Spis treści
Najzdrowsze warzywa i owoce na świecie
Wszystkie warzywa i owoce są zdrowe i dobrze jest stosować różnorodną dietę, aby wszystkie z nich miały szansę znaleźć się na twoim talerzu. Jednak naukowcy z amerykańskiej agencji rządowej – Centers for Disease Control and Prevention (CDC) postanowili sprawdzić które rośliny są najzdrowsze. Obliczyli oni wartość odżywczą każdej z nich sprawdzając gęstość 17 składników odżywczych zawartych w 100 g produktu. Żywność o dużej gęstości odżywczej dostarcza 10 proc. lub więcej dziennego zapotrzebowania na dany składnik.
Na tej podstawie powstał ranking najzdrowszych owoców i warzyw, a więc najbardziej odżywczych, których spożywanie prowadzi do znacznego obniżenia ryzyka rozwoju chorób przewlekłych takich jak choroby serca, cukrzyca, miażdżyca, otyłość, choroba Alzheimera, nowotwory.
To najzdrowsze warzywo i owoc można jeść razem
Najzdrowszym warzywem świata okazała się rukiew wodna. Ta mało znana roślina nie jest zbyt popularna, a okazuje się, że rośnie w wielu miejscach w Europie i Azji w tym także w Polsce. Rukiew wodna (Nasturtium officinale) to roślina z rodziny kapustowatych rosnąca w płytkiej wodzie, np. na brzegach rzek czy rowów. Jest niskokaloryczna – 100 g ziela zawiera 11 kcal. Rukiew jest bogata w witaminy takie jak K, A, B2, B3, B6, C, potas, wapń, fosfor, sód, magnez.
Zawiera ona także dużą dawkę przeciwutleniaczy chroniących organizm przed wolnymi rodnikami. Dzięki temu zapewnia młody wygląd i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób przewlekłych takich jak otyłość, cukrzyca czy rak. W jej składzie znajdziesz również luteinę i zeaksantynę wpływające na prawidłową ostrość wzroku oraz karotenoidy, które poprawiają wygląd skóry, ujednolicają koloryt cery i zmniejszają widoczność zmarszczek.
Za najzdrowsze warzywa uznaje się zielone warzywa liściaste i zgodnie z oczekiwaniami właśnie one zajęły także kolejne miejsca w rankingu. Są to warzywa takie jak: kapusta pekińska, boćwina, szpinak, cykoria, sałata czy natka pietruszki.
Jeszcze bardziej zaskakujący niż mało znana rukiew okazał zwycięzca wśród owoców, ponieważ najzdrowszym owocem świata według CDC jest... pomidor. Większość z nas uznaje go za warzywo, jednak pod względem botanicznym jest on owocem, ponieważ powstaje z kwiatu i ma nasiona.
Pomidory są bogate w przeciwutleniacze, a szczególnie likopen, który należy do grupy karotenoidów i jest odpowiedzialny za czerwony kolor owocu. Przeciwutleniacze likwidują wolne rodniki odpowiedzialne za uszkadzanie i tym samym starzenie się komórek. Dodatkowo pomidory są źródłem witaminy A i C, które zwalczają stany zapalne w organizmie.
Dzięki temu jedząc pomidory zapewniasz sobie młodszy wygląd, gładszą i bardziej promienną cerę, a także obniżasz ryzyko zachorowania na raka, choroby układu sercowo-naczyniowego czy cukrzycę. Pomidory są także niskokaloryczne, 100 g pomidorów ma 20 kcal, a jeden średni pomidor dostarcza ok. 30 kcal.
Najzdrowsza sałatka na świecie. Wypróbuj przepis
Pikantny i wyrazisty smak rukwii wodnej świetnie współgra z delikatnym smakiem pomidora. Do sałatki użyj też cytryny, która znalazła się na 2. miejscu w rankingu najzdrowszych owoców świata. Przepis na najzdrowszą sałatkę świata jest niezwykle prosty. Wystarczą te składniki:
2 pomidory,
garść rukwi wodnej,
trochę orzechów,
sok z cytryny,
oliwa z oliwek.
Jak zrobić najzdrowszą sałatkę świata?
Pomidory pokrój w plasterki lub kostkę, jak wolisz.
Rukiew porwij na mniejsze kawałki i dodaj do pomidorów.
Orzechy pokrusz lub połam na drobne kawałki i dodaj do sałatki.
Całość skrop oliwą z oliwek i wymieszaj.