3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Cukinia to botaniczna odmiana dyni zwyczajnej, występująca w...
fot. pixabay.com

Dynia, arbuz i melon – poznaj zdrowotne właściwości roślin dyniowatych!

CUKINIA

Cukinia to botaniczna odmiana dyni zwyczajnej, występująca w odcieniach kolorów zielonego i żółtego. W odróżnieniu od pomarańczowej dyni, cukinia swoją barwę zawdzięcza zielonemu barwnikowi o nazwie chlorofil, który maskuje nadający barwę dyni – beta-karoten.

Wbrew pozorom beta-karoten występuje w cukinii w dużych ilościach. Ma on właściwości przeciwutleniające i chroni skórę przed promieniowaniem UV, stąd warzywa i owoce zasobne w ten składnik, warto w większych ilościach spożywać latem.

Cukinia jako bardzo niskokaloryczne warzywo, polecane osobom odchudzającym się. Talarki z cukinii można wykorzystać do przygotowania smacznych i niskokalorycznych zapiekanek, starta wzdłuż na tarce cukinia to ciekawa alternatywa dla makaronu, a jej dodatek do dań mięsnych zwiększa objętość potraw, nie zwiększając ich kaloryczności – co daje większą satysfakcję z jedzenia.

Wartość odżywcza cukinii opiera się przede wszystkim na dużej zawartości potasu, który szczególnie ważny jest w diecie osób z nadciśnieniem i chorobami serca. Zawiera także wzmacniającą odporność witaminę C, warunkującą prawidłowość krzepliwość krwi witaminę K oraz niewielkie ilości wapnia, magnezu i cynku.

Zobacz również

To będzie wyjątkowy "Wieczór wspomnień o Marii Kozłowej", w 25. rocznicę jej śmierci

To będzie wyjątkowy "Wieczór wspomnień o Marii Kozłowej", w 25. rocznicę jej śmierci

Noc sów w Tarnobrzegu. Będzie wyjątkowe spotkanie i pokaz

Noc sów w Tarnobrzegu. Będzie wyjątkowe spotkanie i pokaz

Polecamy

Używasz takich kosmetyków do włosów? Uważaj! Mogą wywoływać choroby nerek

Używasz takich kosmetyków do włosów? Uważaj! Mogą wywoływać choroby nerek

Fenomen Mariko Aoki. Kiedy nagle w sklepie czujesz, że musisz zrobić kupę

Fenomen Mariko Aoki. Kiedy nagle w sklepie czujesz, że musisz zrobić kupę

Nie używaj tych narzędzi kuchennych! Zawierają substancje rakotwórcze

Nie używaj tych narzędzi kuchennych! Zawierają substancje rakotwórcze