Spis treści
Czysta 15. – owoce i warzywa o najmniejszej zawartości chemii
Czysta Piętnastka to lista, na której znajdują się warzywa i owoce o najmniejszej zawartości pestycydów. Amerykańskie badania pokazują, że niemal 65 proc. próbek owoców i warzyw z Czystej Piętnastki nie wykazało śladów środków ochrony roślin, a zaledwie nieco ponad 10 proc. zawierało pozostałości co najmniej dwóch rodzajów chemikaliów. W naszej galerii znajdziesz listę Czystej Piętnastki
Choć próbki badane przez amerykański Departament Rolnictwa (USDA) oraz Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) pochodziły z konwencjonalnych upraw:
– EWG zaleca konsumentom poszukującym świeżych produktów o niskiej zawartości pozostałości pestycydów kupowanie organicznych wersji produktów z Brudnej Dwunastki oraz organicznych lub konwencjonalnych wersji produktów z Czystej Piętnastki – mówi starszy toksykolog EWG Alexis Temkin.
Co to jest żywność ekologiczna?
Zastanawiasz się, co to znaczy, że produkt jest ekologiczny? Jak podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ), aby produkt został za taki uznany, musi zostać wyprodukowany według ściśle określonych zasad rolnictwa ekologicznego, proces jego powstawania musi być śledzony, kontrolowany i udokumentowany „od pola do stołu”, a odpowiedzialność za jego jakość ponosi producent i jednostka kontrolująca proces produkcji.
Czy ekologiczne jedzenie jest zdrowe?
Mgr inż. Edyta Pietraś z NCEŻ potwierdza, że sięganie po produkty z upraw organicznych jest korzystne dla naszego zdrowia:
Określenie „żywność ekologiczna” często bywa utożsamiane z wyrażeniem „zdrowa żywność”. Bezpieczeństwo żywności ekologicznej jest często utożsamiane z jej jakością, rozumianą jako jakość zdrowotna. W związku, z czym bardzo często porównuje się żywność ekologiczną z żywnością konwencjonalną, funkcjonalną czy żywnością GMO. Jakoś produktów ekologicznych można postrzegać w kilku aspektach. Można brać pod uwagę wartość zdrowotną, odżywczą, sensoryczną, zawartość zanieczyszczeń czy też nieobecność pestycydów.
Dodaje, że badania potwierdzają, iż żywność ekologiczna rzeczywiście zawiera istotnie więcej antyoksydantów i witamin, a jednocześnie odznacza się niską zawartością metali ciężkich, mniejszą zawartością azotynów i azotanów oraz jest średnio czterokrotnie rzadziej zanieczyszczona pozostałościami chemicznymi środków ochrony roślin.