Spis treści
Przepis na nalewkę z pomelo
Nalewkę z pomelo można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy z nich to wariacja na temat popularnego likieru cytrynowego o nazwie limoncello. „Pompelmocello” też ma w sobie zarówno sok z owocu, jak i aromatyczną warstwę jego skórki.
Sprawdź: Czym różni się nalewka cytrynowa od limoncello?
W przypadku używania cytrusowej skórki najlepiej używać owoców ekologicznych bez konserwantów. Ich poziom w tych konwencjonalnych zmniejszy dokładne umycie.
Składniki na nalewkę z owoców pomelo:
- 0,5 kg miąższu pomelo,
- 2-3 łyżki skórki z pomelo,
- 0,75 l spirytusu 70 proc.
- 1 szkl. cukru,
- 1 szkl. wody.
Owoc pomelo w ok. 30 proc. składa się ze skóry, dlatego mając w przepisie określoną ilość miąższu trzeba kupić więcej surowca. W tym wypadku bezpieczna będzie waga ok. 0,75-1 kg, bo niektóre owoce na rynku są bardzo suche.
Zobacz także: Zamiast kupować zrób. Domowe nalewki idealne na prezent świąteczny
W recepturze nalewki można też uwzględnić przyprawy korzenne, które nadadzą nieco charakteru temu trunkowi. Do pomelo pasują m.in. kardamon, goździki, cynamon, wanilia. Można użyć kilku sztuk wybranej z nich albo małych kawałków. W małej ilości można też użyć obranego kłącza imbiru.
Jak przygotować pomelówkę?
Do przygotowania podstawowej nalewki z pomelo potrzebny jest sok w tego owocu. Jest też jednak wersja pomelówki, która przewiduje użycie miąższu. Tę polecamy najbardziej, bo dzięki takiemu działaniu do gotowego przetworu przedostaje się więcej cennych składników. Wymaga też mniej pracy, a sposób dalszego postępowania jest taki sam.
Przygotowanie nalewki z pomelo krok po kroku:
- Otrzyj wierzchnią warstwę skórki pomelo, pozostawiając tę białą pod spodem.
- Rozetnij owoce i wyciśnij sok z połówek.
- Umieść sok i skórki w dużym słoju, zalej spirytusem i pozostaw na 4-6 tygodni w chłodnym miejscu.
- Po tym czasie przefiltruj nalew.
- Przygotuj syrop cukrowy, rozpuszczając cukier we wrzątku i studząc całość.
- Połącz nalew z syropem cukrowym i odstaw najlepiej na 2-3 tygodnie.
Nalewkę najlepiej spożywać po jedzeniu w celu ułatwienia trawienia, a także w przypadku przechłodzenia lub zaburzeń krążenia w kończynach.
Owoce na tę leczniczą nalewkę kupisz za kilka złotych. Nie zmarnują się nawet skórki!
Aromatyczna nalewka mandarynkowa to smaczny dodatek do deserów, ale także leczniczy trunek. Zawiera kwas foliowy, który w łagodny sposób wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi. Może równ...
Jakie właściwości ma nalewka z pomelo?
Nalewka z pomelo zawiera korzystne związki z owocu, które są rozpuszczalne w wodzie i alkoholu. Taki wyciąg ma w sobie sporo witaminy C (jej zawartość w miąższu to ok. 60 mg) i potasu, którego owoc ma 216 mg w porcji 100 g. Obok nich występują bioflawonoidy, cenne przeciwutleniacze chroniące zwłaszcza układ krwionośny.
W nalewce z tego cytrusa ważna jest zawartość aromatycznych związków ze skórek. W przypadku pomelo występuje tam znacznie więcej ważnych przeciwutleniaczy, w tym te zawarte w olejku lotnym. Do najsilniejszych należy naryngenina wraz z pochodnymi. Ten związek ma działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, obniżające wysoki cukier we krwi i ograniczające przybieranie na wadze. Wspiera też układ krążenia i odpornościowy.
Nalewki nie powinny pić jednak osoby, u których występują przeciwwskazania do spożywania alkoholu (kobiety w ciąży, karmiące, osoby poniżej 18. r.ż., przyjmujące określone leki), jak i samych pomelo. Tu, tak samo, jak w przypadku grejpfrutów, mogą zajść interakcje z lekami. Dotyczą środków przetwarzanych w wątrobie, o czym informacja jest podana w ulotce do poszczególnych wyrobów farmaceutycznych.
Czym się różni pomelo od grejpfruta?
Pomelo (Citrus maxima), znane także jako pompela, szadok i pomarańcza olbrzymia, to oryginalny przodek grejpfruta (Citrus paradisi). Skrzyżowano go ponoć podobno ze słodką pomarańczą chińską (Citrus sinensis).
W przeciwieństwie do grejpfruta pomelo nie jest ani kwaśne, ani tak gorzkie. Ma ono słodki, stosunkowo neutralny smak, a większość cytrusowego aromatu pochodzi ze skórki. Podczas gdy miąższ grejpfruta może być biały, różowy lub czerwony, u pomelo jest zawsze jasny – podobnie jak skóra.
Wydobycie miąższu pomelo wymaga obrania segmentów owocu z grubej skóry z tzw. piętką oraz grubych błonek. Ma on postać „torebek”, które często rozsypują się. W przypadku grejpfruta miąższ jest zwarty, a skórka cieńsza, biała lub w odcieniu pomarańczowym.