Ryż – kalorie, właściwości i korzyści zdrowotne. Ryż do sushi, ryż brązowy, biały i inne rodzaje tego produktu. Jak ugotować ryż?

Martyna Jaros, Jakub Stężycki
Ryż stanowi uniwersalny produkt zbożowy. Ze względów zdrowotnych, lepszym wyborem są nieoczyszczone ziarna, gdyż są zasobne w związki mineralne jak cynk, magnez, żelazo oraz potas i witamin z grupy B.
Ryż stanowi uniwersalny produkt zbożowy. Ze względów zdrowotnych, lepszym wyborem są nieoczyszczone ziarna, gdyż są zasobne w związki mineralne jak cynk, magnez, żelazo oraz potas i witamin z grupy B. 123rf
Ryż kojarzony jest przede wszystkim z kuchnią chińska i azjatycką, gdzie najpopularniejszy jest ryż do sushi i jaśminowy. Ryż to przede wszystkim źródło węglowodanów, oraz w zależności od rodzaju także błonnika pokarmowego, cynku, magnezu i witamin z grupy B. Sałatki z ryżem, kurczak z ryżem i w wersji słodkiej ryż na mleku, to jedne z najpopularniejszy zastosowań dla tego produktu spożywczego, z którego nie trzeba rezygnować na diecie. Poznaj bliżej dostępne rodzaje ryżu, ich kaloryczność i wartości odżywcze. Podpowiadamy również jak ugotować ryż!

Historia ryżu sięga blisko 3 tysięcy lat. Już wtedy mieszkańcy krajów azjatyckich dostrzegli zalety uprawiania ryżu na swoich wilgotnych terenach. W ciągu tych kilkunastu stuleci, zboże to zyskało miano jednej z najpopularniejszych roślin uprawianych na całej Ziemi. Obecnie można je spotkać w kuchniach na całym świecie w różnych formach i rodzajach – jest ich blisko 800. Które z nich są najpopularniejsze?

Jakie są rodzaje ryżu?

Najpopularniejsze rodzaje ryżu, jakie można spotkać w kuchni:

  1. Ryż parboiled to rodzaj długoziarnistego ryżu białego. Został on poddany krótkotrwałemu działaniu pary wodnej, dzięki czemu zachowuje on swoje właściwości. Obróbka termiczna sprawia, że bardzo szybko się gotuje, a do tego nie jest kleisty, dzięki czemu idealnie sprawdza się w sałatkach. Charakteryzuje się słonym posmakiem.
  2. Ryż jaśminowy pochodzi z Tajlandii. Jego nazwa pochodzi od wyjątkowej białej barwy, kwiatowego zapachu oraz lekko słodkiego smaku. Jego ziarna są długie, a sam ryż nie skleja się w czasie gotowania. Popularny w daniach z mięsem, rybami oraz w sałatkach, ale sprawdzi się również w deserach.
  3. Ryż basmati to długoziarnisty ryż, który pochodzi z Himalajów. Charakteryzuje się niezwykłym aromatem, który wyróżnia go spośród innych rodzajów ryżu. Po przygotowaniu, ziarna są sypkie i bardzo puszyste, dzięki czemu doskonale prezentują się na talerzu. Mają śnieżnobiały kolor i idealnie pasują do dań z rybami oraz drobiem.
  4. Arborio, carnaroli i vialone nano są włoskimi odmianami ryżu. Doskonale sprawdzają się do śródziemnomorskiego dania, jakim jest risotto. Ziarna tych odmian są okrągłe i lekko pulchne. Po ugotowaniu ryż staje się bardzo kleisty, przez co jego przygotowywania nie należy do prostych zadań. Warto jednak się natrudzić, ponieważ odmiany te cechują się dużą zawartością białka oraz węglowodanów. W smaku są lekko słodkawe i idealnie komponują się z owocami morza, warzywami i winem.
  5. Ryż do sushi – kleisty to klasyczny ryż japoński, który ma wiele odmian łączących wiele cech – wszystkie ziarna są krótkoziarniste, a po ugotowaniu kleją się i mają słodkawy posmak. Tego rodzaju ryż idealnie nadaje się do słodkich potraw, ale przede wszystkim jest podstawowym składnikiem sushi.
  6. Ryż dziki to ziarno roślinny, która nosi nazwę owies wodny. Ta odmiana ryżu bogata jest w składniki mineralne i witaminy. Jego długie i czarne nasiona w smaku przypominają nasiona innych zbóż z orzechowym aromatem. Znakomicie współgrają z mięsem oraz rybami, ale znajdą wspólny język również z owocami morza, drobiem i warzywami.
  7. Czerwony ryż - to mniej znana w polskiej kuchni odmiana ryżu. Charakteryzuje się nasionami o ciemnoczerwonym zabarwieniu. Pochodzi głównie z obszarów południowej Afryki i Madagaskaru. Doskonałe źródło witaminy E, błonnika pokarmowego i antyoksydantów, dzięki czemu częste spożywanie czerwonego ryżu pomaga obniżyć stres oksydacyjny. Czerwony ryż zawiera substancję obniżającą poziom złego cholesterolu LDL o nazwie monakolina K.
  8. Czarny ryż – kiedyś znany był również pod nazwą ryż zakazany, ponieważ w czasach starożytnych Chin, tylko cesarz mógł go spożywać. Do dzisiaj ta odmiana jest znacznie droższa od ryżu białego, dlatego jej stosowanie w Polsce niej jest tak rozpowszechnione, mimo że pełen jest wartości odżywczych, błonnika pokarmowego i aminokwasów.
Cynk jest zaliczany do składników mineralnych, który w diecie przeciętnego Polaka, często dostarczany jest w zbyt małych ilościach w stosunku do dziennego zapotrzebowania. Wynosi ono 11 mg na dobę dla mężczyzn i 8 mg dla kobiet.Poznaj źródła cynku, które warto uwzględnić w codziennej diecie, by rozwiązać problem niedostatecznej podaży tego składnika w Twojej diecie! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Cynk w jedzeniu – na płodność, piękne włosy i odporność. Naj...

Można klasyfikować go również biorąc pod uwagę różnorodne cechy tego produktu. Ze względu na długość ziaren wyróżniamy:

  • ryż krótkoziarnisty, np. ryż perłowy, ryż do sushi,
  • ryż średnioziarnisty, np. carnaroli, ryż brązowy,
  • ryż długoziarnisty, np. jaśminowy, parboliczny,

Natomiast bioręc pod uwagę stopień przertworzenia przez producenta wyróżniamy:

  • ryż oczyszczony – bez plew i zarodka - ryż biały, parboliczny, jaśminowy, basmati,
  • ryż nieoczyszczony – zawiera wszystkie lub prawie wszystkie elementy ziarna – np. ryż brązowy, czerwony, czarny, dziki,

Z punktu widzenia zdrowia najkorzystniej wybierać odmiany ryżu, które są minimalnie przetworzone. Sa one dobrym źródłem błonnika i substancji mineralnych.

Czy ryż jest kaloryczny? Ile kalorii dostarcza ryż?

Ryż jest podstawowym składnikiem diety wielu sportowców i osób amatorsko uprawiających sport. Wiele z nich jest żywo zainteresowanych, ile kalorii ma ryż. Wartości te znacznie różnią się, jeśli spojrzymy na tabele produktu nieugotowanego i ugotowanego.

Zwykły ryż biały nieugotowany w 100 gramach dostarcza ok. 350 kcal, natomiast 100 gramowa porcja ugotowanego 130 kilokalorii. Podobnie w przypadku nieugotowanego ryżu brązowego, który suchy zapewnia 354 kcal, natomiast po obróbce kulinarnej porcja 100 gramowa zapewnia 112 kcal. Różnice kaloryczności zapewnia proces gotowania. W jego trakcie suche ziarna pęcznieją, chłoną wodę i zwiększają objętość. Ponieważ woda jest bezkaloryczna, ugotowany ryż dostarcza mniej kilokalorii w porównaniu do takiej samej porcji ryżu suchego. Warto dodać, że 100 g ryżu po ugotowaniu waży ok. 300 gramów, oznacza to, że 1/3 tej procji, czyli 100 g ryżu ugotowanego odpowiada 30 gramom suchego produktu.

Gotowany ryż to świetna baza do dań na słodko i słono.
Gotowany ryż to świetna baza do dań na słodko i słono. 123rf

Czy ryż jest zdrowy?

Ryż to doskonałe źródło węglowodanów złożonych, które są swoistym paliwem napędowym dla komórek organizmu człowieka. Jako produkt zbożowy nie dostarcza on tłuszczu. Wartości odżywcze w nim zawarte sprawiają, że ryż doskonale sprawdza się w diecie sportowców, którzy muszą dostarczać do organizmu znaczne ilości energetycznego paliwa.

Ryż pełnoziarnisty, czyli brązowy, czarny, czerwony i dziki to doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Ze względu

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie