Spis treści
Jakie witaminy na paznokcie i włosy? Powinny się codziennie znaleźć na talerzu
Aby cieszyć się zdrowymi, pięknymi włosami i mocnymi paznokciami, nie wystarczą dobre kosmetyki. Musimy zadbać o nie także „od środka”, czyli zwracając uwagę na to, co ląduje na naszym talerzu. A powinny się na nim znaleźć produkty bogate w konkretne witaminy i składniki mineralne, czyli:
- Witamina A – wszystkie komórki potrzebują jej do wzrostu, pomaga gruczołom wytwarzać sebum, które nawilża skórę głowy i wspomaga zdrowy porost włosów. Jej brak objawia się prążkami na paznokciach oraz kruchością płytki i włosów.
- Witaminy z grupy B – pomagają tworzyć czerwone krwinki, a tym samym przenosić tlen i składniki odżywcze do komórek, w tym do komórek skóry głowy, co pomaga we wzroście włosów. Ich niedobór prowadzi do kruchości i łamliwości zarówno paznokci, jak i włosów.
- Witamina C – jest niezbędna do wytworzenia kolagenu, istotnej części struktury włosów i paznokci. Ponadto pomaga organizmowi wchłonąć żelazo, minerał niezbędny do wzrostu włosów i paznokci.
- Witamina E – chroni przed wpływem wolnych rodników, wzmacnia płytkę i zapewnia lepsze mikrokrążenie pod paznokciami, wpływa znacząco na kondycję i porost włosów.
- Żelazo – jego niski poziom jest jedną z częstych przyczyn wypadania włosów. Pomaga czerwonym krwinkom przenosić tlen, a tym samym napędzać metabolizm i wspomagać wzrost oraz regenerację komórek.
- Cynk – jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i regeneracji komórek w całym organizmie. Niedobór tego mikroelementu może prowadzić do wypadania włosów i osłabienia paznokci oraz stanów zapalnych skóry.
Jedz te produkty, aby wzmocnić włosy i paznokcie
Szpinak to bogate źródło witamin i składników mineralnych, znajdują się w nim witamina K, witamina E, witamina C, magnez, potas, cynk, wapń, żelazo, kwas foliowy i mangan. Można jeść go na surowo i po przetworzeniu, sprawdza się jako składnik: sałatek, koktajli, a także dodatek do makaronu czy tarty.
Zobacz też: Latem możesz mieć niedobór tych 2 witamin. Uzupełnij go, żeby w pełni cieszyć się wakacyjnym wypoczynkiem
Nasiona i pestki dostarczają do organizmu niewiele kalorii, przy jednoczesnym zaopatrywaniu go w m.in. w witaminę E i selen. Już trzy łyżki nasion słonecznika pokrywają 50 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Nasiona i pestki można podjadać jako przekąskę w ciągu dnia albo dodać do porannej owsianki, sałatki lub do samodzielnie wypiekanego chleba.
Tłuste ryby np. łosoś, makrela czy śledź to przede wszystkim źródło kwasów tłuszczowych omega-3, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jak pokazują badania, prawdopodobnie mających wpływ również na porost włosów. Ryby to także źródło białka, selenu, witaminy D3 i witamin z grupy B. Na naszym stole powinny gościć dwa-trzy razy w tygodniu.
Jajka dostarczają do organizmu m.in. białko i biotynę, czyli dwa składniki odpowiadające w dużej mierze za porost włosów. Ze względu na bogactwo składników odżywczych są uznawane za superfood i wskazane jest uwzględnienie ich w codziennej diecie. Sprawdzają się jako sycące śniadanie, ale także jako składniki sałatek czy past.
Orzechy, w tym migdały, mają bardzo dużą zawartość witaminy E – już jedna garść orzechów pokrywa 37 proc. dziennego zapotrzebowania, ponadto dostarczają witamin z grup B i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Można dodawać je do owsianek, sałatek czy ciast, albo traktować jako osobną przekąskę.
Awokado jest bogate w witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas i cynk oraz istotne dla wzrostu włosów witaminę E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Już jedno średnie awokado pokrywa 21 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Można dodawać je do sałatek, dipów np. słynnego guacamole, deserów i koktajli.
Przepis na prostą sałatkę dobrą na włosy i paznokcie
Lekka sałatka, idealna na lunch – zawiera same składniki sprzyjające wzrostowi zdrowych włosów i paznokci. Może być jedzona tylko z jajkiem albo z rybą lub z oboma tymi składnikami. To prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych.
Składniki na 1 porcję:
- 1 jajko ugotowane na twardo i/lub 100 g pieczonego łososia,
- garść świeżego szpinaku – najlepiej baby,
- garść ziaren słonecznika,
- ćwierć awokado,
- do smaku: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Ugotowane na twardo jajko i/lub upieczoną rybę ostudzić, obrać i pokroić w kawałki.
- Awokado obrać i pokroić w niewielką kostkę.
- W misce ułożyć szpinak, jajka i awokado, posypać pestkami i polać łyżką oliwy, łyżką soku z cytryny. Doprawić pieprzem i solą.
Źródła:
- The 14 Best Foods for Hair Growth Healthline
- The 5 Best Vitamins for Hair Growth (+3 Other Nutrients) Healthline