Nalewka z kurkumy to silny środek przeciwzapalny. Użyj przyprawy suszonej lub świeżej. Oto przepis i właściwości leczniczego przetworu

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Świeżą kurkumę do nalewki można kupić w większych supermarketach, a także w dobrze zaopatrzonych warzywniakach jchizhe/Getty Images
Nalewka z kurkumy to preparat, który warto stosować w przypadku zapalenia i bólu mięśni i stawów, ale także infekcji bakteryjnych i wirusowych czy niestrawności. o silnych właściwościach przeciwzapalnych, wspierających trawienie i zwalczanie patogenów. Leczniczy wyciąg alkoholowy można przygotować ze świeżego kłącza ostryżu lub w przyprawy proszku. Zobacz przepis na nalewkę z kurkumy na spirytusie, jej dawkowanie i środki ostrożności. Wyjaśniamy też, na jakie problemu pomaga kurkumówka.
Nalewka z kurkumy świeżej w dużym słoju
Świeżą kurkumę do nalewki można kupić w większych supermarketach, a także w dobrze zaopatrzonych warzywniakach jchizhe/Getty Images

Spis treści

Jak zrobić nalewkę z kurkumy? Przepis ze świeżego kłącza ze spirytusem

Nalewkę z kurkumy sporządza się na bazie mocnego alkoholu. Polecane proporcje według wagi to na ogół 1 część kłącza na 5 części spirytusu, choć kurkumy można dodać też więcej. Wyciąg warto przygotować ze świeżego kłącza, czyli np. spirytusem rektyfikowanym. W takiej postaci roślina ma najsilniejsze właściwości, a także lepszy smak. Kłącze można kupić w większych supermarketach i sklepach internetowych.

Sprawdź także: Kurkuma i jej właściwości lecznicze

Jak przygotować nalewkę z kurkumy na spirytusie?
Składniki:

  • 50 g obranego kłącza kurkumy,
  • 1/3 łyżeczki grubo mielonego pieprzu,
  • 250 ml spirytusu 70-75 proc. alk. obj.

Przygotowanie:

  1. Kurkumę zetrzyj drobno na tarce albo pokrój w bardzo cienkie plasterki.
  2. Przełóż kurkumę do słoika, dodaj pieprz i zalej spirytusem.
  3. Zamknij szczelnie naczynie i odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie, a najlepiej 6-8 tygodni. W tym czasie okazjonalnie wstrząsaj zawartością słoika.
  4. Po tym czasie przecedź nalewkę i przelej do butelki.

Dawkowanie tak przygotowanej nalewki to 5 ml (łyżeczka) do 3 razy dziennie, po dodaniu niewielkiej ilości wody.

Dodanie pieprzu (a dokładnie: zawartej w nim piperyny) potęguje działanie zawartej w kłączu kurkuminy, ale można z niego zrezygnować. Podobnie jak dodatek miodu do nalewki (polecany jednak w przypadku infekcji oddechowych) czy soku z cytryny lub grejpfruta. Użycie tego drugiego może wspomagać immunostymulujące właściwości nalewki, a także wzbogacać ją w witaminę C, jednak nie jest obowiązkowe.

Sprawdź też:

Przepis na nalewkę z kurkumy suszonej. Zobacz, jak zrobić wyciąg alkoholowy z proszku

Wyciąg alkoholowy można sporządzić także z kurkumy suszonej i sproszkowanej. Do tego celu lepiej wybrać produkt sprzedawany w dziale z tzw. zdrową żywnością jako superfood. Kurkuma przyprawowa ma najczęściej mniej intensywny kolor i aromat, co ma związek ze sposobem jej suszenia.

Nalewka z kurkumy suszonej w małej butelce
Suszona kurkuma do nalewki powinna mieć intensywny kolor i zapach, bo to oznacza wysoką zawartość aktywnych antyoksydantów TolikoffPhotography/Getty Images

Jak zrobić nalewkę z suszonej kurkumy?
Składniki:

  • 100 g sproszkowanej kurkumy,
  • 300 ml spirytusu 70-75 proc. alk. obj.

Przygotowanie:

  1. Wsyp kurkumę do słoika i zalej spirytusem, po czym odstaw na 2 tygodnie w ciemne miejsce.
  2. Po tym czasie przefiltruj nalewkę i przelej do butelki.

Dawkowanie takiej nalewki to 1/2 łyżeczki do 3 razy dziennie po rozcieńczeniu wodą.

Polecamy także:

Na co pomaga nalewka z kurkumy?

Nalewka z kurkumy to alkoholowy wyciąg z kłącza ostryżu długiego (Curcuma longa). Surowiec ten ma silne właściwości antybiotyczne i przeciwzapalne – podobnie, jak kłącze imbiru lekarskiego, z którym jest blisko spokrewniona i często spożywana, np. w mieszankach suchych przypraw i pastach typu curry.

Czytaj też: Złota kawa pobudzi cię od rana. Wspomaga odporność, trawienie i poprawia nastrój

Piękny pomarańczowo-żółty kolor przyprawy pochodzi od jej barwnika kurkuminy, która jest dimerem (podwójną cząsteczką) kwasu ferulowego i odpowiada za wiele z właściwości prozdrowotnych i leczniczych kłącza. Zawiera one ok. 2 proc. kurkuminoidów oraz kwas ferulowy, który jest dobrze znanym antyoksydantem w kosmetyce. Biologiczne czynne związki zapewnia też olejek eteryczny, który występuje w świeżej przyprawie w ilości 3-5 procent.

Zobacz też: Maseczka z kurkumy to tani kosmetyk naturalny

Za sprawą takiego składu nalewka z kurkumy ma wiele cennych właściwości:

  • silne działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe,
  • wspierające drogi żółciowe – wspomaga produkcję i wydzielanie żółci, odkaża na drogi żółciowe, jednak nie jest wskazana w przypadku ich niedrożności,
  • pobudzające trawienie poprzez zwiększenie wydzielania śliny soków trawiennych (żołądkowego, jelitowego i trzustkowego),
  • wspierające spalanie tłuszczu,
  • ochronne dla wątroby,
  • przeciwmiażdżycowe,
  • rozkurczowe,
  • przeciwzakrzepowe,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwbólowe,
  • przeciwnowotworowe.

Działanie kurkumy związane z hamowaniem stanu zapalnego jest równie silne, jak w przypadku niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ). Jako środek immunostymulujący może zarówno pobudzać układ odpornościowy, jak i hamować jego nadmierną aktywność w przypadku chorób autoimmunologicznych.

Nalewka z kurkumy jest polecana w przypadku nadkwasoty, niestrawności związanej z pracą wątroby, osłabieniu odporności, wirusowych infekcjach oddechowych, zakażeniach bakteryjnych, grzybicy, bólów stawów i mięśni, jak również chorób skóry.

Przeciwwskazania do picia nalewki z kurkumy

Nalewka z kurkumy jest roztworem zawierającym alkohol i dlatego nie może być spożywana przez dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią. Nie powinny sięgać po nią także osoby, które przyjmują leki wchodzące w interakcje z etanolem.

W sytuacji, gdy nie można spożywać alkoholu, można sięgnąć po inne lecznicze receptury z kurkumy, takie jak:

Sięganie po przetwory z kurkumy, w tym nalewkę, jest niewskazane także przy zażywaniu różnych leków. Ostrożność należy zachować także w przypadku określonych suplementów diety. Kurkuma w ilościach leczniczych, a więc większych niż te kulinarne, nie powinna być stosowana także przez osoby chore, m.in. z kamicą żółciową czy refluksem żołądkowo-przełykowym.

Więcej informacji na temat przeciwwskazań do kuracji kurkumą, środków ostrożności i efektów ubocznych przeczytasz w artykule: Picie kurkumy nie dla każdego. Zobacz, kiedy złote mleko czy woda z kurkumą są niebezpieczne.

Zdrowie całej rodziny pod kontrolą

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia