Spis treści
Niektóre przyprawy mogą poprawić zdrowie jelit
Najważniejszymi produktami korzystnie wpływającymi na namnażanie się tych dobrych bakterii w jelicie cienkim mają oczywiście probiotyki, do których należą przede wszystkim kiszonki i produkty nabiałowe z dodatkiem żywych kultur bakterii.
Mikroflora jelitowa odgrywa wiele ważnych funkcji w organizmie:
- reguluje poziom glukozy we krwi,
- zwiększa wytwarzanie przeciwciał odpornościowych,
- zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego,
- zwiększa wchłanianie elektrolitów w jelicie – głównie sodu i potasu,
- przyspiesza i reguluje produkcję niektórych witamin, głównie witaminy K i niektórych witamin z grupy B.
W profilaktyce zaburzeń flory bakteryjnej ważna jest odpowiednia dieta, obfitująca w rozpuszczalny błonnik pokarmowy, kiszonki, mleczne produkty fermentowane, a także warzywa i owoce. Jak się również okazuje, dodanie do jadłospisu orzechów, masła orzechowego, a także niektórych ziół i przypraw również może wesprzeć pracę układu pokarmowego.
Zobacz: Masło orzechowe to odżywczy superprodukt również dla pacjentów
By sprawdzić wpływ niektórych produktów spożywczych na rozrost mikroflory jelitowej, eksperci zrekrutowali 54 osoby dorosłe w średnim wieku 45 lat. Wszyscy uczestnicy w momencie badania mieli nadwagę lub otyłość oraz przynajmniej jeden z czynników chorób sercowo-naczyniowych, takie jak podwyższony poziom glukozy, cholesterolu lub trójglicerydów we krwi. Na początku eksperymentu uczestników poproszono o próbkę kału, którą poddano analizie pod względem zawartości bakterii jelitowych.
Następnie badanych podzielono na trzy grupy, a każda z nich przez okres 4 tygodni spożywała jedną z 3 porcji ziół i przypraw: 0,5 g (1/3 łyżeczki), 3,3 g (pół łyżeczki) oraz 6,6 g (płaską łyżeczkę). Mieszanki ziół zawierały: cynamon, imbir, kminek, kurkumę, rozmaryn, bazylię, oregano i tymianek.
Po czterech tygodniach eksperymentu naukowcy ponownie zbadali próbkę kału od uczestników. Po przeanalizowaniu danych okazało się, że osoby spożywające 3,3 g lub 6,6 g ziół i przypraw wykazywały znacznie wyższy poziom bakterii jelitowych z rodzaju Ruminococcaceae niż osoby z niższym spożyciem mieszanki ziołowej.
Orzeszki ziemne i masło orzechowe wspierają mikroflorę jelitową
Orzechy ziemne, zwane inaczej fistaszkami, to jedne z najpopularniejszych bakalii. Ich wpływ na stan zdrowia jest nieoceniony, a zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że korzystnie działają na wzmocnienie odporności i ochronę organizmu przed chorobami układu krążenia.
Naukowcy postanowili jednak sprawdzić, jak ten rodzaj orzechów wpływa na skład mikroflory jelitowej. W tym celu eksperci zrekrutowali grupę 50 osób dorosłych z nadwagą lub otyłością i zbyt wysokim poziomem glukozy we krwi. Na początku i na końcu badania pobrano od nich próbki kału do badania. Wszystkich uczestników podzielili na 3 grupy, a każda z nich miała wraz z dietą spożywać jeden z trzech produktów: orzeszki ziemne, krakersy lub żółty ser.
Dowiedz się więcej: Jak upraży orzechy, by były smaczne i zdrowe?
Po przeanalizowaniu danych okazało się, że tylko u osób spożywających 28 g fistaszków (czyli niecałą garść orzeszków ziemnych lub płaską łyżeczkę masła orzechowego), nastąpił wzrost mikroflory jelitowej, a szczególnie bakterii z rodzaju Ruminococcaceae i Roseburia, czyli tych związanych z szybszą utratą masy ciała i regulacją poziomu glukozy we krwi.
Naukowcy są zgodni, że włączenie ziół i przypraw oraz orzeszków ziemnych do jadłospisu może wspierać pracę układu pokarmowego i zwiększać namnażanie się korzystnej mikroflory jelitowej. Istnieje jednak konieczność przeprowadzania dalszych badań, które lepiej pozwoliłyby zrozumieć uzyskane zależności.
Jak dieta wpływa na zdrowie jelit?
Produkty spożywcze, które jemy, ulegają procesowi trawienia i wchłaniania po to, aby odżywić wszystkie komórki w organizmie. Bez wątpienia nasza dieta ma wyraźny wpływ na stan zdrowia organizmu, może poprawiać odporność, a także zmniejszać ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów.
– Orzeszki ziemne są źródłem białka i zdrowych tłuszczów, a także błonnika pokarmowego. Bakterie w jelitach żywią się właśnie błonnikiem. Natomiast jeśli chodzi o zioła i przyprawy, teoria jest taka, że związki polifenolowe i substancje aktywne zawarte w przyprawach, a także w żywności takiej jak ciemne kakao, czerwone wino, winogrona, jagody i wiśnie, stanowią źródło pożywienia lub pomagają stworzyć środowisko w jelitach, które wspiera wzrost większej różnorodności bakterii jelitowych – skomentowała dr Lona Sandon, profesr nadzwyczajny w Departamencie Żywienia Klinicznego w Stanach Zjedznoczonych.
Jak jeszcze można zadbać o zdrowie jelit? Poniżej przedstawiamy kilka prostych zasad, które usprawnią pracę układu pokarmowego i zwiększą namnażanie się korzystnych bakterii jelitowych:
- Spożywaj więcej kiszonek – kapusty kiszonej, ogórków kiszonych i kimchi, ponieważ zawierają bakterie kwasu mlekowego, które naturalnie występują w jelicie cienkim.
- Unikaj cukru i produktów słodzonych, ponieważ cukry fermentują w jelitach oraz stanowią pożywkę dla tych niekorzystnych bakterii.
- Jedz tylko świeże produkty z dobrą datą ważności. Spożycie przeterminowanego jedzenia może skończyć się zatruciem pokarmowym, a nawet koniecznością przyjęcia antybiotyków, które oczywiście niszczą infekcję, ale również te dobre bakterie jelitowe – czas odbudowy flory bakteryjnej może zając kilkanaście dni.
- Unikaj wysokoprzetworzonej żywności, ponieważ zazwyczaj pozbawiona jest błonnika pokarmowego i zawiera znaczne ilości cukru.