Czym jest „witamina brudu” i jakie objawy świadczą o jej niedoborze? Te dolegliwości mogą sugerować, że masz zbyt niski poziom kobalaminy!

Agata Siemiaszko
Witamina B12 jest ważnym składnikiem diety, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Sprawdź, jakie dolegliwości mogą towarzyszyć niedoborom kobalaminy.
Witamina B12 jest ważnym składnikiem diety, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Sprawdź, jakie dolegliwości mogą towarzyszyć niedoborom kobalaminy. didesign021/123RF
Witamina B12 jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i krwiotwórczego. Źródłem kobalaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego, dlatego w eliminującej je diecie może tego składnika zabraknąć. Niedobór witaminy B12 w organizmie jest źródłem szeregu dolegliwości, które znacząco pogarszają jakość życia i prowadzą do rozwoju chorób. Sprawdź, jakie objawy mogą świadczyć o niedostatecznym spożyciu kobalaminy!

Spis treści

Dlaczego witamina B12 jest niezbędna w diecie?

Witamina B12, inaczej nazywana kobalaminą, to niezbędny składnik nie wytwarzany w organizmie człowieka, który musi być dostarczany wraz z pożywieniem. Kobalamina często nazywana jest także „witaminą brudu”, ponieważ jej niedobory często pojawiają się w momencie zmniejszonej ilości korzystnych bakterii jelitowych.

Odpowiedni poziom kobalaminy jest potrzebny do:

  • produkcji krwinek czerwonych i kwasów nukleinowych,
  • metabolizowania białek, tłuszczów i węglowodanów,
  • tworzenia osłonek mielinowych komórek nerwowych,
  • prawidłowego przewodzenia impulsów nerwowych,
  • metabolizowania homocysteiny,
  • regulacji przemiany materii,
  • prawidłowej syntezy serotoniny,
  • utrzymania odpowiedniego stężenia lipidów we krwi.

Sugeruje się, że prawidłowy poziom witaminy B12 może wiązać się z mniejszym ryzykiem rozwoju chorób psychicznych oraz neurodegeneracyjnych, w tym alzheimera.

Te objawy mogą świadczyć o niedoborze witaminy B12!

Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12?

Zapotrzebowanie na kobalaminę zależy od wieku, płci i stanu fizjologicznego organizmu. Zgodnie z najnowszymi zaleceniami dobowe spożycie witaminy B12 powinno wynosić:

  • niemowlęta do 1. roku życia – 0,5 mcg,
  • dzieci w wieku 1-3 lat – 0,9 mcg,
  • dzieci w wieku 4-6 lat – 1,2 mcg,
  • dzieci w wieku 7-12 lat – 1,8 mcg,
  • młodzież w wieku 13-18 lat, a także dorośli – 2,4 mcg,
  • kobiety w ciąży – 2,6 mcg,
  • kobiety karmiące – 2,8 mcg.

Na niedobory witaminy B12 narażeni są szczególnie weganie, ponieważ ten sposób żywienia eliminuje wszystkie produkty odzwierzęce, które są źródłem tego składnika. Z tego powodu osoby będące na diecie roślinnej powinny regularnie badać stężenie kobalaminy we krwi i odpowiednio ją suplementować.

Źródła witaminy B12 w żywności

Kobalamina jest obecna tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, gdzie występuje w postaci kompleksów białkowych. W roślinach nie ma witaminy B12, wyjątek stanową jednak fermentowane produkty białkowe takie jak np. miso, czyli japońska pasta z ziaren soi. Źródłem witaminy są tam bakterie fermentacyjne. Niestety, zawartość kobalaminy w miso jest bardzo niska (0,1 mcg na 100 g produktu), podobnie jak jej przyswajalność.

Do najzasobniejszych źródeł witaminy B12 należą produkty takie jak:

  • wątróbka,
  • wołowina i wieprzowina,
  • ryby, zwłaszcza szczupak, sardynki, tuńczyk, pstrąg, łosoś,
  • owoce morza,
  • mleko i produkty mleczne,
  • jaja.

Pomimo wysokiej zawartości witaminy B12 spożywanie wątróbki nie jest zalecane ze względu na toksyczny poziom witaminy A, a także szkodliwy nadmiar żelaza oraz toksyn, które narząd ten codziennie usuwa z krwi.

Dodaj firmę Autopromocja

Zdrowie, odporność i witalność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nagroda Nobla w dziedzinie medycyny przyznana

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia