Dynia, arbuz i melon – poznaj zdrowotne właściwości roślin dyniowatych!
CUKINIA
Cukinia to botaniczna odmiana dyni zwyczajnej, występująca w odcieniach kolorów zielonego i żółtego. W odróżnieniu od pomarańczowej dyni, cukinia swoją barwę zawdzięcza zielonemu barwnikowi o nazwie chlorofil, który maskuje nadający barwę dyni – beta-karoten.
Wbrew pozorom beta-karoten występuje w cukinii w dużych ilościach. Ma on właściwości przeciwutleniające i chroni skórę przed promieniowaniem UV, stąd warzywa i owoce zasobne w ten składnik, warto w większych ilościach spożywać latem.
Cukinia jako bardzo niskokaloryczne warzywo, polecane osobom odchudzającym się. Talarki z cukinii można wykorzystać do przygotowania smacznych i niskokalorycznych zapiekanek, starta wzdłuż na tarce cukinia to ciekawa alternatywa dla makaronu, a jej dodatek do dań mięsnych zwiększa objętość potraw, nie zwiększając ich kaloryczności – co daje większą satysfakcję z jedzenia.
Wartość odżywcza cukinii opiera się przede wszystkim na dużej zawartości potasu, który szczególnie ważny jest w diecie osób z nadciśnieniem i chorobami serca. Zawiera także wzmacniającą odporność witaminę C, warunkującą prawidłowość krzepliwość krwi witaminę K oraz niewielkie ilości wapnia, magnezu i cynku.