2 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiszone buraki, wyciskany z nich sok, a także intensywnie...
fot. anetagu/123RF

Należą do najzdrowszych. Takie produkty mają niezwykłą moc. Leczą stan zapalny i problemy z trawieniem, a nawet zmiany przy cukrzycy

Naturalne probiotyki. Zakwas buraczany i sok z kiszonych buraków

Kiszone buraki, wyciskany z nich sok, a także intensywnie zabarwiona zalewa solankowa nazywana zakwasem to równie cenne źródło zarówno dobroczynnych bakterii mlekowych, jak i buraczanych antyoksydantów. Buraki kisi się na surowo z dodatkiem czosnku, a najczęściej też ziela angielskiego liści laurowych, po zalaniu soloną wodą i dodaniu startera – może pochodzić z kiszonych buraków, ale także innych warzyw, np. ogórków, kapusty czy selera. Fermentowane buraki działają krwiotwórczo, wspomagają trawienie, pobudzają perystaltykę jelit i wspomagają odtruwanie organizmu z toksyn.

Zobacz również

Zdrowy ferment, czyli tanie fermentowane jedzenie. Dzięki niemu schudniesz

Zdrowy ferment, czyli tanie fermentowane jedzenie. Dzięki niemu schudniesz

Masz ciągle ochotę na słone? Uważaj – to może być uzależnienie lub objaw choroby

Masz ciągle ochotę na słone? Uważaj – to może być uzależnienie lub objaw choroby

Polecamy

GIS ostrzega: Łopatka do patelni (19.11)

GIS ostrzega: Łopatka do patelni (19.11)

Bierzesz saszetki na przeziębienie? Ten składnik nie jest mile widziany

Bierzesz saszetki na przeziębienie? Ten składnik nie jest mile widziany

Objawy „cichego zabójcy”, które zauważysz w toalecie. Nie lekceważ ich!

GORĄCY TEMAT
Objawy „cichego zabójcy”, które zauważysz w toalecie. Nie lekceważ ich!