Spis treści
5 porcji warzyw i owoców dziennie? Dietetyk podbija stawkę, ale tygodniową
Często przypomina się nam o konieczności spożywania „pięciu porcji dziennie” warzyw i owoców. Jednak Edward Mather, główny dietetyk w FuelHub, twierdzi, że istnieje jeszcze lepszy sposób na zapewnienie sobie wszystkich niezbędnych witamin i minerałów wymaganych dla dobrego zdrowia. Ekspert twierdzi, że spożywanie 30 różnych roślin tygodniowo jest znacznie lepsze niż spożywanie tylko pięciu dziennie. Brzmi jak wyzwanie? Okazuje się, że to wcale nie jest takie trudne.

Metoda polecana przez dietetyka obejmuje spożywanie 30 różnych roślin tygodniowo. Nie chodzi jednak tylko o owoce i warzywa, ale także produkty pełnoziarniste, orzechy, nasiona, zioła, a nawet przyprawy. Trudne? Mather podpowiada, jak to zrobić.
– Trzydzieści roślin tygodniowo jest zdecydowanie osiągalne, jeśli podejmiesz niezbędne kroki – mówi dietetyk. – Każdy pokarm roślinny liczy się jako „jedna roślina” lub „jeden punkt”... Możesz mieszać swoje posiłki, dodając różne warzywa do sałatek i frytek, wybierać przekąski na bazie roślin, takie jak orzechy, nasiona i owoce, a także używać ziół i przypraw, takich jak bazylia i kurkuma, ponieważ one również mogą się liczyć – wyjaśnia w rozmowie z Mirror.
Ekspert mówi, że jedzenie warzyw do każdego posiłku, owoców do śniadania i roślinnych przekąsek pomiędzy posiłkami może znacznie przyczynić się do spożycia roślin.
Jak poprawić swój mikrobiom jelitowy?
Jak wykazały analizy z American Gut Project 2018, osoby, które spożywały ponad 30 różnych pokarmów roślinnych tygodniowo, miały bardziej „zróżnicowany mikrobiom jelitowy” niż inni, którzy spożywali mniej niż 10. To właśnie różnorodność mikrobiomu jest powszechnie uważana za kluczowy wyznacznik dobrego zdrowia.
– Wiele osób już to robi. A teraz mamy randomizowane, kontrolowane badanie, które mówi, że różnorodność roślin razem wziętych ma bardzo szybki wpływ na przekształcenie mikrobów jelitowych wielu ludzi – mówił w podcaście ZOE prof. Tim Spector.
Edward Mather wyjaśnia, że koncepcja zjadania 30 roślin tygodniowo wywodzi się z badań nad zdrowiem jelit i nie jest typowym trendem modowym.
– Jedzenie 30 roślin tygodniowo jest świetnym pomysłem, ale trudniej jest go śledzić, co może wydawać się sztywnym wyzwaniem dla niektórych osób, ale biorąc pod uwagę solidne dowody na różnorodność roślin, może to być dobry dodatek do szerszych porad dietetycznych – dodaje dietetyk.
„30 w tygodniu”, czyli co zrobić, żeby jeść więcej warzyw. Rady eksperta
Jeśli chcesz zastosować filozofię „30 w tygodniu”, dietetyk ma dwie ważne wskazówki:
gotuj większe porcje, aby mieć pewność, że w każdej znajduje się odpowiednia ilość roślin,
używaj roślin jako dodatków (np. orzechy, nasiona, zioła).
– Jest to łatwy sposób na zwiększenie spożycia bez większego wysiłku – radzi ekspert. – Dobrym przykładem jest dodanie nasion chia do jogurtu lub płatków owsianych. Inne pomysły na posiłki obejmują smoothie bowls i tęczowe sałatki.
Źródła: