Nalewka z pomarańczy na odporność i pracę serca. Wspomoże leczenie anemii i chorób oczu. Przepis na nalewkę z kawą, goździkami lub klasyczną

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Nalewka z pomarańczy wspiera odporność i wchłanianie żelaza, co jest szczególnie istotne u osób z anemią. Oksana_S/GettyImages
Nalewka z pomarańczy to jeden z tych trunków, które warto nastawić jesienią. Do jej aromatyzowania można wykorzystać korzenne przyprawy, takie jak goździki lub ziarna kawy. Oprócz walorów smakowych, nalewki na bazie tych popularnych cytrusów mają także właściwości zdrowotne – wspierają odporność i wchłanianie żelaza, co jest szczególnie istotne u osób z anemią. Są również polecane osobom z jaskrą lub zaćmą. Wypróbuj proste i szybkie przepisy na pomarańczowe nalewki.

Spis treści

Nalewka z pomarańczy wspiera odporność i wchłanianie żelaza, co jest szczególnie istotne u osób z anemią.
Nalewka z pomarańczy wspiera odporność i wchłanianie żelaza, co jest szczególnie istotne u osób z anemią. Oksana_S/GettyImages

Przepis na słodką nalewkę z pomarańczy na spirytusie

Pomarańcze to wyjątkowo aromatyczne owoce, które są dostępne przez cały rok. Wybierając te do nalewki, najlepiej sięgać po dojrzałe, słodkie i soczyste owoce pochodzące z ekologicznych upraw. Przed przygotowaniem trunku należy je bardzo dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem.

Składniki na słodką pomarańczówkę:

  • 2 pomarańcze z grubą skórką,
  • 1 litr spirytusu od 50 do 65 proc. zaw. alk.,
  • 0,5 kg cukru,
  • 0,5 l wody.

Jak przygotować nalewkę?

  1. Owoce wymyć i wyparzyć, a następnie obrać pozbawiając białego miąższu.
  2. Drobno skroić i włożyć do gąsiorka lub słoika.
  3. Zalać spirytusem i szczelnie zamknąć.
  4. Postawić w zacienionym miejscu na 5 dni.
  5. Zlać przez gazę.
  6. Przygotować i wyszumować syrop z cukru i wody.
  7. Gorący syrop wlać do szklanej miski i powoli dodać do niego nalewkę, ciągle mieszając.
  8. Gdy nalewka ostygnie, przelać ją do butelek.
  9. Zamknąć i odstawić na minimum trzy tygodnie.

Nalewka z pomarańczy i kawy – prosty i szybki przepis

Nalewka z pomarańczy i kawy to wyjątkowo aromatyczny trunek. Kawę można zastąpić przyprawami korzennymi np. goździkami.

Składniki na nalewkę z pomarańczy i kawy

  • 6 dużych pomarańczy,
  • kilkadziesiąt ziaren kawy lub goździków,
  • 0,5 litr spirytusu od 50 do 65 proc. zaw. alk.,
  • 0,5 kg cukru,
  • 0,5 l wody.

Sposób przygotowania świątecznej nalewki z pomarańczy:

  1. Owoce wymyć i wyparzyć, a następnie ponacinać głęboko.
  2. W każde nacięcie włożyć ziarno kawy.
  3. Przygotować, wyszumować i wystudzić syrop z cukru i wody.
  4. Pomarańcze ułożyć w dużym słoju.
  5. Wymieszać syrop cukrowy ze spirytusem i zalać nim owoce.
  6. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na ok. 3 tygodnie.
  7. Po tym czasie zlać przez bibułę do butelek i odstawić jeszcze na kilka dni.

Dowiedz się więcej: Jak zrobić domową nalewkę? Rady ekspertów pomogą ci stworzyć pyszne trunki

Właściwości zdrowotne nalewki z pomarańczy

Pomarańcze (Citrus sinensis) to jedne z najpopularniejszych owoców cytrusowych na świecie, które są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Ich miąższ zawiera duże ilości witaminy C, a także kwas foliowy, wapń i potas. Ponadto są dobrym źródłem błonnika.

Czytaj także: Na Dzień Babci i Dziadka podaruj zdrowy prezent od serca. Domowe nalewki sprawdzą się idealnie

Nalewka przygotowana na bazie pomarańczy jest bogata w wiele składników odżywczych oraz w bioaktywne związki roślinne, takie jak polifenole. Skórka pomarańczy, która także może być wykorzystywana do przygotowywania trunków, zawiera ponadto duże ilości prowitaminy A, ryboflawiny, tiaminy i witaminy B6.

Innym związkiem, który można znaleźć w skórkach owoców jest limonen – naturalnie występująca substancji chemiczna, która została zbadana pod kątem właściwości przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych, w tym przeciwko rakowi skóry.

Spożywanie nalewki z pomarańczy oprócz walorów smakowych, może nieść szereg korzyści zdrowotnych, wykazując działanie:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwnowotworowe,
  • poprawiające funkcjonowanie naczyń krwionośnych,
  • obniżające poziom złego cholesterolu LDL,
  • zmniejszający marker stanu zapalnego białka C-reaktywnego (CRP).

Nalewkę z pomarańczy można stosować m.in.:

  • w stanach obniżonej odporności,
  • w czasie przeziębienia i grypy,
  • przy anemii,
  • przy niedoborach witaminy C, spowodowanych zaburzeniami wchłaniania,
  • przy jaskrze i zaćmie,
  • przy umiarkowanym nadciśnieniu.

Dawkowanie i przeciwskazania do spożywania nalewki z pomarańczy

Nalewka z pomarańczy to trunek, który można stosować nie tylko jako dodatek do posiłków, ale także wspomagająco przy różnych schorzeniach oraz jako element profilaktyki zdrowotnej. Ważne jest jednak, aby nie przekraczać jej dawki leczniczej, która ustalona jest na 50 ml dziennie.

Picia nalewki powinny unikać osoby cierpiące z powodu zgagi oraz uczulone na cytrusy lub alkohol. Ze względu na zawartość alkoholu nie powinny pić jej kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby poniżej 18 r.ż. Jej spożycie nie jest także wskazane chorym na:

  • cukrzycę typu 2,
  • insulinooporność,
  • stan przedcukrzycowy,
  • wrzody żołądka i dwunastnicy,
  • refluks żołądkowo-przełykowy.

Źródła:

Miej ciśnienie pod kontrolą

Dodaj firmę Autopromocja

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia