Spis treści
Właściwości soku z kiszonej kapusty
Sok z kiszonej kapusty powstaje w procesie fermentacji białej kapusty z dodatkiem soli pod wpływem działania bakterii mlekowych (Leuconostoci i Pediococcus) zawartych w liściach kapusty. Sok można pozyskać przy okazji kiszenia kapusty, można zrobić również sam sok lub kupić gotowy w sklepie.
Zobacz także: Ułatwi zrobienie kupy i zmniejszy wzdęty brzuch. Smaczny i zdrowy wiosenny napój to najlepszy naturalny probiotyk na jelita
Obok kwasu mlekowego w kiszonej kapuście powstają też inne kwasy organiczne oraz związki takie jak dwutlenek węgla, mannitol (odpowiada za gazotwórcze właściwości produktu), niewielkie ilości alkoholu etylowego oraz inne związki odpowiadające za smak i zapach gotowego produktu – podkreśla Anna Rokicka-Żuk w artykule Kiszenie kapusty bez tajemnic.
Sok z kiszonej kapusty to źródło witaminy C, która działa antyoksydacyjnie i wspomaga odporność. Zajdziemy w nim także witaminy B1, B2, B3 i B6 oraz K i E. Sok zawiera także beta-karoten, błonnik, jod, żelazo, potas, wapń, magnez i siarkę, a luteinę i zeaksantynę wspomagające prawidłowe widzenie.
Co daje jedzenie kapusty? Poznaj 5 powodów, aby sięgać po nią przez cały rok
Surówka z kapusty, kapusta zasmażana, kiszona i oczywiście… bigos oraz pierogi z kapustą i grzybami. Bez kapusty polska kuchnia straciłaby połowę charakteru! To wyjątkowe warzywo jemy często i chętnie...
Na co pomaga picie soku z kapusty kiszonej?
Picie soku z kiszonej kapusty wspomaga pracę całego organizmu. Przede wszystkim usprawnia trawienie ze względu na zawartość probiotycznych bakterii, które pozytywnie wpływają na mikroflorę jelit. Działa także grzybobójczo i bakteriobójczo likwidując patogeny w czasie infekcji. Przyspiesza powrót do zdrowia. Warto stosować go podczas zatruć pokarmowych, a także w trakcie i po kuracji antybiotykowej, bo jest on naturalnym probiotykiem.
Dzięki temu i zawartości dużej dawki witaminy C sok z kiszonej kapusty wzmacnia także odporność organizmu oraz chroni przed stresem oksydacyjnym. Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Witamina C wspomaga także przyswajanie żelaza i chroni przed anemią. Wzmacnia również serce i ściany naczyń krwionośnych.
Sok oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii, chroni wątrobę, przyspiesza perystaltykę jelit i dzięki temu wspomaga odchudzanie. Jest niskokaloryczny 100g to tylko 15 kcal. Dzięki zawartości błonnika zapewnia uczucie sytości na dłużej, co pomaga zrzucić zbędne kilogramy i obniża poziom cholesterolu we krwi. Działa również przeczyszczająco, dlatego należy zachować ostrożność i nie pić go w zbyt dużych ilościach.
Kto nie powinien jeść kapusty kiszonej? Sprawdź, czy jest bezpieczna dla ciebie
Kapusta kiszona to wyjątkowo zdrowe i niskokaloryczne pożywienie. Jest bogatym źródłem wielu witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy oraz bakterii o działaniu probiotycznym. Jednak nie każd...
Jak zrobić sok z kiszonej kapusty
Sok z kiszonej kapusty wytwarzany jest w czasie fermentacji kapusty, ale można go również zrobić oddzielnie. W tym celu wystarczy poszatkowaną, rozdrobnioną kapustę umieścić w szklanym lub ceramicznym naczyniu. Następnie zalać wodą z solą, soli należy dodać 2 g na każde 100 g wody. Kapustę odstawiamy na 2-3 dni, następnie odcedzamy gotowy sok.
Tak zmniejszysz stres w 4 tygodnie. Wystarczy jeść codziennie
Gdy rośnie poziom stresu, na pomoc przyjdą kiszonki. Jedzone codziennie obniżają poziom napięcia już po upływie 4 tygodni. W badaniach ustalono też jadłospis, który dodatkowo poprawia jakość snu. To p...
Kiedy i ile soku z kiszonej kapusty pić dziennie?
Sok z kiszonej kapusty najlepiej pić rano na czczo i na kolację, aby usprawnić trawienie, wzbogacić mikroflorę jelit o cenne probiotyki i wspomagać odchudzanie. Można go jednak popijać również w ciągu dnia, najlepiej 3-4 razy dziennie po 100-200 ml. W ten sposób sok będzie wspierał odporność organizmu, działał przeciwstarzeniowo i usprawniał trawienie.
7 powodów, dla których warto jeść kapustę pekińską. Skorzystają kości, oczy i serce
Kapusta pekińska to niedrogie warzywo o wielu możliwościach przyrządzania. Nadaje się do jedzenia na surowo w postaci surówek, ale także jakoś składnik dań gotowanych i kiszonek. Warto sięgać po nią p...
Przeciwwskazania do picia soku z kiszonej kapusty
Soku z kiszonej kapusty nie powinny pić osoby z nadciśnieniem tętniczym i schorzeniami nerek, ponieważ sok zawiera spore ilości soli. Nie jest on wskazany do stosowania również u osób z problemami żołądkowymi oraz zespołem jelita drażliwego.
Należy również uważać, aby nie pić go w zbyt dużych ilościach, ponieważ ze względu na działanie przeczyszczające może wywołać biegunki. Maksymalnie najlepiej jest pić pół szklanki soku z kiszonej kapusty dziennie rozłożone na kilka dawek w ciągu dnia.