Nalewka z pomelo to zimowy rarytas. Ten nietypowy trunek zrobisz tak, jak włoski likier limoncello. Spróbuj „pompelmocello”

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Owoc nazywany pomarańczą olbrzymią to znak zimy. Pomelo różni się od cytrusów łagodnym smakiem, a jego cenne właściwości skupione są głównie w skórce. By je wydobyć i zachować na chłodne wieczory – a także problemy z odpornością i trawieniem – warto przygotować pomelówkę w stylu limoncello. Wypróbuj przepis na nalewkę z pomelo.

Spis treści

Przepis na nalewkę z pomelo

Nalewkę z pomelo można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy z nich to wariacja na temat popularnego likieru cytrynowego o nazwie limoncello. „Pompelmocello” też ma w sobie zarówno sok z owocu, jak i aromatyczną warstwę jego skórki.

Sprawdź: Czym różni się nalewka cytrynowa od limoncello?

W przypadku używania cytrusowej skórki najlepiej używać owoców ekologicznych bez konserwantów. Ich poziom w tych konwencjonalnych zmniejszy dokładne umycie.

Cząstki owocu pomelo i butelki z nalewką
Smaczną nalewkę z pomelo można przygotować z dodatkiem przypraw korzennych, suchych lub świeżych (w tym nawet z imbirem) insjoy, yonel (małe)/Getty Images

Składniki na nalewkę z owoców pomelo:

  • 0,5 kg miąższu pomelo,
  • 2-3 łyżki skórki z pomelo,
  • 0,75 l spirytusu 70 proc.
  • 1 szkl. cukru,
  • 1 szkl. wody.

Owoc pomelo w ok. 30 proc. składa się ze skóry, dlatego mając w przepisie określoną ilość miąższu trzeba kupić więcej surowca. W tym wypadku bezpieczna będzie waga ok. 0,75-1 kg, bo niektóre owoce na rynku są bardzo suche.

Zobacz także: Zamiast kupować zrób. Domowe nalewki idealne na prezent świąteczny

W recepturze nalewki można też uwzględnić przyprawy korzenne, które nadadzą nieco charakteru temu trunkowi. Do pomelo pasują m.in. kardamon, goździki, cynamon, wanilia. Można użyć kilku sztuk wybranej z nich albo małych kawałków. W małej ilości można też użyć obranego kłącza imbiru.

Jak przygotować pomelówkę?

Do przygotowania podstawowej nalewki z pomelo potrzebny jest sok w tego owocu. Jest też jednak wersja pomelówki, która przewiduje użycie miąższu. Tę polecamy najbardziej, bo dzięki takiemu działaniu do gotowego przetworu przedostaje się więcej cennych składników. Wymaga też mniej pracy, a sposób dalszego postępowania jest taki sam.

Przygotowanie nalewki z pomelo krok po kroku:

  1. Otrzyj wierzchnią warstwę skórki pomelo, pozostawiając tę białą pod spodem.
  2. Rozetnij owoce i wyciśnij sok z połówek.
  3. Umieść sok i skórki w dużym słoju, zalej spirytusem i pozostaw na 4-6 tygodni w chłodnym miejscu.
  4. Po tym czasie przefiltruj nalew.
  5. Przygotuj syrop cukrowy, rozpuszczając cukier we wrzątku i studząc całość.
  6. Połącz nalew z syropem cukrowym i odstaw najlepiej na 2-3 tygodnie.

Nalewkę najlepiej spożywać po jedzeniu w celu ułatwienia trawienia, a także w przypadku przechłodzenia lub zaburzeń krążenia w kończynach.

Jakie właściwości ma nalewka z pomelo?

Nalewka z pomelo zawiera korzystne związki z owocu, które są rozpuszczalne w wodzie i alkoholu. Taki wyciąg ma w sobie sporo witaminy C (jej zawartość w miąższu to ok. 60 mg) i potasu, którego owoc ma 216 mg w porcji 100 g. Obok nich występują bioflawonoidy, cenne przeciwutleniacze chroniące zwłaszcza układ krwionośny.

W nalewce z tego cytrusa ważna jest zawartość aromatycznych związków ze skórek. W przypadku pomelo występuje tam znacznie więcej ważnych przeciwutleniaczy, w tym te zawarte w olejku lotnym. Do najsilniejszych należy naryngenina wraz z pochodnymi. Ten związek ma działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, obniżające wysoki cukier we krwi i ograniczające przybieranie na wadze. Wspiera też układ krążenia i odpornościowy.

Nalewki nie powinny pić jednak osoby, u których występują przeciwwskazania do spożywania alkoholu (kobiety w ciąży, karmiące, osoby poniżej 18. r.ż., przyjmujące określone leki), jak i samych pomelo. Tu, tak samo, jak w przypadku grejpfrutów, mogą zajść interakcje z lekami. Dotyczą środków przetwarzanych w wątrobie, o czym informacja jest podana w ulotce do poszczególnych wyrobów farmaceutycznych.

Czym się różni pomelo od grejpfruta?

Pomelo (Citrus maxima), znane także jako pompela, szadok i pomarańcza olbrzymia, to oryginalny przodek grejpfruta (Citrus paradisi). Skrzyżowano go ponoć podobno ze słodką pomarańczą chińską (Citrus sinensis).

W przeciwieństwie do grejpfruta pomelo nie jest ani kwaśne, ani tak gorzkie. Ma ono słodki, stosunkowo neutralny smak, a większość cytrusowego aromatu pochodzi ze skórki. Podczas gdy miąższ grejpfruta może być biały, różowy lub czerwony, u pomelo jest zawsze jasny – podobnie jak skóra.

Wydobycie miąższu pomelo wymaga obrania segmentów owocu z grubej skóry z tzw. piętką oraz grubych błonek. Ma on postać „torebek”, które często rozsypują się. W przypadku grejpfruta miąższ jest zwarty, a skórka cieńsza, biała lub w odcieniu pomarańczowym.

Dodaj firmę Autopromocja

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia