Czym grozi niedobór witaminy B5? Takie są objawy niskiego poziomu tej witaminy. Silne migreny i miażdżyca to sygnał alarmowy

Agata Siemiaszko
Osłabienie pamięci i koncentracji mogą się pojawić, gdy stężenie kwasu pantotenowego w naszym organizmie spada poniżej normy. Zobacz, jakie objawy mogą oznaczać niedobór witaminy B5.
Osłabienie pamięci i koncentracji mogą się pojawić, gdy stężenie kwasu pantotenowego w naszym organizmie spada poniżej normy. Zobacz, jakie objawy mogą oznaczać niedobór witaminy B5. GlobalStock/Getty Images
Witaminy są niezbędne do właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Tak też jest z witaminą B5, która odpowiada za metabolizm cholesterolu, a dzięki temu obniża ryzyko rozwoju hipercholesterolemii i miażdżycy. Co ważne, kwas pantotenowy wspiera też naszą odporność. Zobacz, jakie są objawy niedoboru witaminy B5 i jakie są jej źródła. Poznaj zapotrzebowanie organizmu na ten składnik.

Spis treści

Jakie są objawy niedoboru witaminy B5?

Witamina B5, czyli kwas pantotenowy to jeden z niezbędnych związków, odrywających w organizmie wiele ważnych ról. Gdy jego stężenie we krwi jest niewystarczające, mogą pojawić się nieprzyjemne dolegliwości. W galerii podpowiadamy, jakie objawy mogą oznaczać niedobór kwasu pantotenowego.

Właściwości i rola witaminy B5

Witamina B5, często nazywana również kwasem pantotenowym to związek dobrze rozpuszczalny w wodzie. Witamina ta powszechnie występuje w żywności, dlatego do jej niedoborów dochodzi stosunkowo rzadko. Jaką rolę pełni w organizmie? Wśród jej najważniejszych działań można wymienić:

  • udział w przemianach białek i tłuszczy,
  • wsparcie syntezy hormonów steroidowych – kortyzolu, testosteronu, progesteronu i estrogenu,
  • udział w syntezie neuroprzekaźników – dopaminy i serotoniny,
  • wsparcie wytwarzania witaminy A i witaminy D w organizmie,
  • udział w produkcji przeciwciał odpornościowych,
  • wsparcie układu krwiotwórczego w produkcji czerwonych krwinek,
  • przyspieszenie regeneracji błon śluzowych i komórek skóry,
  • spowolnienie procesu starzenia się skóry i zmniejszenie widoczności zmarszczek,
  • spowolnienie procesu siwienia włosów,
  • obniżanie poziomu stężenia cholesterolu frakcji LDL we krwi.

Zobacz: Ta witamina z grupy B miała chronić serce, a może mu szkodzić

Warto wspomnieć, że kwas pantotenowy obecny jest również w popularnych preparatach zawierających d-panthenol, czyli związek będący jedną z form witaminy B5. Charakteryzuje się on właściwościami kojącymi, nawilżającymi i przyspieszającymi gojenie się ran i poparzeń słonecznych.

Co niszczy witaminy z grupy B? Tak nie przyrządzaj swoich posiłków!

Co niszczy witaminy z grupy B? Tak nie przyrządzaj swoich posiłków!

Potrzebujemy ich, by mieć sprawne mięśnie i mózg, a także zdrową skórę. W klasycznej diecie witamin z grupy B zwykle nie brakuje, jednak nieodpowiednie obchodzenie się z żywnością może drastycznie obn...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Dobowe zapotrzebowanie na witaminę B5, czyli kwas pantotenowy

Według najnowszych norm ustalonych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (PZH), dobowe zapotrzebowanie na kwas pantotenowy w poszczególnych grupach wiekowych wynosi:

  • niemowlęta do 1. roku życia – 1,7-1,8 mg,
  • dzieci od 1. do 3. roku życia – 2 mg,
  • dzieci od 4. do 6. roku życia – 3 mg,
  • dzieci od 7. do 9. roku życia – 4 mg,
  • dziewczęta od 10. do 12. roku życia – 4 mg,
  • chłopcy od 10. do 12. roku życia – 4 mg,
  • dziewczęta od 13. do 18. roku życia – 5 mg,
  • chłopcy od 13. do 18. roku życia – 5 mg,
  • kobiety i mężczyźnie od 19. do 50. roku życia – 5 mg,
  • kobiety w ciąży – 6 mg,
  • kobiety karmiące piersią – 7 mg.

W jakich produktach znajdziemy witaminę B5?

Witamina B5 powszechnie występuje w żywności, a wśród najlepszych jej źródeł można wymienić produkty pochodzenia zwierzęcego oraz zboża i jego przetwory. Gdzie zatem znajdziemy kwas pantotenowy? Porcja 100 g tych produktów zawiera szacowaną ilość witaminy B5:

  • wątróbka kurczaka – 6,2 mg,
  • drożdże – 4,9 mg,
  • żółtko jaj – 4 mg,
  • łosoś – 2 mg,
  • brązowy ryż – 1,86 mg,
  • orzechy ziemne – 1,8 mg,
  • śledź – 1,35 mg,
  • nasiona słonecznika – 1,13 mg,
  • płatki owsiane – 1,09 mg,
  • mięso z piersi kurczaka – 0,8 mg,
  • makrela – 0,68 mg,
  • banany – 0,33 mg,
  • ziemniaki – 0,3 mg,
  • pomarańcze – 0,25 mg,
  • fasola biała – 0,19 mg,
  • groszek konserwowy – 0,17 mg.

Po tym poznasz niedobór witaminy B5

Jak gotować, żeby nie tracić witamin? Kiedy zażywać je w suplementach diety?

Jak gotować, żeby nie tracić witamin? Kiedy zażywać je w suplementach diety?

Witaminy to składniki, bez których prawidłowe funkcjonowanie organizmu nie jest możliwe. Potrzebujemy ich jedynie w niewielkich ilościach, ale nawet nieznaczny niedostatek witamin ma niekorzystny wpły...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę Autopromocja

Bądź zawsze w formie

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Mya Rosemary
I’m making over $9k a month working part time. I kept hearing other people tell me how much money they can make online so I decided to look into it. Well, (eu) it was all true and has totally changed my life.This is where i started…

Just Visit Here=====> W­w­w.S­m­a­r­t­C­a­r­e­e­r­1.c­o­m
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia