Miodówkę zrobisz przez cały rok. Wesprze odporność i pomoże przy nadciśnieniu. Wypróbuj przepis na nalewkę miodową

Agata Siemiaszko
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Nalewka z miodu charakteryzuje się m.in. działaniem hipotensyjnym, czyli obniżającym i regulującym ciśnienie tętnicze krwi. Jednak taki efekt osiąga się tylko poprzez regularne stosowanie dawki leczniczej. Mật/Pexels
Miód jest bogaty w witaminy i związki mineralne. Szczególnie chętnie sięgamy po niego w okresie jesienno-zimowym, dlatego dobrym pomysłem na jego wykorzystanie jest przygotowanie latem leczniczej nalewki, czyli miodówki. Jest polecana m.in. w przypadku przeziębienia, obniżonej odporności, niestrawności i wysokiego cholesterolu. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma nalewka miodowa oraz kto nie powinien jej pić. Wypróbuj tradycyjny przepis na miodówkę.

Spis treści

Nalewka miodowa – prosty przepis na miodówkę

Miodówka to jedna z najprostszych do przygotowania zdrowotnych nalewek. Do jej zrobienia potrzebnych jest tylko kilka produktów. Warto jednak pamiętać o jakości miodu, który powinien być naturalny, bez dodatku barwników lub cukru. Niestety, miody syntetyczne, które można powszechnie kupić w sklepie, nie nadają się do zrobienia tej leczniczej mikstury.

Nalewka z miodu charakteryzuje się m.in. działaniem hipotensyjnym, czyli obniżającym i regulującym ciśnienie tętnicze krwi. Jednak taki efekt osiąga
Nalewka z miodu charakteryzuje się m.in. działaniem hipotensyjnym, czyli obniżającym i regulującym ciśnienie tętnicze krwi. Jednak taki efekt osiąga się tylko poprzez regularne stosowanie dawki leczniczej. Mật/Pexels

Składniki na miodówkę:

  • 1000 ml naturalnego miodu lipowego lub wielokwiatowego,
  • sok wyciśnięty z 5 cytryn,
  • 1200 ml spirytusu nalewkowego o 60-70 proc. zaw. alk.

Jak przygotować nalewkę z miodu?

  • Nalewkę miodową przygotowuje się z płynnego miodu. Dlatego jeśli chcesz przygotować ją w momencie, gdy już się skrystalizował, musisz najpierw go rozpuścić.
  • Jak rozpuścić miód? Ten produkt traci swoje właściwości powyżej 40 stopni Celsjusza, dlatego najlepiej zagrzać w garnku wodę do temperatury 38-39 stopni, po czym wstawić do niej słoik i poczekać. Możesz co jakiś czas wymieszać miód łyżką, dzięki czemu szybciej stanie się płynny.
  • Następnie płynny miód wymieszaj z sokiem z cytryn, dodaj alkohol, zakręć słoik i dokładnie wymieszaj.
  • Tak przygotowaną miksturę odstaw na 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce np. do spiżarni lub piwnicy.
  • Po tym czasie miodówkę przefiltruj przez gazę złożoną w kilka warstw, przelej do szklanych butelek i odstaw na kolejne 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.
  • Po tym czasie nalewka z miodu jest gotowa do spożycia.

Podczas przygotowania miodówki możesz dodać do niej również przyprawy korzenne, takie jak kora cynamonu, anyż lub goździki, dzięki którym zyska dodatkowe właściwości zdrowotne i unikalny smak.

Właściwości lecznicze nalewki miodowej

Miód to naturalna słodka substancja produkowana przez pszczoły z nektaru kwiatów lub soku. Miód można spożywać na surowo, a także dodawać do sosów, słodzić nim kompoty, a nawet przygotować domowe kosmetyki (tutaj sprawdzisz, jak przygotować domową maseczkę na twarz z miodem).

Nalewka przygotowana z dodatkiem miodu zawiera szereg witamin i związków mineralnych, w tym witaminy z grupy B, witaminę C, a także K i E, która uznawana jest za witaminę młodości i płodności. Ta zdrowotna mikstura stanowi również źródło wapnia, żelaza, magnezu, fosforu cynku i potasu, który wspiera układ krążenia, reguluje ciśnienie tętnicze krwi, a nawet łagodzi obrzęki i wspiera walkę z cellulitem wodnym.

Miodówka to także źródło antyoksydantów, których działanie wzmacnia alkohol. Przeciwutleniacze chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, hamują stan zapalny, spowalniają proces starzenia się komórek, a nawet działają przeciwnowotworowo.

Warto także wspomnieć o unikalnych właściwościach nalewki. Miód jest źródłem enzymów, w tym diastazy, inwertazy, katalazy, fosfatazy i oksydazy glikozydowej. Enzymy te wykazują działanie przeciwbakteryjnie i probiotyczne, czyli wspierające namnażanie się korzystnej mikroflory bakteryjnej.

Jakie jeszcze właściwości ma nalewka miodowa? Według ekspertów medycyny naturalnej wykazuje działanie:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwpasożytnicze,
  • wzmacniające,
  • detoksykujące,
  • przeciwkaszlowe,
  • przeciwzaparciowe,
  • żółciotwórcze i żółciopędne,
  • pobudzające wydzielanie kwasu solnego w żołądku i soku trzustkowego,
  • przyspieszające metabolizm.

Warto dodać, że nalewka z miodu charakteryzuje się również działaniem hipotensyjnym, czyli obniżającym i regulującym ciśnienie tętnicze krwi. Jednak taki efekt osiąga się tylko poprzez regularne stosowanie dawki leczniczej.

Warto zatem rozważyć rozpoczęcie kuracji miodówką w przypadku:

  • obniżenia odporności,
  • przeziębienia,
  • grypy,
  • kataru,
  • kaszlu,
  • infekcji górnych dróg oddechowych,
  • zapalenia płuc,
  • niestrawności,
  • zatrucia pokarmowego,
  • pasożytów układu pokarmowego,
  • niestrawności,
  • zaparć,
  • bólu brzucha,
  • grzybicy układowej, czyli kandydozy,
  • umiarkowanego nadciśnienia tętniczego krwi,
  • miażdżycy,
  • hipercholesterolemii,
  • zaburzeń pracy wątroby.

Dodatkowo nalewkę miodową można stosować jako nasączenie do okładów, które warto przykładać na skórę dotkniętą obrzękami lub siniakami.

Miodówka – dawkowanie i przeciwwskazania do spożycia

Nalewka z miodu może być stosowana jako wparcie leczenia różnych dolegliwości, ale również jako element profilaktyki chorobowej. Dawka lecznicza tej złocistej nalewki wynosi 45 ml, a fitoterapeuci radzą spożywać ją na czczo.

Ze względu na naturalnie występujące cukry w miodzie, tej leczniczej mikstury powinny unikać osoby z zaburzeniami przemiany glukozy, czyli z cukrzycą, insulinoopornością i stanem przedcukrzycowym.

Do innych przeciwwskazań do spożywania miodówki zalicza się:

  • ciąża i czas karmienia piersią,
  • alergia na alkohol lub jego nietolerancja,
  • stosowanie leków, których składniki aktywne mogą wchodzić w reakcję chemiczną z alkoholem,
  • alergia na miód,
  • alergia na pyłki (w zależności od tego, jaki rodzaj miodu został użyty do produkcji nalewek. Jednak zawsze istnieje ryzyko, że w miodzie znajdują się niewielkie ilości innych rodzajów pyłków, co może skutkować pojawieniem się reakcji alergicznej).
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Anonim
Dobry miód kupuje na sklepkaszubskiemiody.pl
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia