Spis treści
Jak zrobić grejpfrutówkę na szybko?
Szybki przepis na nalewkę z grejpfruta, która jest gotowa praktycznie po przygotowaniu, przewiduje użycie soku wyciśniętego z owoców. Z jednej sztuki można otrzymać ok. 3/4 szkl. soku, choć dokładna ilość zależy od jej wielkości i zawartości wilgoci.
Składniki szybkiej nalewki grejpfrutowej:
- 1 litr soku z grejpfrutów,
- 1 litr spirytusu 70 proc. alk. obj.
Czytaj też: Wyciąg z pestek grejpfruta to najsilniejszy naturalny antybiotyk
Przygotowanie:
- Wyciśnij sok z grejpfrutów – do uzyskania litra płynu powinno wystarczyć ok. 6 sztuk.
- Połącz sok ze spirytusem i dla najlepszego efektu odstaw na min. tydzień.
Nalewka grejpfrutowa na spirytusie – przepis z cukrem
Nalewka grejpfrutowa smakuje i działa najlepiej, gdy przygotowana jest wraz ze skórką tego owocu. Do tego celu potrzebne są jednak grejpfruty ekologiczne, ponieważ inne są pryskane szkodliwymi konserwantami.
Składniki grejpfrutówki na spirytusie:
- 1 l wody,
- 200-400 g cukru,
- 4 czerwone lub białe grejpfruty,
- 0,5 l spirytusu 70 proc. alk. obj.
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę z cukrem i ostudź.
- Otrzyj cienko aromatyczną zewnętrzną warstwę skórki grejpfruta.
- Rozkrój owoce i wyciśnij z nich sok.
- Połącz sok i skórkę z syropem cukrowym i spirytusem i przelej do dużego słoja lub butelki.
- Odstaw nalew na 2 tygodnie w ciemnie miejsce, od czasu do czasu potrząsaj naczyniem.
- Po tym czasie przefiltruj nalewkę i rozlej do butelek, po czym odstaw do leżakowania na 2 miesiące.
Czytaj: Czy grejpfruty odchudzają?
Jak zrobić nalewkę z grejpfruta i miodu?
Popularnością cieszy się także nalewka grejpfrutowo-miodowa, do której warto użyć neutralnego miodu wielokwiatowego, choć zwolennicy bardziej wyrazistych smaków mogą zdecydować się np. na gryczany albo nawet ze spadzi iglastej, co da ciekawy „leśny” efekt. Do klasycznego miodu pasują korzenne przyprawy, jak np. kora cynamonowca czy anyż gwiaździsty.
Zobacz także: Zamiast kupować zrób. Domowe nalewki idealne na prezent świąteczny
Jeśli miód nie jest płynny, należy rozpuścić go poprzez podgrzanie w kąpieli wodnej (np. wstawiając słoik do garnka z gorącą wodą).
Złoto w płynie, czyli miodówka na odporność i nadciśnienie. Wypróbuj prosty przepis
Miód jest bogaty w witaminy i związki mineralne. Szczególnie chętnie sięgamy po niego w okresie jesienno-zimowym, dlatego dobrym pomysłem na jego wykorzystanie jest przygotowanie latem leczniczej nale...
Składniki na nalewkę grejpfrutowo-miodową:
- 4 różowe grejpfruty,
- 0,75 l wódki,
- 200 g płynnego miodu pszczelego.
Zobacz też: Nalewka z pomelo smakuje łagodniej, a działa podobnie do grejpfrutówki
Przygotowanie:
- Otrzyj skórkę z grejpfruta, omijając jej białą część, po czy zalej wódką i odstaw na 5 godzin.
- Po tym czasie wyciśnij sok z owoców i połącz z miodem.
- Odcedź wódkę i dodaj do soku z miodem.
- Przelej nalew do słoja lub butli, zamknij i trzymaj 2 tygodnie w temperaturze pokojowej.
- Przefiltruj nalewkę i rozlej do butelek. Można pić ją od razu, ale zyskuje przy leżakowaniu.
Jakie właściwości ma nalewka z grejpfruta?
Nalewka z grejpfruta zawiera rozpuszczalne w wodzie związki z owocu, które pochodzą nie tylko jego soku, ale w tradycyjnym przepisie również ze skórek. W soku owocowym znajdują się flawonoidy, kwasy organiczne takie, jak kwas askorbinowy – witamina C. W 100 ml soku używanego do nalewek jest ok. 38 mg tego składnika i część jej zostaje w gotowym trunku.
Ze skórki grejpfrutowej pochodzi nie tylko witamina C, ale też związki o działaniu antyseptycznym, przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym, a także wspomagającym pracę mózgu i chroniącym przed rozwojem demencji.
Grejpfrutówka polecana jest przy osłabieniu odporności, infekcjach oddechowych, zaburzeniach krążenia, niestrawności, działa też rozgrzewająco.
Antyoksydanty z grejpfruta mają działanie zmniejszające stan zapalny, wspomagające gospodarkę glukozą, obniżające poziom cukru i cholesterolu LDL we krwi oraz zmniejszenie jego utleniania w procesie rozwoju miażdżycy, a dzięki temu chroniące serce. Takie działanie mają zwłaszcza przetwory bez cukru.
Flawonoidy z grejpfruta takie, jak naryngenina, mają gorzki smak i wspomagają pracę wątroby. To sprawia, że nalewka jest łatwiejsza do zmetabolizowania. Nie należy jednak przekraczać jej leczniczych dawek, które wynoszą od 15 ml (łyżka) w przypadku nalewki z soku do 2 razy dziennie albo 40 ml na dobę.
Nalewek nie powinny spożywać kobiet w ciąży, karmiące, dzieci, osoby przyjmujące wiele rodzajów leków. Przeciwwskazania dotyczą także samego grejpfruta, który zmienia działanie medykamentów. O tym, kiedy nie należy go pić, piszemy w rozdziale o środkach ostrożności przy odchudzaniu grejpfrutami.