Spis treści
Czym jest wanilia, a czym wanilina?
Wanilia to suszone w słońcu strączki pnącego storczyka o nazwie Vanilla planifolia (inaczej V. fragrans), czyli wanilia płaskolistna lub wonna. Rzadziej wykorzystuje się wanilię tahitańską (V. tahitensis), która jest mniej aromatyczna. Przyprawa ma słodki smak i zapach z charakterystycznymi nutami.
Aromat wanilii, czyli jej olejek eteryczny, to mieszanka licznych związków lotnych. Jego głównym składnikiem (1-3,4 proc. wagi) jest wanilina, która jest też wytwarzana przemysłowo. Syntetyczny zamiennik nie ma pełnych właściwości, jakie wykazuje naturalna wanilia, ale również działa przeciwzapalnie. W badaniach omówionych w „Journal of Agricultural and Food Chemistry” okazała się zmniejszać ekspresję zapalnych cytokin, a przez to nasilenie łuszczycy, a także zapobiegać jej nawrotom.
To właśnie wanilina jest najczęściej składnikiem cukru wanilinowego, choć można też kupić produkt z prawdziwą wanilią, czyli cukier waniliowy. Różnica w nazwie jest niewielka, jednak w sklepie ten drugi ma wyższą cenę.
Aromat wanilii pojawia się nie tylko w deserach i napojach, ale także kosmetykach i perfumach. Nie bez powodu jednak należy do najbardziej lubianych zapachów – wykazano, że wspiera nastrój i pracę mózgu, a także redukuje stres. A także, podobnie jak kapsaicyna z papryki chili, zmniejsza ból. To już spore korzyści, a co dopiero jedzenie strączków.
Przeczytaj również:
Jak na organizm działa jedzenie wanilii?
Strączki wanilii należą do najdroższych przypraw na świecie, zaraz po słupkach kwiatowych krokusów, czyli szafranie. Wysokiej jakości wanilia z Madagaskaru kosztuje ok. 20 zł za sztukę (3 g), choć strączki można kupić także za połowę tej ceny.
Laski wanilii są produktem fermentowanym, gdyż takiemu procesowi poddaje się je po zerwaniu. Zawierają ponad 200 różnych przeciwutleniaczy, wśród których najlepiej poznanym jest wspomniana wcześniej wanilina. To właśnie one odpowiadają za korzyści z sięgania po ten aromatyczny produkt.
Jako przyprawa prozdrowotna, wanilia ma właściwości:
- przeciwzapalne,
- przeciwbólowe,
- łagodzące mdłości,
- uspokajające,
- przeciwdepresyjne,
- ochronne dla mózgu,
- poprawiające metabolizm.
A jakie efekty wykazuje regularne jedzenie wanilii oraz stosowanie jej w kosmetykach? Zobacz, jak działa na organizm.
Zobacz także: Tak stres odbija się na wyglądzie skóry.
Czy istnieją przeciwwskazania do spożywania wanilii?
Wanilia jest na ogół bezpieczna przy jedzeniu w ilościach stosowanych do żywności. Do jej spożywania nie ma szczególnych przeciwwskazań. To także dobrze tolerowany składnik kosmetyczny. Aromat w dużym stężeniu, jak i spożywania wanilii, może jednak powodować zwężenie dróg oddechowych u astmatyków i powodować duszności.
Trzeba też pamiętać, że niektóre osoby mogą reagować na wanilię alergią. Nadwrażliwość może wiązać się z wystąpieniem objawów takich jak bóle głowy i zaburzenia snu, a w przypadku kontaktu ze skórą – podrażnienie i opuchliznę.
Źródło: Vanilla: Potential Health Benefits Nutrition Today