Bułka grahamka powinna mieć dobry skład!
Bułka grahamka to rodzaj smacznego pieczywa pszennego o typie ciasta drożdżowego. Jak nazwa wskazuje powinna być wypiekana z pszennej mąki graham, która określana jest również jako mąka typ 1850. Pochodzi z pełnego przemiału dlatego zawiera otręby. Dopuszczalne jest mieszanie jej z niedużą (!) ilością mąki pszennej typ 550, w celu nadania lepszej, puszystej konsystencji, która jednak nie powinna być sztucznie napowietrzana. Niemniej jednak udział mąki wysokiego typu (typ 1850) w bułce grahamce winien być największy. Kolejnymi składnikami dobrej grahamki są woda, sól, olej roślinny lub masło, odrobina cukru, oraz drożdże lub zakwas. Każde inne są zbędne, a szczególnie dodatki do żywności określane w skrócie symbolem "E" z numerem m.in.:
- karmel – E150,
- środek do przetwarzania mąki – E300,
- fosforan wapnia – E341,
- guma guar – E412,
- difosforan sodu – E450,
- emulgator mono- i disodowy kwasów tłuszczowych – E472e.
Obecność tłuszczu w bułce grahamce zapewnia jej lepszy smak i konsystencję miękiszu. Warto zwrócić uwagę na rodzaj zastosowanego, który powinien zostać wyraźnie w skazany w składzie recepturowym (podane są w internecie). Dobrze, aby bułka grahamka zawierała olej roślinny nieutwardzony np. olej rzepakowy lub zwykłe masło. Niedopuszczalna jest obecność oleju palmowego, a zwłaszcza gdy ten został utwardzony (lub inaczej mówiąc uwodorniony).
Obecność soli w grahamce, a także każdym innym pieczywie wynika z walorów smakowych. Sól wpływa również korzystnie na proces wytwarzania ciasta. Cukier dodawany w znikomych ilościach (ok. ½ łyżeczki na 100 g pieczywa) stanowi pożywkę dla rozwoju drożdży, ponieważ bułka grahamka jest rodzajem ciasta drożdżowego.
Dobra bułka grahamka powinna być wykonana z mąki graham (typ 1850), wody, soli, masła lub oleju, drożdży i odrobiny cukru.
Zobacz także: Grahamka dla abstynentów i spokoju ducha. Popularna tłumaczka napisała książkę o historii wegetarianizmu
Ile kalorii ma bułka grahamka? Ile waży bułka grahamka?
Bułka grahamka kalorie dostarcza w ilościach bardzo podobnych do innych rodzajów wyrobów piekarskich bez dodatków. Choć może to sugerować brak znaczenia w kontekście wyboru spożywanego pieczywa, zawartość makroskładników, błonnika i składników mineralnych robi ogromną różnicę. Ile waży bułka grahamka? Wielkość bułek dostępnych w piekarniach jest różna, ale przeważnie mała grahamka waży ok. 65 gramów, a większa 90 gramów.
W 100 g bułka grahamka kalorii dostarcza ok. 250-264 kcal, 48 g węglowodanów w tym 2,3 g cukru, 5,4 g błonnika pokarmowego, 8-9 g białka i 1,5-2,4 g tłuszczu. Jak każde pieczywo grahamka dostarcza sporo soli, bowiem 1,2-1,6 g w 100 gramach.
Mała grahamka (65 g) dostarcza 188 kcal, a duża bułka (90 g) 234 kalorie.
Bułka grahamka to wartościowe źródło (podane na 100 g produktu):
- potasu – 228 mg,
- wapnia – 24 mg,
- magnezu – 65 mg,
- żelaza – 2,3 mg,
- cynku – 2 mg,
- miedzi 0,22 mg,
- manganu 1,48 mg,
- witaminy E – 0,87 mg,
- witaminy B1 (tiamina) – 0,254 mg,
- witaminy B2 (ryboflawina) – 0,079 mg,
- witaminy B3 (PP, niacyna) – 4,14 mg,
- witaminy B6 (pirydoksyna) – 0,17 mg.
Bułka grahamka na diecie odchudzającej, cukrzycowej i przy nadciśnieniu?
Bułka grahamka dobrej jakości jest odpowiednim rodzajem pieczywa dla osób na diecie odchudzającej. Zapewnia sporą ilość sycącego błonnika, który pęczniejąc w przewodzie pokarmowym, daje większe uczucie sytości niż po zjedzeniu produktu zbożowego, który nie zawiera dużych jego ilości. Zawarte w bułce grahamce składniki mineralne zwiększą wartość odżywczą diety niskokalorycznej.
Osoby z cukrzycą, insulinoopornością i hipoglikemią reaktywną, czyli zaburzeniami gospodarki węglowodanowej powinny zwracać uwagę na skład recepturowy grahamki. Dobrej jakości bułka grahamka (czyli wykonana z mąki graham typ 1850) może znaleźć się na diecie cukrzycowej pod warunkiem, braku dodatku mąki pszennej niższego typu. Znalezienie w ofercie piekarni, grahamki o takim składzie może być kłopotliwe, ale nie jest niemożliwe. Bułka grahamka z mąki typ 1850 stanowi wartościowe źródło węglowodanów złożonych, które stopniowo uwalniane są do krwiobiegu, nie powodując gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Korzyścią jest także wysoka zawartość błonnika i białka, które powodują obniżenie indeksu glikemicznego pieczywa. Niestety oszukana bułka ma wysoki indeks glikemiczny i nie jest odpowiednim pieczywem dla osób z zaburzeniami gospodarki glukozowo-insulinoej.
Osoby z nadciśnieniem powinny zmniejszyć spożycie pieczywa ze względu na wysoką zawartość w nim soli, dotyczy się to również grahamki.
Spożywanie produktów zasobnych w sód powoduje zatrzymanie wody w organizmie, co pociąga za sobą rozrzedzenie krwi i wzrost ciśnienia. Woda gromadzi się również w tkankach, powodując obrzęki.