Z tych nasion zrobisz eliksir na odchudzanie. Nalewka z zielonej kawy bije na głowę czarną kawówkę

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
To wyjątkowo skuteczny produkt na odchudzanie, którego właściwości można wydobyć w nalewce Margarita Komine/Getty Images
Wyjątkowo skuteczną nalewkę na odchudzanie zrobisz z zielonej kawy. Surowe nasiona są znacznie zdrowsze od tych palonych, co zapewnia wyjątkowe właściwości tego środka. Wypróbuj ten przepis.

Spis treści

Nalewka z zielonej kawy – przepis i przygotowanie

Nalewka z kawy zwykle przyrządzana jest z ziaren prażonych, najlepiej lekko albo najwyżej średnio palonych, mielonych lub nie. Do przygotowania leczniczego trunku najlepiej jednak użyć całych nasion zielonych, czyli surowych. Pozwala to na zawarcie w nalewce największej ilości prozdrowotnych związków, zwłaszcza polifenoli. Przepis jest bardzo prosty.

Tak wyglądają surowe nasiona kawy. To wyjątkowo skuteczny produkt na odchudzanie, którego właściwości można wydobyć w nalewce
Tak wyglądają surowe nasiona kawy. To wyjątkowo skuteczny produkt na odchudzanie, którego właściwości można wydobyć w nalewce Margarita Komine/Getty Images

Składniki nalewki z zielonej kawy:

  • 50 g ziaren zielonej kawy, dobrej jakości i nieuszkodzonych,

  • 0,5 l wódki 40 proc. alk. obj.

Przygotowanie:

  1. Wsyp ziarna kawy do butelki z ciemnego szkła, zalej wódką i zakręć.

  2. Owiń butelkę dodatkowo np. folią lub papierem, by chronić nalewkę przed światłem, po czym postaw w temperaturze pokojowej np. w szafce.

  3. Pozostaw nalewkę na 5 dni i codziennie mieszaj zawartość butelki.

  4. Po tym czasie przecedź płyn, przelej do innej butelki i odstaw w zaciemnione miejsce na co najmniej miesiąc.

Dawkowanie nalewki z zielonej kawy to 5 ml dziennie, najlepiej z dodatkiem wody.

Właściwości nalewki z zielonej kawy

Nalewka z zielonej kawy zawiera substancje pochodzące z ziaren i są to nie tylko związki rozpuszczalne w wodzie (jak w naparze), ale także substancje tłuszczowe i rozpuszczalne w tłuszczach, występujące też w oleju z zielonej kawy. Część tłuszczowa ziaren zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe (m.in. linolowy), a także związki rozpuszczalne w tłuszczach takie jak witamina E, oraz fitosterole. Wspomagają one prawidłową gospodarkę lipidową i ochronę przez utlenianiem.

Do cennych związków w zielonej kawie należy także stymulująca kofeina oraz kwas chlorogenowy i inne polifenole.

Wyciąg z zielonej kawy, również ten alkoholowe w postaci nalewki, ma liczne właściwości prozdrowotne, m.in.:

  • stymuluje układ nerwowy, poprawiając krótkoterminowo koncentrację,

  • obniża poziom cukru we krwi, co działa przeciwcukrzycowo, sprzyja spalaniu tłuszczów i redukcji masy ciała,

  • pobudza wydzielanie kwasu solnego i ułatwia trawienie produktów białkowych,

  • stymuluje ruchy perystaltyczne jelit i pomaga przeciwdziałać zaparciom,

  • wspomaga stan wątroby,

  • zmniejsza stres oksydacyjny i stan zapalny,

  • obniża gorączkę (ziaren używano w zastępstwie chininy),

  • wspomaga wzrost korzystnych bifidobakterii w jelicie cienkim, poprawiając stan jelita grubego,

  • redukuje poziom cholesterolu we krwi,

  • ma działanie antywirusowe i antybakteryjne m.in. w stosunku do bakterii Salmonella, Shigella, Yersinia czy Enterobacter; wyciąg alkoholowy zwalcza bakterie Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus i Streptococcus mutans, które wywołują próchnicę zębów.

Tylko nieprażone ziarna kawy są źródłem antyoksydantu o działaniu fitoestrogenu, trygoneliny. Wykazuje on m.in. działanie ochronne w stosunku do układu nerwowego i antywirusowe. W surowych nasionach nie ma też szkodliwych dla zdrowia produktów reakcji Maillarda, w tym akrylamidu.

Warto wiedzieć, że nalewka z zielonej kawy zawiera znacznie mniej kofeiny niż ta z kawy palonej, bo nieprażone ziarna zawierają jedynie 25-50 procent tej dawki. Niemniej alkohol spowalnia jej metabolizm i przedłuża działanie. Większe ilości mogą wywołać problemy, dlatego należy trzymać się zalecanego dawkowania.

Nalewka z zielonej kawy – przeciwwskazania i środki ostrożności

Nalewka z zielonej kawy nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży i karmiące piersią, dzieci i osoby niepełnoletnie, a także te w podeszłym wieku.

Ze spożywania nalewki powinny zrezygnować osoby cierpiące na nadkwasotę, wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie jelita grubego, z przeciwwskazaniami do przyjmowania kofeiny i alkoholu etylowego.

Szczególne ostrzeżenia dotyczą osób z problemami zdrowotnymi takimi, jak:

  • wysoki poziom homocysteiny – wysokie dawki kwasu chlorogenowego mogą dodatkowo go podwyższać,

  • nerwica i zaburzenia lękowe – kofeina może pogarszać niepokój i lęk,

  • zaburzenia krzepliwości – składniki nalewka mogą nasilać krwawienia,

  • cukrzyca – zielona kawa może nadmiernie obniżać poziom cukru we krwi i powodować hipoglikemię zwłaszcza u chorych z cukrzycą przyjmujących leki, stosowanie wymaga monitorowania glikemii,

  • biegunki – objawy wywołany nadmiarem kofeiny związany jest też z nudnościami i bólem żołądka,

  • epilepsja – kofeina nie powinna być spożywana w dużych dawkach przy padaczce,

  • nadciśnienie – wpływ kofeiny na wzrost ciśnienia tętniczego dotyczy zwłaszcza osób z podniesionymi parametrami, przy czym efekty są mniejsze w przypadku regularnej konsumpcji,

  • jaskra – kofeina może podnosić ciśnienie również wewnątrz oka, pogarszając przebieg jaskry,

  • zespół jelita drażliwego (ZJD, ang IBS) – działanie przyspieszające pasaż jelitowy może pogarszać objawy chorób jelit,

  • osteoporoza – kofeina działa moczopędnie, nasilając utratę z moczem wapnia i innych ważnych pierwiastków, takich jak magnez i potas. To może osłabiać kości, dlatego w przypadku zmniejszenia ich gęstości zaleca się ograniczenie dawek kofeiny do 300 mg dziennie.

Nalewka z zielonej kawy, ale także kawa i inne źródła kofeiny, z powodu zawartości tego związku mogą wywoływać interakcje z wieloma lekami, zwłaszcza efedryną i pseudoefedryną. Może wpływać na metabolizm wielu leków, m.in. hormonalnych, nasercowych, przeciwpsychotycznych, przeciwzakrzepowych, antydepresyjnych, na żołądek, nerki, astmę, cukrzycę, diuretyków.

Źródła:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

h
haniaaaaa
Przeczytałam z zainteresowaniem o właściwościach nalewki z zielonej kawy, ale muszę przyznać, że moje doświadczenia wskazują na lepsze efekty z innych naturalnych produktów. Sama długo walczyłam z nadwagą i próbowałam różnych metod – w tym popularnych suplementów – ale dopiero Yerba Mate z konopiami, kapsułki Green Tea oraz olej CBD z Konopnej Farmacji naprawdę zrobiły różnicę.

Yerba Mate pomagała mi utrzymać energię i ograniczyć podjadanie, kapsułki Green Tea wspierały metabolizm, a olej CBD doskonale obniżał poziom stresu, który przez lata blokował moje postępy. Produkty te znalazłam w Konopnej Farmacji na ul. Ratajczaka w Poznaniu – kosztowały mnie mniej niż 40 zł, co było świetną inwestycją.

Choć zielona kawa może działać, uważam, że Yerba Mate, Green Tea czy olej CBD to bardziej wszechstronne rozwiązania – wspierają nie tylko odchudzanie, ale też ogólne samopoczucie. Jeśli szukasz naturalnych metod, polecam przetestowanie tych produktów!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia