Spis treści
Przepis na aromatyczną nalewkę z mandarynek
Mandarynki to bardzo soczyste owoce cytrusowe, które najchętniej spożywane są w okresie jesienno-zimowym. Nadają się do jedzenia zaraz po obraniu, stanowią idealny dodatek do ciast, deserów i napojów, a także różnego rodzaju sałatek, także tych wytrawnych.
Chcąc zachować ich cenne właściwości zdrowotne warto przygotować z nich aromatyczną nalewkę. Co ciekawe, mandarynkówkę można przygotować z owoców lub samych skórek. Do jej zrobienia potrzebnych jest tylko kilka produktów oraz duży szklany słoik, gaza lub sito i szklane butelki.
Składniki na nalewkę z mandarynek:
- 4 kg mandarynek ze skórkami,
- 700 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
- 500 ml spirytusu nalewkowego o 60-70 proc. zaw. alk.,
- 500 g cukru.
Sprawdź: Nalewkę z pomelo przygotujesz jak cytrynowy likier limoncello
Jak przygotować zdrowotną nalewkę?
- Mandarynki dokładnie umyć przed obraniem, aby pozbyć się środków ochrony roślin, które stosowane są w celu wydłużenia trwałości produktu.
- Owoce obrać, a skórki położyć do miski, ponieważ będą potrzebne do przygotowania nalewki na skórkach.
- Mandarynki podzielić na cząstki i włożyć do dużego słoika, rozgnieść widelcem, a następnie dodać wódkę i spirytus.
- Słoik zakręcić, zamieszać i odstawić na 3 tygodnie w ciemne miejsce. Warto raz dziennie zamieszać słoikiem.
- Po tym czasie przefiltrować wszystko przez grubą gazę lub gęste sito, a z owoców wycisnąć jak najwięcej soku.
- Do mikstury alkoholowej dodać cukier, wymieszać i odstawić na kolejne 7 dni, pamiętając o codziennym zamieszaniu słoikiem.
- Następnie nalewkę rozlać do mniejszych butelek, zakręcić i odstawić na minimum 3-4 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.
Przepis na nalewkę ze skórek mandarynek
Warto zachować skórki mandarynek, ponieważ z nich też można przygotować leczniczą nalewkę, która będzie zawiera znacznie większe ilości limonenu, czyli cennego olejku eterycznego (tutaj sprawdzisz nietypowe sposoby na wykorzystanie skórek z mandarynek). Do jej przygotowania potrzebujesz:
- skórki z mandarynek, które zostały odłożone podczas przygotowania nalewki z owoców,
- 450 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
- 200 ml spirytusu spirytusu nalewkowego o 60-70 proc. zaw. alk.,
- 150 g cukru.
Jak przygotować nalewkę ze skórek mandarynkowych?
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i rozłożyć na niej umyte skórki mandarynek.
- Następnie piec je 2 godziny w 100 stopniach Celsjusza.
- Upieczone skórki wrzucić do słoika, zasypać cukrem i zalać alkoholem.
- Słoik zakręcić, całość wymieszać i odstawić na 4 tygodnie w ciepłe, ale nie nasłonecznione miejsce.
- Warto codziennie zamieszać słoikiem, aby cukier szybciej się rozpuścił, a cenne związki przedostały się do roztworu alkoholowego.
- Po tym czasie nalewkę należy przefiltrować przez gazę lub grube sito.
- Tak przygotowaną nalewkę przelać do butelek i odstawić na kolejne 3-4 miesiące.
Nalewkę ze skórek można również przelać do przygotowanej wcześniej nalewki z owoców, następnie wymieszać, rozlać do butelek i odstawić na 3 miesiące w chłodne i ciemne miejsce.
Nalewka mandarynkowa – właściwości zdrowotne
Mandarynki (Citrus reticulata) to jedne z najpopularniejszych owoców cytrusowych, które kuszą swoim aromatem i niezwykle słodkim smakiem. Miąższ tych owoców zawiera znaczne ilości witaminy C (26,7 mg na 100 g), która jako silny antyoksydant wspiera odporność organizmu i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, wywołanym przez wolne rodniki tlenowe.
Dodatkowo nalewka z tych owoców jest źródłem kwasu foliowego, który odpowiada za utrzymanie prawidłowego stężenia homocysteiny we krwi, czyli związku odpowiedzialnego za rozwój stanu zapalnego, a także przyspieszonego odkładania się blaszki miażdżycowej w tętnicach.
Mandarynki mają niski indeks glikemiczny (IG 30), dlatego polecane są osobom chorym na cukrzycę, insulinooporność lub stan przedcukrzycowy. Należy jednak pamiętać, że nalewka z tych owoców zawiera znaczne ilości cukru, dlatego jej spożycie powinno być ściśle kontrolowane.
Zarówno nalewka z owoców, jak i skórek mandarynkowych obfituje w rutynę, czyli związek należący do silnych przeciwutleniaczy. Z tego względu stosowanie dawek leczniczych nalewki mandarynkowej może wspierać układ krążenia, a także wzmacniać odporność organizmu.
Cennym związkiem, który występuje w skórach mandarynek, jest limonen, czyli substancja eteryczna. Działa on odkażająco, przeciwwymiotnie i ściągająco, dlatego spożywanie nalewki mandarynkowej może wspierać leczenie biegunek.
Wśród głównych korzyści, jakie daje spożywanie leczniczych dawek nalewki z mandarynek, można wymienić działanie:
- przeciwzapalne,
- odkażające,
- ściągające,
- przeciwwirusowe,
- przeciwbakteryjne,
- wzmacniające,
- uszczelniające naczynia krwionośne,
- obniżające stężenie cholesterolu frakcji LDL,
- obniżające stężenie glukozy,
- przyspieszające wydzielanie soków trawiennych.
Dodatkowo eksperci medycyny naturalnej uważają, że nalewka z mandarynek może służyć jako nasączenie do okładów, przykładanych w miejsca dotknięte siniakami lub rozstępami (tutaj podajemy domowe sposoby na rozstępy). Należy jednak pamiętać, że okłady można stosować tylko na zagojoną skórę, bez otarć lub ran.
Nalewkę z mandarynek można stosować przy różnych dolegliwościach, takich jak:
- obniżenie odporności,
- przeziębienie,
- grypa,
- niestrawność,
- ból brzucha,
- skurcze brzucha,
- nudności i wymioty,
- biegunka,
- infekcje wirusowe,
- zakażenie układu pokarmowego,
- pasożyty układu pokarmowego,
- umiarkowane nadciśnienie tętnicze krwi,
- miażdżyca.
Dawkowanie i przeciwwskazania do spożywania nalewki z mandarynek
Nalewka z mandarynek może być stosowana wspomagająco przy różnych schorzeniach, a także jako element profilaktyki zdrowotnej. Ważne, aby nie przekraczać ustalonej dawki leczniczej, która wynosi 50 ml dziennie.
Sprawdź również: Kto nie powinien jeść mandarynek? Przy tych schorzeniach należy ich unikać
Ze względu na dużą zawartość alkoholu nie powinny jej pić kobiety ciężarne i karmiące, a także osoby poniżej 18. roku życia. Powinni unikać jej również chorzy na cukrzycę typu 2, insulinooporność i stan przedcukrzycowy. Dodatkowo cytrusy mogą wchodzić w reakcje chemiczne ze składnikami aktywnymi leków, dlatego nalewki mandarynkowej nie powinny spożywać osoby przyjmujące przewlekle leki.
Wśród innych przeciwwskazań do picia nalewki z mandarynek wymienia się:
- alergię na cytrusy,
- refluks żołądkowo-przełykowy,
- wrzody żołądka i dwunastnicy,
- alergię lub nietolerancję alkoholu.