Spis treści
Dlaczego warto jeść cukinię?
Cukinia to popularne warzywo, które często jest składnikiem zup lub szaszłyków. Niektórzy przygotowują z niej również zupę krem lub nadziewają ją mięsem mielonym. W galerii podpowiadamy, dlaczego warto jak najczęściej sięgać po cukinię.
Na co jest dobra cukinia? Zobacz 5 zalet zdrowotnych tego warzywa.
Kabaczek a cukinia – jakie są różnice?
Kabaczek i cukinia są tym samym warzywem, a jedynie zbiera się je w innym stadium rozwoju. Cukinie to okazy młode z delikatną skórą i zaczątkiem pestek. Kabaczki to natomiast większe, dojrzałe warzywo z grubą skórą wymagającą obrania i dobrze wykształconymi pestkami, które należy usunąć przed obróbką.
Właściwości odżywcze cukinii, kcal i indeks glikemiczny
Cukinia to niskokaloryczne warzywo z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae).
Porcja 100 g cukinii to tylko 17 kcal. W tym warzywie znajdziemy również 1,2 g białka, 2,2 g węglowodanów, znikome ilości tłuszczu (0,1 g) a także 1 g błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, reguluje rytm wypróżnień, a także zmniejsza ryzyko pojawienia się zaparć.
Cukinia, kabaczek, patison – to właśnie ich czas. Wypróbuj przepisy
To idealny czas na świeżą i młodą cukinię, która właśnie dojrzewa w naszych ogródkach. Warzywo ma neutralny smak, dlatego sprawdzi się do wielu dań. Placki z cukinii czy też leczo z cukinią są nie tyl...
Cukinia ma również niski indeks glikemiczny, który wynosi tylko 15. To sprawia, że chorzy na cukrzycę, insulinooporność lub stan przedcukrzycowy mogą bezpiecznie spożywać umiarkowane ilości tego warzywa.
Warzywo to jest również znakomitym źródłem beta-karotenu, który jako silny przeciwutleniacz chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, spowalnia proces starzenia się komórek, a także wzmacnia odporność. Beta-karoten, jako prekursor witaminy A odpowiada również za prawidłową strukturę skóry, a także chroni narząd wzroku przed zwyrodnieniem plamki żółtej oka.
Cukinię warto spożywać ze skórką. Jej zielony kolor to zasługa cennego chlorofilu. Związek ten jest naturalnym barwnikiem, który charakteryzuje się działaniem przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym i detoksykującym.
Porcja 100 g tego warzywa ze skórką jest również źródłem:
- witaminy A – 200 jednostek międzynarodowych (IU),
- witaminy B1 – 0,04 mg,
- witaminy B2 – 0,04 mg,
- witaminy B3 – 0,71 mg,
- witaminy B5 – 0,37 mg,
- witaminy B6 – 0,14 mg,
- kwasu foliowego – 20 mcg,
- witaminy E – 0,12 mg,
- witaminy C – 17,9 mg,
- witaminy K – 4,3 mg,
- wapnia – 16 mg,
- magnezu – 18 mg,
- żelaza – 0,4 mg,
- potasu – 261 mg,
- cynku – 0,3 mg.
Zobacz w galerii, dlaczego warto jeść cukinię.
Te kwiaty to dar lata. Pomogą schudnąć, zadbać o serce i wzrok. Wypróbuj przepisy
Cukinia to w naszym kraju bardzo popularne i lubiane warzywo. Mniej znane i rzadziej jadane są kwiaty cukinii. Warto docenić ich właściwości, ponieważ na ich spożywaniu skorzystają serce, oczy i jelit...