Nalewka z mandarynek wspomaga obniżanie cholesterolu i ciśnienia tętniczego krwi. Wspiera też odporność organizmu. Wypróbuj prosty przepis

Agata Siemiaszko
Wideo
od 16 lat
Aromatyczna nalewka mandarynkowa to smaczny dodatek do deserów, ale także leczniczy trunek. Zawiera kwas foliowy, który w łagodny sposób wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi. Może również wspierać leczenie nadciśnienia tętniczego oraz infekcji wirusowych. Zobacz, przy jakich jeszcze schorzeniach pomaga mandarynkówka i kto nie powinien po nią sięgać. Przetestuj prosty przepis na cytrusową nalewkę z mandarynek i ich skórek.

Spis treści

Nalewkę można przygotować zarówno z owoców, jak i z samych upieczonych skórek mandarynek.
Nalewkę można przygotować zarówno z owoców, jak i z samych upieczonych skórek mandarynek. casafacilefelice/GettyImages

Przepis na aromatyczną nalewkę z mandarynek

Mandarynki to bardzo soczyste owoce cytrusowe, które najchętniej spożywane są w okresie jesienno-zimowym. Nadają się do jedzenia zaraz po obraniu, stanowią idealny dodatek do ciast, deserów i napojów, a także różnego rodzaju sałatek, także tych wytrawnych.

Chcąc zachować ich cenne właściwości zdrowotne warto przygotować z nich aromatyczną nalewkę. Co ciekawe, mandarynkówkę można przygotować z owoców lub samych skórek. Do jej zrobienia potrzebnych jest tylko kilka produktów oraz duży szklany słoik, gaza lub sito i szklane butelki.

Składniki na nalewkę z mandarynek:

  • 4 kg mandarynek ze skórkami,
  • 700 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
  • 500 ml spirytusu nalewkowego o 60-70 proc. zaw. alk.,
  • 500 g cukru.

Sprawdź: Nalewkę z pomelo przygotujesz jak cytrynowy likier limoncello

Jak przygotować zdrowotną nalewkę?

  1. Mandarynki dokładnie umyć przed obraniem, aby pozbyć się środków ochrony roślin, które stosowane są w celu wydłużenia trwałości produktu.
  2. Owoce obrać, a skórki położyć do miski, ponieważ będą potrzebne do przygotowania nalewki na skórkach.
  3. Mandarynki podzielić na cząstki i włożyć do dużego słoika, rozgnieść widelcem, a następnie dodać wódkę i spirytus.
  4. Słoik zakręcić, zamieszać i odstawić na 3 tygodnie w ciemne miejsce. Warto raz dziennie zamieszać słoikiem.
  5. Po tym czasie przefiltrować wszystko przez grubą gazę lub gęste sito, a z owoców wycisnąć jak najwięcej soku.
  6. Do mikstury alkoholowej dodać cukier, wymieszać i odstawić na kolejne 7 dni, pamiętając o codziennym zamieszaniu słoikiem.
  7. Następnie nalewkę rozlać do mniejszych butelek, zakręcić i odstawić na minimum 3-4 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.

Przepis na nalewkę ze skórek mandarynek

Warto zachować skórki mandarynek, ponieważ z nich też można przygotować leczniczą nalewkę, która będzie zawiera znacznie większe ilości limonenu, czyli cennego olejku eterycznego (tutaj sprawdzisz nietypowe sposoby na wykorzystanie skórek z mandarynek). Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • skórki z mandarynek, które zostały odłożone podczas przygotowania nalewki z owoców,
  • 450 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
  • 200 ml spirytusu spirytusu nalewkowego o 60-70 proc. zaw. alk.,
  • 150 g cukru.

Jak przygotować nalewkę ze skórek mandarynkowych?

  1. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i rozłożyć na niej umyte skórki mandarynek.
  2. Następnie piec je 2 godziny w 100 stopniach Celsjusza.
  3. Upieczone skórki wrzucić do słoika, zasypać cukrem i zalać alkoholem.
  4. Słoik zakręcić, całość wymieszać i odstawić na 4 tygodnie w ciepłe, ale nie nasłonecznione miejsce.
  5. Warto codziennie zamieszać słoikiem, aby cukier szybciej się rozpuścił, a cenne związki przedostały się do roztworu alkoholowego.
  6. Po tym czasie nalewkę należy przefiltrować przez gazę lub grube sito.
  7. Tak przygotowaną nalewkę przelać do butelek i odstawić na kolejne 3-4 miesiące.

Nalewkę ze skórek można również przelać do przygotowanej wcześniej nalewki z owoców, następnie wymieszać, rozlać do butelek i odstawić na 3 miesiące w chłodne i ciemne miejsce.

Nalewka mandarynkowa – właściwości zdrowotne

Mandarynki (Citrus reticulata) to jedne z najpopularniejszych owoców cytrusowych, które kuszą swoim aromatem i niezwykle słodkim smakiem. Miąższ tych owoców zawiera znaczne ilości witaminy C (26,7 mg na 100 g), która jako silny antyoksydant wspiera odporność organizmu i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, wywołanym przez wolne rodniki tlenowe.

Dodatkowo nalewka z tych owoców jest źródłem kwasu foliowego, który odpowiada za utrzymanie prawidłowego stężenia homocysteiny we krwi, czyli związku odpowiedzialnego za rozwój stanu zapalnego, a także przyspieszonego odkładania się blaszki miażdżycowej w tętnicach.

Mandarynki mają niski indeks glikemiczny (IG 30), dlatego polecane są osobom chorym na cukrzycę, insulinooporność lub stan przedcukrzycowy. Należy jednak pamiętać, że nalewka z tych owoców zawiera znaczne ilości cukru, dlatego jej spożycie powinno być ściśle kontrolowane.

Zarówno nalewka z owoców, jak i skórek mandarynkowych obfituje w rutynę, czyli związek należący do silnych przeciwutleniaczy. Z tego względu stosowanie dawek leczniczych nalewki mandarynkowej może wspierać układ krążenia, a także wzmacniać odporność organizmu.

Cennym związkiem, który występuje w skórach mandarynek, jest limonen, czyli substancja eteryczna. Działa on odkażająco, przeciwwymiotnie i ściągająco, dlatego spożywanie nalewki mandarynkowej może wspierać leczenie biegunek.

Wśród głównych korzyści, jakie daje spożywanie leczniczych dawek nalewki z mandarynek, można wymienić działanie:

  • przeciwzapalne,
  • odkażające,
  • ściągające,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwbakteryjne,
  • wzmacniające,
  • uszczelniające naczynia krwionośne,
  • obniżające stężenie cholesterolu frakcji LDL,
  • obniżające stężenie glukozy,
  • przyspieszające wydzielanie soków trawiennych.

Dodatkowo eksperci medycyny naturalnej uważają, że nalewka z mandarynek może służyć jako nasączenie do okładów, przykładanych w miejsca dotknięte siniakami lub rozstępami (tutaj podajemy domowe sposoby na rozstępy). Należy jednak pamiętać, że okłady można stosować tylko na zagojoną skórę, bez otarć lub ran.

Nalewkę z mandarynek można stosować przy różnych dolegliwościach, takich jak:

  • obniżenie odporności,
  • przeziębienie,
  • grypa,
  • niestrawność,
  • ból brzucha,
  • skurcze brzucha,
  • nudności i wymioty,
  • biegunka,
  • infekcje wirusowe,
  • zakażenie układu pokarmowego,
  • pasożyty układu pokarmowego,
  • umiarkowane nadciśnienie tętnicze krwi,
  • miażdżyca.

Dawkowanie i przeciwwskazania do spożywania nalewki z mandarynek

Nalewka z mandarynek może być stosowana wspomagająco przy różnych schorzeniach, a także jako element profilaktyki zdrowotnej. Ważne, aby nie przekraczać ustalonej dawki leczniczej, która wynosi 50 ml dziennie.

Sprawdź również: Kto nie powinien jeść mandarynek? Przy tych schorzeniach należy ich unikać

Ze względu na dużą zawartość alkoholu nie powinny jej pić kobiety ciężarne i karmiące, a także osoby poniżej 18. roku życia. Powinni unikać jej również chorzy na cukrzycę typu 2, insulinooporność i stan przedcukrzycowy. Dodatkowo cytrusy mogą wchodzić w reakcje chemiczne ze składnikami aktywnymi leków, dlatego nalewki mandarynkowej nie powinny spożywać osoby przyjmujące przewlekle leki.

Wśród innych przeciwwskazań do picia nalewki z mandarynek wymienia się:

  • alergię na cytrusy,
  • refluks żołądkowo-przełykowy,
  • wrzody żołądka i dwunastnicy,
  • alergię lub nietolerancję alkoholu.
Dodaj firmę Autopromocja

Bądź zawsze w formie

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia