Spis treści
Jakie są pierwsze objawy niedoboru witaminy B6? Dolegliwości, które powinny zaniepokoić
Gdy stężenie witaminy B6 spada poniżej normy, może dojść do pojawienia się nieprzyjemnych dolegliwości, które można zauważyć np. na skórze. W galerii podpowiadamy, jakie symptomy mogą oznaczać zbyt niskie stężenie pirydoksyny.
Jakie są objawy niedoboru witaminy B6? Co powinno zaniepokoić?
Właściwości i rola witaminy B6 w organizmie
Witamina B6, inaczej nazywana pirydoksyną to związek, który bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Jest ona niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a szczególnie układu krwiotwórczego i krążenia.
Wśród głównych funkcji pirydoksyny można wymienić:
- udział w przemianie aminokwasów,
- udział w syntezie białek oraz kwasów nukleinowych,
- udział trawieniu białek, tłuszczy i węglowodanów,
- produkcję hemoglobiny, czyli białek obecnych w krwinkach czerwonych, odpowiedzialnych za transport tlenu do komórek i usuwanie z nich dwutlenku węgla,
- produkcję glikogenu, czyli wielocukru stanowiącego materiał energetyczny magazynowany w mięśniach,
- syntezę neuroprzekaźników, w tym serotoniny i adrenaliny,
- regulację poziomu cysteiny we krwi, której nadmiar przyspiesza odkładanie się cholesterolu frakcji LDL w tętnicach i rozwój miażdżycy,
- produkcję przeciwciał odpornościowych,
- stabilizację ciśnienia tętniczego krwi,
- regulację pracy serca,
- regulację nawilżenia skóry,
- regulację procesu wzrostu włosów.
Dobowe zapotrzebowanie na B6 i główne źródła pirydoksyny
Według najnowszych norm ustalonych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (PZH), dobowe zapotrzebowanie na pirydoksynę w poszczególnych grupach wiekowych wynosi:
- dzieci od 1. do 3. roku życia – 0,5 mg,
- dzieci od 3. do 6. roku życia – 0,6 mg,
- dzieci od 7. do 9. roku życia – 1 mg,
- dziewczęta od 10. do 18. roku życia – 1,2 mg,
- chłopcy od 10. do 12. roku życia – 1,2 mg,
- chłopcy od 13. do 18. roku życia – 1,3 mg,
- kobiety i mężczyźnie od 19. do 50. roku życia – 1,3 mg,
- kobiety po 50. roku życia – 1,5 mg,
- mężczyźni po 50. roku życia – 1,5 mg,
- kobiety w ciąży – 1,9 mg,
- kobiety karmiące piersią – 2 mg.
Wśród najlepszych źródeł pirydoksyny wymienia się przede wszystkim wątróbkę i otręby pszenne. Gdzie znajdziemy witaminę B6? Porcja 100 g tych produktów zawiera szacowaną ilość pirydoksyny:
- otręby pszenne – 1,3 mg,
- wątróbka wołowa – 1,08 mg,
- wątróbka kurczaka – 0,85 mg,
- łosoś – 0,8 mg,
- kasza gryczana – 0,67 mg,
- wątroba wieprzowa – 0,57 mg,
- makrela wędzona – 0,5 mg,
- nasiona fasoli białek – 0,5 mg,
- żółtko jajka – 0,4 mg,
- banany – 0,4 mg,
- awokado – 0,3 mg,
- płatki owsiane – 0,29 mg,
- dorsz – 0,25 mg,
- brokuł – 0,2 mg,
- brukselka – 0,2 mg,
- chleb pełnoziarnisty – 0,2 mg,
- ryż brązowy lub biały – 0,1 mg,
- białko jajka – 0,1 mg.
Bądź zawsze w formie
Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?