Spis treści
Jakie są objawy niedoboru witaminy B5?
Witamina B5, czyli kwas pantotenowy to jeden z niezbędnych związków, odrywających w organizmie wiele ważnych ról. Gdy jego stężenie we krwi jest niewystarczające, mogą pojawić się nieprzyjemne dolegliwości. W galerii podpowiadamy, jakie objawy mogą oznaczać niedobór kwasu pantotenowego.
Sprawdź w galerii, po czym poznasz niedobór witaminy B5
Właściwości i rola witaminy B5
Witamina B5, często nazywana również kwasem pantotenowym to związek dobrze rozpuszczalny w wodzie. Witamina ta powszechnie występuje w żywności, dlatego do jej niedoborów dochodzi stosunkowo rzadko. Jaką rolę pełni w organizmie? Wśród jej najważniejszych działań można wymienić:
- udział w przemianach białek i tłuszczy,
- wsparcie syntezy hormonów steroidowych – kortyzolu, testosteronu, progesteronu i estrogenu,
- udział w syntezie neuroprzekaźników – dopaminy i serotoniny,
- wsparcie wytwarzania witaminy A i witaminy D w organizmie,
- udział w produkcji przeciwciał odpornościowych,
- wsparcie układu krwiotwórczego w produkcji czerwonych krwinek,
- przyspieszenie regeneracji błon śluzowych i komórek skóry,
- spowolnienie procesu starzenia się skóry i zmniejszenie widoczności zmarszczek,
- spowolnienie procesu siwienia włosów,
- obniżanie poziomu stężenia cholesterolu frakcji LDL we krwi.
Zobacz: Ta witamina z grupy B miała chronić serce, a może mu szkodzić
Warto wspomnieć, że kwas pantotenowy obecny jest również w popularnych preparatach zawierających d-panthenol, czyli związek będący jedną z form witaminy B5. Charakteryzuje się on właściwościami kojącymi, nawilżającymi i przyspieszającymi gojenie się ran i poparzeń słonecznych.
Co niszczy witaminy z grupy B? Tak nie przyrządzaj swoich posiłków!
Potrzebujemy ich, by mieć sprawne mięśnie i mózg, a także zdrową skórę. W klasycznej diecie witamin z grupy B zwykle nie brakuje, jednak nieodpowiednie obchodzenie się z żywnością może drastycznie obn...
Dobowe zapotrzebowanie na witaminę B5, czyli kwas pantotenowy
Według najnowszych norm ustalonych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (PZH), dobowe zapotrzebowanie na kwas pantotenowy w poszczególnych grupach wiekowych wynosi:
- niemowlęta do 1. roku życia – 1,7-1,8 mg,
- dzieci od 1. do 3. roku życia – 2 mg,
- dzieci od 4. do 6. roku życia – 3 mg,
- dzieci od 7. do 9. roku życia – 4 mg,
- dziewczęta od 10. do 12. roku życia – 4 mg,
- chłopcy od 10. do 12. roku życia – 4 mg,
- dziewczęta od 13. do 18. roku życia – 5 mg,
- chłopcy od 13. do 18. roku życia – 5 mg,
- kobiety i mężczyźnie od 19. do 50. roku życia – 5 mg,
- kobiety w ciąży – 6 mg,
- kobiety karmiące piersią – 7 mg.
Dowiedz się więcej: Co wypłukuje witaminy B z organizmu?
W jakich produktach znajdziemy witaminę B5?
Witamina B5 powszechnie występuje w żywności, a wśród najlepszych jej źródeł można wymienić produkty pochodzenia zwierzęcego oraz zboża i jego przetwory. Gdzie zatem znajdziemy kwas pantotenowy? Porcja 100 g tych produktów zawiera szacowaną ilość witaminy B5:
- wątróbka kurczaka – 6,2 mg,
- drożdże – 4,9 mg,
- żółtko jaj – 4 mg,
- łosoś – 2 mg,
- brązowy ryż – 1,86 mg,
- orzechy ziemne – 1,8 mg,
- śledź – 1,35 mg,
- nasiona słonecznika – 1,13 mg,
- płatki owsiane – 1,09 mg,
- mięso z piersi kurczaka – 0,8 mg,
- makrela – 0,68 mg,
- banany – 0,33 mg,
- ziemniaki – 0,3 mg,
- pomarańcze – 0,25 mg,
- fasola biała – 0,19 mg,
- groszek konserwowy – 0,17 mg.
Po tym poznasz niedobór witaminy B5
Jak gotować, żeby nie tracić witamin? Kiedy zażywać je w suplementach diety?
Witaminy to składniki, bez których prawidłowe funkcjonowanie organizmu nie jest możliwe. Potrzebujemy ich jedynie w niewielkich ilościach, ale nawet nieznaczny niedostatek witamin ma niekorzystny wpły...