Zdrowa dieta nie musi oznaczać jedzenia mdłych warzyw – bo taki jest często odbiór dań z „zieleniną”, zwłaszcza przez osoby, które na co dzień preferują konkretne smaki i bardziej mięsną dietę. Choć warzywa można przygotować na wiele smakowitych sposobów, to jednak nie wystarczy, by zachęcić nieprzekonanych do ich spróbowania i zjedzenia. Dzięki badaniom opisanych w „Psychological Science” wiadomo jednak, jak można to zmienić!
Zobacz również:
Jak jeść więcej warzyw? Smak jest ważniejszy niż walory zdrowotne
Już w 2017 roku badacze z kalifornijskiego Uniwersytetu Stanforda ustalili, że postrzegana atrakcyjność potraw z warzywami zwiększa się wraz z nadaniem im nazw nawiązujących do smaku. Właśnie ten walor jest bowiem cechą, którą konsumenci cenią bardziej niż właściwości zdrowotne jedzenia.
W eksperymencie przebadano wybory żywieniowe przeszło 137 tys. studentów z 57 amerykańskich szkół wyższych, związane z ofertą 71 potraw uwzględniających 24 rodzajów warzyw.