Bułka grahamka – kalorie, wartości odżywcze i skład. Czy bułka grahamka jest zdrowa?

Martyna Jaros
Bułka grahamka jest rodzajem pieczywa pszennego z ciasta drożdżowego.
Bułka grahamka jest rodzajem pieczywa pszennego z ciasta drożdżowego. pixabay
Bułka grahamka to popularny rodzaj pieczywa o wyższej zawartości błonnika i składników mineralnych, niż tradycyjne kajzerki z oczyszczonej mąki pszennej niskiego typu. Choć grahamka to także wypiek z mąki pszennej, rodzaj wykorzystywanej mąki jest zasobniejszy w składniki odżywcze istotne dla zdrowia człowieka. Czy bułka grahamka zawiera węglowodany złożone? Ile kalorii dostarcza grahamka i w jakie wartościowe pierwiastki jest zasobna? Odpowiedzi znajdziesz w poniższym artykule!

Bułka grahamka powinna mieć dobry skład!

Bułka grahamka to rodzaj smacznego pieczywa pszennego o typie ciasta drożdżowego. Jak nazwa wskazuje powinna być wypiekana z pszennej mąki graham, która określana jest również jako mąka typ 1850. Pochodzi z pełnego przemiału dlatego zawiera otręby. Dopuszczalne jest mieszanie jej z niedużą (!) ilością mąki pszennej typ 550, w celu nadania lepszej, puszystej konsystencji, która jednak nie powinna być sztucznie napowietrzana. Niemniej jednak udział mąki wysokiego typu (typ 1850) w bułce grahamce winien być największy. Kolejnymi składnikami dobrej grahamki są woda, sól, olej roślinny lub masło, odrobina cukru, oraz drożdże lub zakwas. Każde inne są zbędne, a szczególnie dodatki do żywności określane w skrócie symbolem "E" z numerem m.in.:

  • karmel – E150,
  • środek do przetwarzania mąki – E300,
  • fosforan wapnia – E341,
  • guma guar – E412,
  • difosforan sodu – E450,
  • emulgator mono- i disodowy kwasów tłuszczowych – E472e.

Obecność tłuszczu w bułce grahamce zapewnia jej lepszy smak i konsystencję miękiszu. Warto zwrócić uwagę na rodzaj zastosowanego, który powinien zostać wyraźnie w skazany w składzie recepturowym (podane są w internecie). Dobrze, aby bułka grahamka zawierała olej roślinny nieutwardzony np. olej rzepakowy lub zwykłe masło. Niedopuszczalna jest obecność oleju palmowego, a zwłaszcza gdy ten został utwardzony (lub inaczej mówiąc uwodorniony).

Obecność soli w grahamce, a także każdym innym pieczywie wynika z walorów smakowych. Sól wpływa również korzystnie na proces wytwarzania ciasta. Cukier dodawany w znikomych ilościach (ok. ½ łyżeczki na 100 g pieczywa) stanowi pożywkę dla rozwoju drożdży, ponieważ bułka grahamka jest rodzajem ciasta drożdżowego.

Dobra bułka grahamka powinna być wykonana z mąki graham (typ 1850), wody, soli, masła lub oleju, drożdży i odrobiny cukru.

Ile kalorii ma bułka grahamka? Ile waży bułka grahamka?

Bułka grahamka kalorie dostarcza w ilościach bardzo podobnych do innych rodzajów wyrobów piekarskich bez dodatków. Choć może to sugerować brak znaczenia w kontekście wyboru spożywanego pieczywa, zawartość makroskładników, błonnika i składników mineralnych robi ogromną różnicę. Ile waży bułka grahamka? Wielkość bułek dostępnych w piekarniach jest różna, ale przeważnie mała grahamka waży ok. 65 gramów, a większa 90 gramów.

W 100 g bułka grahamka kalorii dostarcza ok. 250-264 kcal, 48 g węglowodanów w tym 2,3 g cukru, 5,4 g błonnika pokarmowego, 8-9 g białka i 1,5-2,4 g tłuszczu. Jak każde pieczywo grahamka dostarcza sporo soli, bowiem 1,2-1,6 g w 100 gramach.

Mała grahamka (65 g) dostarcza 188 kcal, a duża bułka (90 g) 234 kalorie.

Bułka grahamka to wartościowe źródło (podane na 100 g produktu):

  • potasu – 228 mg,
  • wapnia – 24 mg,
  • magnezu – 65 mg,
  • żelaza – 2,3 mg,
  • cynku – 2 mg,
  • miedzi 0,22 mg,
  • manganu 1,48 mg,
  • witaminy E – 0,87 mg,
  • witaminy B1 (tiamina) – 0,254 mg,
  • witaminy B2 (ryboflawina) – 0,079 mg,
  • witaminy B3 (PP, niacyna) – 4,14 mg,
  • witaminy B6 (pirydoksyna) – 0,17 mg.
Dbasz o ruch, odżywiasz się zdrowo i kontrolujesz wielkość spożywanych porcji, a mimo to waga wciąż stoi w miejscu? Zobacz na kolejnych slajdach, które choroby mogą się do tego przyczyniać.

Jesteś na diecie i ćwiczysz, a waga stoi w miejscu? Przyczyn...

Bułka grahamka na diecie odchudzającej, cukrzycowej i przy nadciśnieniu?

Bułka grahamka dobrej jakości jest odpowiednim rodzajem pieczywa dla osób na diecie odchudzającej. Zapewnia sporą ilość sycącego błonnika, który pęczniejąc w przewodzie pokarmowym, daje większe uczucie sytości niż po zjedzeniu produktu zbożowego, który nie zawiera dużych jego ilości. Zawarte w bułce grahamce składniki mineralne zwiększą wartość odżywczą diety niskokalorycznej.

Osoby z cukrzycą, insulinoopornością i hipoglikemią reaktywną, czyli zaburzeniami gospodarki węglowodanowej powinny zwracać uwagę na skład recepturowy grahamki. Dobrej jakości bułka grahamka (czyli wykonana z mąki graham typ 1850) może znaleźć się na diecie cukrzycowej pod warunkiem, braku dodatku mąki pszennej niższego typu. Znalezienie w ofercie piekarni, grahamki o takim składzie może być kłopotliwe, ale nie jest niemożliwe. Bułka grahamka z mąki typ 1850 stanowi wartościowe źródło węglowodanów złożonych, które stopniowo uwalniane są do krwiobiegu, nie powodując gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Korzyścią jest także wysoka zawartość błonnika i białka, które powodują obniżenie indeksu glikemicznego pieczywa. Niestety oszukana bułka ma wysoki indeks glikemiczny i nie jest odpowiednim pieczywem dla osób z zaburzeniami gospodarki glukozowo-insulinoej.

Osoby z nadciśnieniem powinny zmniejszyć spożycie pieczywa ze względu na wysoką zawartość w nim soli, dotyczy się to również grahamki.

Spożywanie produktów zasobnych w sód powoduje zatrzymanie wody w organizmie, co pociąga za sobą rozrzedzenie krwi i wzrost ciśnienia. Woda gromadzi się również w tkankach, powodując obrzęki.

Czy jeść białe pieczywo? Odpowiada dietetyk Jakub Mauricz

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zmiany w prawie o sprzedaży alkoholu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia