Spis treści
Niedobór witaminy B6 – objawy neurologiczne i skórne. Na co zwrócić uwagę?
Gdy stężenie witaminy B6 spada poniżej normy, może dojść do pojawienia się nieprzyjemnych dolegliwości, które można zauważyć np. na skórze. Niedobór witaminy B6 daje również objawy neurologiczne. W galerii podpowiadamy, jakie symptomy mogą oznaczać zbyt niskie stężenie pirydoksyny.
Zobacz też: Ograniczenia dla wit. B6 w suplementach diety, sprzyjają przedawkowaniu
Za co odpowiedzialna jest witamina B6? Właściwości pirydoksyny
Witamina B6, inaczej nazywana pirydoksyną to związek, który bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Jest ona niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a szczególnie układu krwiotwórczego i krążenia.
Wśród głównych funkcji witaminy B6 można wymienić:
- udział w przemianie aminokwasów,
- udział w syntezie białek oraz kwasów nukleinowych,
- udział trawieniu białek, tłuszczy i węglowodanów,
- produkcję hemoglobiny, czyli białek obecnych w krwinkach czerwonych, odpowiedzialnych za transport tlenu do komórek i usuwanie z nich dwutlenku węgla,
- produkcję glikogenu, czyli wielocukru stanowiącego materiał energetyczny magazynowany w mięśniach,
- syntezę neuroprzekaźników, w tym serotoniny i adrenaliny,
- regulację poziomu cysteiny we krwi, której nadmiar przyspiesza odkładanie się cholesterolu frakcji LDL w tętnicach i rozwój miażdżycy,
- produkcję przeciwciał odpornościowych,
- stabilizację ciśnienia tętniczego krwi,
- regulację pracy serca,
- regulację nawilżenia skóry,
- regulację procesu wzrostu włosów.
Co jeść przy niedoborze wit. B6? Dobowe zapotrzebowanie na pirydoksynę
Według najnowszych norm ustalonych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (PZH), dobowe zapotrzebowanie na pirydoksynę w poszczególnych grupach wiekowych wynosi:
- dzieci od 1. do 3. roku życia – 0,5 mg,
- dzieci od 3. do 6. roku życia – 0,6 mg,
- dzieci od 7. do 9. roku życia – 1 mg,
- dziewczęta od 10. do 18. roku życia – 1,2 mg,
- chłopcy od 10. do 12. roku życia – 1,2 mg,
- chłopcy od 13. do 18. roku życia – 1,3 mg,
- kobiety i mężczyźnie od 19. do 50. roku życia – 1,3 mg,
- kobiety po 50. roku życia – 1,5 mg,
- mężczyźni po 50. roku życia – 1,5 mg,
- kobiety w ciąży – 1,9 mg,
- kobiety karmiące piersią – 2 mg.
Wśród najlepszych źródeł pirydoksyny wymienia się przede wszystkim wątróbkę i otręby pszenne. Gdzie znajdziemy witaminę B6? Porcja 100 g tych produktów zawiera szacowaną ilość pirydoksyny:
- otręby pszenne – 1,3 mg,
- wątróbka wołowa – 1,08 mg,
- wątróbka kurczaka – 0,85 mg,
- łosoś – 0,8 mg,
- kasza gryczana – 0,67 mg,
- wątroba wieprzowa – 0,57 mg,
- makrela wędzona – 0,5 mg,
- nasiona fasoli białek – 0,5 mg,
- żółtko jajka – 0,4 mg,
- banany – 0,4 mg,
- awokado – 0,3 mg,
- płatki owsiane – 0,29 mg,
- dorsz – 0,25 mg,
- brokuł – 0,2 mg,
- brukselka – 0,2 mg,
- chleb pełnoziarnisty – 0,2 mg,
- ryż brązowy lub biały – 0,1 mg,
- białko jajka – 0,1 mg.