Zbieraj nie tylko owoce, ale i kwiaty. Pomogą schudnąć, zadbać o serce i wzrok. To idealna przekąska na lato. Wypróbuj przepisy

Monika Góralska
Kwiaty cukinii to skarbnica witamin i składników mineralnych korzystnych dla zdrowia. Sprawdź w galerii, jak jedzenie ich wpływa na twój organizm.
Kwiaty cukinii to skarbnica witamin i składników mineralnych korzystnych dla zdrowia. Sprawdź w galerii, jak jedzenie ich wpływa na twój organizm. Marta Aguilar Vicario/pixabay.com, olegdudko/123rf.com
Cukinia to w naszym kraju bardzo popularne i lubiane warzywo. Mniej znane i rzadziej jadane są kwiaty cukinii. Warto docenić ich właściwości, ponieważ na ich spożywaniu skorzystają serce, oczy i jelita, a także nasza figura. Cukinia właśnie kwitnie, sięgnij więc jej kwiaty i przygotowuj pyszne i odżywcze potrawy. Wypróbuj przepisy na kwiaty cukinii w cieście oraz nadziewane. Sprawdź, jakie korzyści daje jedzenie tych kwiatów.

Spis treści

Kwiaty cukinii są jadalne, a do tego smaczne i zdrowe. Jakie mają właściwości?

Kwiaty cukinii, tak jak wszystkie kwiaty roślin wydających owoce, mają właściwości zdrowotne i wartości odżywcze danej rośliny w skoncentrowanej formie. Kwiaty cukinii są niskokaloryczne w 100 g dostarczają ok. 15 kcal. Zawierają również witaminę C, PP, B1 (tiamina), B9 (kwas foliowy), prowitaminę A (beta-karoten), wapń, żelazo, cynk, miedź i fosfor.

Kwiaty cukinii to skarbnica witamin i składników mineralnych korzystnych dla zdrowia. Zobacz, jak jedzenie ich wpływa na twój organizm!

Należy jednak pamiętać, że wszystkie te korzyści osiągniemy jedząc kwiaty cukinii na surowo lub przygotowując je na parze. Inne formy obróbki termicznej takie jak smażenie, gotowanie czy pieczenie mogą pozbawić je części tych cennych dla zdrowia właściwości. Niemniej jednak warto wykorzystać kwiaty cukinii w kuchni, aby urozmaicić swój jadłospis i dostarczyć sobie nowych wrażeń smakowych.

Te pączki możesz jeść za darmo i bez tycia. Jedz prosto z drzewa lub dodaj do sałatki

Te pączki możesz jeść za darmo i bez tycia. Jedz prosto z drzewa lub dodaj do sałatki

Pąki już pojawiają się na drzewach. Wyrosną z nich liście i owoce, ale niektóre z nich można już teraz zjeść. Pączki drzew i krzewów możesz jeść prosto z drzewa lub sporządzić z nich lecznicze przetwo...

Monika Góralska
Monika Góralska

Czym są kwiaty cukinii?

Cukinia (Cucurbita pepo), znana również pod nazwą kabaczek, to odmiana dyni zwyczajnej, która została wyhodowana we Włoszech. Owoce cukinii są w Polsce znane i lubiane, chętnie przyrządza się z nich leczo, zupy i placki z cukinii, a nawet dania dla niemowląt już na wczesnym etapie rozszerzania diety, ponieważ są lekkostrawne i bardzo odżywcze.

Mniej popularne są natomiast kwiaty cukinii, które również można jeść, a w dodatku wykazują one wiele cennych dla zdrowia właściwości. Kwiaty cukinii są powszechnie spożywane na południu Europy, a przede wszystkim we Włoszech. Można je tam kupić w niemal każdym warzywniaku. U nas natomiast są rzadko spotykane również ze względu na ich nietrwałość, szybko więdną, dlatego cukinię warto mieć we własnym ogrodzie. Roślina kwitnie już pod koniec wiosny (w maju) aż do jesieni (wrzesień-październik), więc jej kwiatami i owocami możemy się długo cieszyć.

Kwiaty klonu są jadalne. Zrób z nich oczyszczającą i antybakteryjną herbatkę klonową

Kwiaty klonu są jadalne. Zrób z nich oczyszczającą i antybakteryjną herbatkę klonową

Klon kojarzony jest głównie z drzewem pospolicie rosnącym na terenie całej Polski oraz z syropem klonowym, który w największej ilości produkowany jest w Kanadzie. Jednak nie tylko syrop można spożywać...

Monika Góralska
Monika Góralska

Jak i które kwiaty cukinii zbierać?

Kwiaty cukinii są koloru intensywnie żółtego lub jasnopomarańczowego i są one rozdzielnopłciowe, co oznacza, że na tej samej roślinie wyrastają kwiaty żeńskie i męskie. Warto to wiedzieć, ponieważ, żeby nie stracić owoców cukinii należy zbierać głównie kwiaty męskie.

Jak odróżnić od siebie kwiaty żeńskie i męskie? Kwiaty żeńskie u swojej podstawy posiadają zgrubienie (zalążnię) w kształcie malutkiej cukinii, z której wyrośnie dojrzały owoc. Z kwiatów męskich nie powstaje owoc, służą one jednak do zapylania. Jeśli więc mamy dużo owoców, to możemy zbierać również kwiaty żeńskie, ale jeśli nie chcemy zmniejszać swoich plonów, to lepiej jest zrywać tylko męskie kwiaty cukinii, pozostawiając kilka z nich, potrzebnych do zapylenia.

Cukinia, kabaczek, patison – to właśnie ich czas. Wypróbuj przepisy

Cukinia, kabaczek, patison – to właśnie ich czas. Wypróbuj przepisy

To idealny czas na świeżą i młodą cukinię, która właśnie dojrzewa w naszych ogródkach. Warzywo ma neutralny smak, dlatego sprawdzi się do wielu dań. Placki z cukinii czy też leczo z cukinią są nie tyl...

Martyna Jaros
Martyna Jaros

Jak przyrządzić kwiaty cukinii? Przepis w cieście naleśnikowym

Kwiaty cukinii są bardzo nietrwałe i szybko więdną, dlatego należy je spożyć niedługo po zerwaniu. Można je jeść na surowo, ale także w postaci smażonej, panierowanej czy nadziewanej, a także przygotować z nich zupę. Kwiaty cukinii mają delikatny smak podobny do jej owoców.

Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym – przepis
Składniki:

  • 10 kwiatów cukinii,
  • olej,
  • 1 szklanka wody mineralnej,
  • 1 jajko,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Przygotowanie:

  1. Z kwiatów cukinii usuń pręciki i łodyżki, kwiaty delikatnie opłucz i wysusz papierowym ręcznikiem.
  2. Przygotuj ciasto: wymieszaj w misce mąkę, z jajko, wodę i sól.
  3. Maczaj kwiaty w cieście, aby całe były nim pokryte, a następnie smaż na złoty kolor na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju po ok. pół minuty z każdej strony.
  4. Usmażone kwiaty wykładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.
  5. Podawaj z jogurtem lub sosem czosnkowym.

Jak przyrządzić nadziewane kwiaty cukinii?

Warto spróbować także innego dania z kwiatów cukinii, w którym są one wypełnione serkiem ricotta ze świeżymi ziołami.

Nadziewane kwiaty cukinii – przepis
Składniki:

  • 10 kwiatów cukinii,
  • 150 g serka ricotta,
  • sól,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 1/2 szklanki liści bazylii,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki miodu.

Jak przygotować nadziewane kwiaty cukinii?

  1. Kwiaty delikatnie opłucz i osusz.
  2. Ricottę wymieszaj z posiekaną bazylią i dopraw solą oraz pieprzem.
  3. Nadziewaj kwiaty wkładając po łyżce nadzienia do każdego z nich.
  4. Następnie smaż kwiaty na maśle przez około pół minuty z każdej strony. Kwiaty w takiej formie możesz również piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.
  5. Po usmażeniu dopraw do smaku solą i pieprzem, polej miodem i przybierz świeżymi listkami bazylii.

Poznaj korzyści płynące z jedzenia kwiatów cukinii!

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia