Spis treści
Kwiaty cukinii są jadalne, a do tego smaczne i zdrowe. Jakie mają właściwości?
Kwiaty cukinii, tak jak wszystkie kwiaty roślin wydających owoce, mają właściwości zdrowotne i wartości odżywcze danej rośliny w skoncentrowanej formie. Kwiaty cukinii są niskokaloryczne w 100 g dostarczają ok. 15 kcal. Zawierają również witaminę C, PP, B1 (tiamina), B9 (kwas foliowy), prowitaminę A (beta-karoten), wapń, żelazo, cynk, miedź i fosfor.
Kwiaty cukinii to skarbnica witamin i składników mineralnych korzystnych dla zdrowia. Zobacz, jak jedzenie ich wpływa na twój organizm!
Należy jednak pamiętać, że wszystkie te korzyści osiągniemy jedząc kwiaty cukinii na surowo lub przygotowując je na parze. Inne formy obróbki termicznej takie jak smażenie, gotowanie czy pieczenie mogą pozbawić je części tych cennych dla zdrowia właściwości. Niemniej jednak warto wykorzystać kwiaty cukinii w kuchni, aby urozmaicić swój jadłospis i dostarczyć sobie nowych wrażeń smakowych.
Czym są kwiaty cukinii?
Cukinia (Cucurbita pepo), znana również pod nazwą kabaczek, to odmiana dyni zwyczajnej, która została wyhodowana we Włoszech. Owoce cukinii są w Polsce znane i lubiane, chętnie przyrządza się z nich leczo, zupy i placki z cukinii, a nawet dania dla niemowląt już na wczesnym etapie rozszerzania diety, ponieważ są lekkostrawne i bardzo odżywcze.
Mniej popularne są natomiast kwiaty cukinii, które również można jeść, a w dodatku wykazują one wiele cennych dla zdrowia właściwości. Kwiaty cukinii są powszechnie spożywane na południu Europy, a przede wszystkim we Włoszech. Można je tam kupić w niemal każdym warzywniaku. U nas natomiast są rzadko spotykane również ze względu na ich nietrwałość, szybko więdną, dlatego cukinię warto mieć we własnym ogrodzie. Roślina kwitnie już pod koniec wiosny (w maju) aż do jesieni (wrzesień-październik), więc jej kwiatami i owocami możemy się długo cieszyć.
Jak i które kwiaty cukinii zbierać?
Kwiaty cukinii są koloru intensywnie żółtego lub jasnopomarańczowego i są one rozdzielnopłciowe, co oznacza, że na tej samej roślinie wyrastają kwiaty żeńskie i męskie. Warto to wiedzieć, ponieważ, żeby nie stracić owoców cukinii należy zbierać głównie kwiaty męskie.
Jak odróżnić od siebie kwiaty żeńskie i męskie? Kwiaty żeńskie u swojej podstawy posiadają zgrubienie (zalążnię) w kształcie malutkiej cukinii, z której wyrośnie dojrzały owoc. Z kwiatów męskich nie powstaje owoc, służą one jednak do zapylania. Jeśli więc mamy dużo owoców, to możemy zbierać również kwiaty żeńskie, ale jeśli nie chcemy zmniejszać swoich plonów, to lepiej jest zrywać tylko męskie kwiaty cukinii, pozostawiając kilka z nich, potrzebnych do zapylenia.
Jak przyrządzić kwiaty cukinii? Przepis w cieście naleśnikowym
Kwiaty cukinii są bardzo nietrwałe i szybko więdną, dlatego należy je spożyć niedługo po zerwaniu. Można je jeść na surowo, ale także w postaci smażonej, panierowanej czy nadziewanej, a także przygotować z nich zupę. Kwiaty cukinii mają delikatny smak podobny do jej owoców.
Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym – przepis
Składniki:
- 10 kwiatów cukinii,
- olej,
- 1 szklanka wody mineralnej,
- 1 jajko,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
- Z kwiatów cukinii usuń pręciki i łodyżki, kwiaty delikatnie opłucz i wysusz papierowym ręcznikiem.
- Przygotuj ciasto: wymieszaj w misce mąkę, z jajko, wodę i sól.
- Maczaj kwiaty w cieście, aby całe były nim pokryte, a następnie smaż na złoty kolor na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju po ok. pół minuty z każdej strony.
- Usmażone kwiaty wykładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.
- Podawaj z jogurtem lub sosem czosnkowym.
Jak przyrządzić nadziewane kwiaty cukinii?
Warto spróbować także innego dania z kwiatów cukinii, w którym są one wypełnione serkiem ricotta ze świeżymi ziołami.
Nadziewane kwiaty cukinii – przepis
Składniki:
- 10 kwiatów cukinii,
- 150 g serka ricotta,
- sól,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- 1/2 szklanki liści bazylii,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki miodu.
Jak przygotować nadziewane kwiaty cukinii?
- Kwiaty delikatnie opłucz i osusz.
- Ricottę wymieszaj z posiekaną bazylią i dopraw solą oraz pieprzem.
- Nadziewaj kwiaty wkładając po łyżce nadzienia do każdego z nich.
- Następnie smaż kwiaty na maśle przez około pół minuty z każdej strony. Kwiaty w takiej formie możesz również piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.
- Po usmażeniu dopraw do smaku solą i pieprzem, polej miodem i przybierz świeżymi listkami bazylii.
Poznaj korzyści płynące z jedzenia kwiatów cukinii!