Spis treści
Jakie są pierwsze objawy niedoboru witaminy B2? Dolegliwości, które powinny zaniepokoić
Witaminy z grupy B, w tym B2 odgrywają wiele ważnych ról w organizmie. Gdy ich stężenie we krwi jest zbyt niskie może dojść do pojawienia się wielu nieprzyjemnych dolegliwości. W galerii podpowiadamy, jakie objawy mogą świadczyć o niedoborze ryboflawiny.
Jakie są pierwsze objawy niedoboru witaminy B2?
Właściwości i rola witaminy B2 w organizmie
Witamina B2, inaczej nazywana ryboflawiną to związek, który bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Jest ona niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a szczególnie układu nerwowego i immunologicznego.
Wśród głównych funkcji ryboflawiny można wymienić:
- regulację procesu oddychania komórkowego,
- regulację przemian białek, węglowodanów i tłuszczy,
- ochronę komórek nerwowych przed uszkodzeniem,
- wsparcie układu immunologicznego,
- regulację wydzielania kortyzolu, czyli hormonu stresu,
- ochronę przed stresem oksydacyjnym,
- uczestniczenie w transporcie tlenu w soczewce oka, a tym samym zmniejszenie ryzyka rozwoju zaćmy,
- regulację działania insuliny i zwiększenie wrażliwości komórek na jej działanie,
- uczestniczenie w produkcji enzymów, które odpowiedzialne są za wydzielanie hemoglobiny i aktywację hormonów,
- wchodzi w skład błon komórkowych budujących układ pokarmowy, oddechowy i krwionośny,
- odpowiada za produkcję neuroprzekaźników – serotoniny, dopaminy i kwasu aminomasłowego.
Sprawdź też: Co niszczy witaminy z grupy B? Sprawdź, jak przygotowywać posiłki, aby nie traciły cennych witamin
Główne źródła witaminy B2 i zapotrzebowanie na ryboflawinę
Dobowe zapotrzebowanie na witaminą B2 wynosi:
- dzieci do 3. roku życia – 0,5 mg,
- dzieci i młodzież do 13. roku życia – 0,5-0,9 mg,
- dziewczęta powyżej 13. roku życia i kobiety – 0,9 mg,
- kobiety karmiące piersią – 1,6 mg,
- chłopcy powyżej 13. roku życia i mężczyźni – 1,1 mg.
Wśród najlepszych źródeł ryboflawiny wymienia się przede wszystkim mięso i jego przetwory oraz jaja. Gdzie znajdziemy witaminę B2? Porcja 100 g tych produktów zawiera szacowaną ilość ryboflawiny:
- wątróbka wieprzowa – 2,85 mg,
- wątróbka drobiowa – 1,8 mg,
- drożdże piekarskie – 1,06 mg,
- zarodki pszenne – 0,72 mg,
- ser twarogowy – 0,495 mg,
- pieczarki – 0,42 mg,
- kasza gryczana – 0,271 mg,
- jajka – 0,27 mg,
- stek wołowy – 0,26 mg,
- jogurt naturalny – 0,216 mg,
- szpinak – 0,192 mg,
- pierś z kurczaka – 0,153 mg,
- brokuły – 0,117 mg,
- mleko – 0,17 mg,
- płatki owsiane – 0,15 mg,
- ziemniaki – 0,047 mg,
- fasola biała – 0,04 mg.
Dowiedz się więcej: Co jeść po 50., aby zachować zdrowie i piękną sylwetkę?