jedzenia przenika z nich ponad 1800 różnych substancji wchodzących w kontakt z produktami. Pochodzą z materiałów używanych do przechowywania, przetwarzania, pakowania i podawania artykułów spożywczych.
Wiele z chemikaliów mających kontakt z żywnością (ang. food contact chemicals, FCC) jest niebezpiecznych dla zdrowia, innych natomiast nigdy nie badano pod kątem toksyczności. Wciąż jednak spożywamy je wraz z produktami, choć skutki nie są znane.
– Istnieją znane niebezpieczne substancje chemiczne, o których wiadomo, że mają niekorzystne skutki dla zdrowia ludzi. Te substancje wyciekają z opakowań – powiedziała Jane Muncke z Food Packaging Forum Foundation w Zurychu, jedna z autorek nowego badania tych związków.
Zobacz też: Owocowa przekąska w tubce wcale nie taka zdrowa
W badaniu naukowcy szwajcarscy, amerykańscy i brytyjscy przyjrzeli się obecności tych związków w organizmie człowieka, a wyniki swoich prac opisali na łamach „Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology” (JESEE).
Jakie negatywne skutki mają opakowania?
Opakowania żywności są źródłem chemikaliów przedostających się do ustroju. Do tej pory znane było ok. takich 1800 związków, jednak okazało się, że jest ich znacznie więcej.
Spośród 14 tys. znanych substancji chemicznych stosowanych w opakowaniach żywności aż 25 procent – 3601 związków znaleziono w organizmach ludzi. Były obecne w próbkach krwi, włosów i kobiecego mleka.
Do tych substancji zaliczono m.in. metale, lotne związki organiczne, substancje perfluoroalkilowe i polifluoroalkilowe (PFAS) czy ftalany, o których wiadomo, że mogą zaburzać gospodarkę hormonalną i sprzyjać rozwojowi nowotworów. Wiele z nich zmienia gospodarkę hormonalną i/lub zwiększa ryzyko nowotworów.
Do zwiększenia migracji chemikaliów z opakowań do żywności przyczyniają się wysoka temperatura, dlatego zaleca się unikania podgrzewania żywności w pojemnikach na wynos, a także oryginalnych opakowaniach. Większą tendencję do wchłaniania substancji chemicznych ma także jedzenie o wysokiej kwasowości lub zawartości tłuszczu, a także żywność umieszczona w bardzo małych, ciasnych pojemnikach.
Jak podkreśla Muncke szkodliwe są nie tylko związki chemiczne, które przedostają się z opakowań wykonanych z tworzyw sztucznych.
– Prawdopodobnie najgorszy jest papier i tektura z recyklingu. I wiem, że ta wiadomość jest trudna do przyjęcia – zaznaczyła ekspertka.
W jej opinii stosowowanie do opakowań żywności papieru, tektury lub plastiku z recyklingu prowadzi do wymieszania się z żywnością tuszów niespożywczych.
Zdaniem badaczy konieczne jest lepsze testowanie opakowań i ustalenie przepisów odnośnie materiałów umożliwiających bezpieczne przechowywanie żywności.
Źródło: