Spis treści
Jak zrobić nalewkę z kurkumy? Przepis ze świeżego kłącza ze spirytusem
Nalewkę z kurkumy sporządza się na bazie mocnego alkoholu. Polecane proporcje według wagi to na ogół 1 część kłącza na 5 części spirytusu, choć kurkumy można dodać też więcej. Wyciąg warto przygotować ze świeżego kłącza, czyli np. spirytusem rektyfikowanym. W takiej postaci roślina ma najsilniejsze właściwości, a także lepszy smak. Kłącze można kupić w większych supermarketach i sklepach internetowych.
Sprawdź także: Kurkuma i jej właściwości lecznicze
Jak przygotować nalewkę z kurkumy na spirytusie?
Składniki:
- 50 g obranego kłącza kurkumy,
- 1/3 łyżeczki grubo mielonego pieprzu,
- 250 ml spirytusu 70-75 proc. alk. obj.
Przygotowanie:
- Kurkumę zetrzyj drobno na tarce albo pokrój w bardzo cienkie plasterki.
- Przełóż kurkumę do słoika, dodaj pieprz i zalej spirytusem.
- Zamknij szczelnie naczynie i odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie, a najlepiej 6-8 tygodni. W tym czasie okazjonalnie wstrząsaj zawartością słoika.
- Po tym czasie przecedź nalewkę i przelej do butelki.
Dawkowanie tak przygotowanej nalewki to 5 ml (łyżeczka) do 3 razy dziennie, po dodaniu niewielkiej ilości wody.
Dodanie pieprzu (a dokładnie: zawartej w nim piperyny) potęguje działanie zawartej w kłączu kurkuminy, ale można z niego zrezygnować. Podobnie jak dodatek miodu do nalewki (polecany jednak w przypadku infekcji oddechowych) czy soku z cytryny lub grejpfruta. Użycie tego drugiego może wspomagać immunostymulujące właściwości nalewki, a także wzbogacać ją w witaminę C, jednak nie jest obowiązkowe.
Sprawdź też:
Przepis na nalewkę z kurkumy suszonej. Zobacz, jak zrobić wyciąg alkoholowy z proszku
Wyciąg alkoholowy można sporządzić także z kurkumy suszonej i sproszkowanej. Do tego celu lepiej wybrać produkt sprzedawany w dziale z tzw. zdrową żywnością jako superfood. Kurkuma przyprawowa ma najczęściej mniej intensywny kolor i aromat, co ma związek ze sposobem jej suszenia.
Jak zrobić nalewkę z suszonej kurkumy?
Składniki:
- 100 g sproszkowanej kurkumy,
- 300 ml spirytusu 70-75 proc. alk. obj.
Przygotowanie:
- Wsyp kurkumę do słoika i zalej spirytusem, po czym odstaw na 2 tygodnie w ciemne miejsce.
- Po tym czasie przefiltruj nalewkę i przelej do butelki.
Dawkowanie takiej nalewki to 1/2 łyżeczki do 3 razy dziennie po rozcieńczeniu wodą.
Polecamy także:
Na co pomaga nalewka z kurkumy?
Nalewka z kurkumy to alkoholowy wyciąg z kłącza ostryżu długiego (Curcuma longa). Surowiec ten ma silne właściwości antybiotyczne i przeciwzapalne – podobnie, jak kłącze imbiru lekarskiego, z którym jest blisko spokrewniona i często spożywana, np. w mieszankach suchych przypraw i pastach typu curry.
Czytaj też: Złota kawa pobudzi cię od rana. Wspomaga odporność, trawienie i poprawia nastrój
Piękny pomarańczowo-żółty kolor przyprawy pochodzi od jej barwnika kurkuminy, która jest dimerem (podwójną cząsteczką) kwasu ferulowego i odpowiada za wiele z właściwości prozdrowotnych i leczniczych kłącza. Zawiera one ok. 2 proc. kurkuminoidów oraz kwas ferulowy, który jest dobrze znanym antyoksydantem w kosmetyce. Biologiczne czynne związki zapewnia też olejek eteryczny, który występuje w świeżej przyprawie w ilości 3-5 procent.
Zobacz też: Maseczka z kurkumy to tani kosmetyk naturalny
Za sprawą takiego składu nalewka z kurkumy ma wiele cennych właściwości:
- silne działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe,
- wspierające drogi żółciowe – wspomaga produkcję i wydzielanie żółci, odkaża na drogi żółciowe, jednak nie jest wskazana w przypadku ich niedrożności,
- pobudzające trawienie poprzez zwiększenie wydzielania śliny soków trawiennych (żołądkowego, jelitowego i trzustkowego),
- wspierające spalanie tłuszczu,
- ochronne dla wątroby,
- przeciwmiażdżycowe,
- rozkurczowe,
- przeciwzakrzepowe,
- przeciwzapalne,
- przeciwbólowe,
- przeciwnowotworowe.
Działanie kurkumy związane z hamowaniem stanu zapalnego jest równie silne, jak w przypadku niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ). Jako środek immunostymulujący może zarówno pobudzać układ odpornościowy, jak i hamować jego nadmierną aktywność w przypadku chorób autoimmunologicznych.
Nalewka z kurkumy jest polecana w przypadku nadkwasoty, niestrawności związanej z pracą wątroby, osłabieniu odporności, wirusowych infekcjach oddechowych, zakażeniach bakteryjnych, grzybicy, bólów stawów i mięśni, jak również chorób skóry.
Przeciwwskazania do picia nalewki z kurkumy
Nalewka z kurkumy jest roztworem zawierającym alkohol i dlatego nie może być spożywana przez dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią. Nie powinny sięgać po nią także osoby, które przyjmują leki wchodzące w interakcje z etanolem.
W sytuacji, gdy nie można spożywać alkoholu, można sięgnąć po inne lecznicze receptury z kurkumy, takie jak:
- złoty miód,
- złote mleko,
- woda z kurkumą.
Sięganie po przetwory z kurkumy, w tym nalewkę, jest niewskazane także przy zażywaniu różnych leków. Ostrożność należy zachować także w przypadku określonych suplementów diety. Kurkuma w ilościach leczniczych, a więc większych niż te kulinarne, nie powinna być stosowana także przez osoby chore, m.in. z kamicą żółciową czy refluksem żołądkowo-przełykowym.
Więcej informacji na temat przeciwwskazań do kuracji kurkumą, środków ostrożności i efektów ubocznych przeczytasz w artykule: Picie kurkumy nie dla każdego. Zobacz, kiedy złote mleko czy woda z kurkumą są niebezpieczne.