Miodówkę zrobisz przez cały rok. Wesprze odporność i pomoże przy nadciśnieniu. Wypróbuj przepis na nalewkę miodową

Agata Siemiaszko
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Miód jest bogaty w witaminy i związki mineralne. Szczególnie chętnie sięgamy po niego w okresie jesienno-zimowym, dlatego dobrym pomysłem na jego wykorzystanie jest przygotowanie latem leczniczej nalewki, czyli miodówki. Jest polecana m.in. w przypadku przeziębienia, obniżonej odporności, niestrawności i wysokiego cholesterolu. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma nalewka miodowa oraz kto nie powinien jej pić. Wypróbuj tradycyjny przepis na miodówkę.

Spis treści

Nalewka miodowa – prosty przepis na miodówkę

Miodówka to jedna z najprostszych do przygotowania zdrowotnych nalewek. Do jej zrobienia potrzebnych jest tylko kilka produktów. Warto jednak pamiętać o jakości miodu, który powinien być naturalny, bez dodatku barwników lub cukru. Niestety, miody syntetyczne, które można powszechnie kupić w sklepie, nie nadają się do zrobienia tej leczniczej mikstury.

Nalewka z miodu charakteryzuje się m.in. działaniem hipotensyjnym, czyli obniżającym i regulującym ciśnienie tętnicze krwi. Jednak taki efekt osiąga
Nalewka z miodu charakteryzuje się m.in. działaniem hipotensyjnym, czyli obniżającym i regulującym ciśnienie tętnicze krwi. Jednak taki efekt osiąga się tylko poprzez regularne stosowanie dawki leczniczej. Mật/Pexels

Składniki na miodówkę:

  • 1000 ml naturalnego miodu lipowego lub wielokwiatowego,
  • sok wyciśnięty z 5 cytryn,
  • 1200 ml spirytusu nalewkowego o 60-70 proc. zaw. alk.

Jak przygotować nalewkę z miodu?

  • Nalewkę miodową przygotowuje się z płynnego miodu. Dlatego jeśli chcesz przygotować ją w momencie, gdy już się skrystalizował, musisz najpierw go rozpuścić.
  • Jak rozpuścić miód? Ten produkt traci swoje właściwości powyżej 40 stopni Celsjusza, dlatego najlepiej zagrzać w garnku wodę do temperatury 38-39 stopni, po czym wstawić do niej słoik i poczekać. Możesz co jakiś czas wymieszać miód łyżką, dzięki czemu szybciej stanie się płynny.
  • Następnie płynny miód wymieszaj z sokiem z cytryn, dodaj alkohol, zakręć słoik i dokładnie wymieszaj.
  • Tak przygotowaną miksturę odstaw na 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce np. do spiżarni lub piwnicy.
  • Po tym czasie miodówkę przefiltruj przez gazę złożoną w kilka warstw, przelej do szklanych butelek i odstaw na kolejne 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.
  • Po tym czasie nalewka z miodu jest gotowa do spożycia.

Podczas przygotowania miodówki możesz dodać do niej również przyprawy korzenne, takie jak kora cynamonu, anyż lub goździki, dzięki którym zyska dodatkowe właściwości zdrowotne i unikalny smak.

Nie kupuj środków na przeziębienie. Zajrzyj do kuchennej szafki

Nie kupuj środków na przeziębienie. Zajrzyj do kuchennej szafki

Nie potrzebujesz zestawu środków na objawy przeziębienia czy wzmacniających odporność, gdy masz w domu ten jeden produkt. Łagodzi ból gardła, kaszel i katar lepiej niż lek dostępny bez recepty. Naukow...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Właściwości lecznicze nalewki miodowej

Miód to naturalna słodka substancja produkowana przez pszczoły z nektaru kwiatów lub soku. Miód można spożywać na surowo, a także dodawać do sosów, słodzić nim kompoty, a nawet przygotować domowe kosmetyki (tutaj sprawdzisz, jak przygotować domową maseczkę na twarz z miodem).

Nalewka przygotowana z dodatkiem miodu zawiera szereg witamin i związków mineralnych, w tym witaminy z grupy B, witaminę C, a także K i E, która uznawana jest za witaminę młodości i płodności. Ta zdrowotna mikstura stanowi również źródło wapnia, żelaza, magnezu, fosforu cynku i potasu, który wspiera układ krążenia, reguluje ciśnienie tętnicze krwi, a nawet łagodzi obrzęki i wspiera walkę z cellulitem wodnym.

Miodówka to także źródło antyoksydantów, których działanie wzmacnia alkohol. Przeciwutleniacze chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, hamują stan zapalny, spowalniają proces starzenia się komórek, a nawet działają przeciwnowotworowo.

Warto także wspomnieć o unikalnych właściwościach nalewki. Miód jest źródłem enzymów, w tym diastazy, inwertazy, katalazy, fosfatazy i oksydazy glikozydowej. Enzymy te wykazują działanie przeciwbakteryjnie i probiotyczne, czyli wspierające namnażanie się korzystnej mikroflory bakteryjnej.

Jakie jeszcze właściwości ma nalewka miodowa? Według ekspertów medycyny naturalnej wykazuje działanie:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwpasożytnicze,
  • wzmacniające,
  • detoksykujące,
  • przeciwkaszlowe,
  • przeciwzaparciowe,
  • żółciotwórcze i żółciopędne,
  • pobudzające wydzielanie kwasu solnego w żołądku i soku trzustkowego,
  • przyspieszające metabolizm.

Warto dodać, że nalewka z miodu charakteryzuje się również działaniem hipotensyjnym, czyli obniżającym i regulującym ciśnienie tętnicze krwi. Jednak taki efekt osiąga się tylko poprzez regularne stosowanie dawki leczniczej.

Warto zatem rozważyć rozpoczęcie kuracji miodówką w przypadku:

  • obniżenia odporności,
  • przeziębienia,
  • grypy,
  • kataru,
  • kaszlu,
  • infekcji górnych dróg oddechowych,
  • zapalenia płuc,
  • niestrawności,
  • zatrucia pokarmowego,
  • pasożytów układu pokarmowego,
  • niestrawności,
  • zaparć,
  • bólu brzucha,
  • grzybicy układowej, czyli kandydozy,
  • umiarkowanego nadciśnienia tętniczego krwi,
  • miażdżycy,
  • hipercholesterolemii,
  • zaburzeń pracy wątroby.

Dodatkowo nalewkę miodową można stosować jako nasączenie do okładów, które warto przykładać na skórę dotkniętą obrzękami lub siniakami.

Miód – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

Miód – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

Miód wspomaga odporność, ale nie tylko! Szczególnie korzystne właściwości ma miód manuka, gryczany czy spadziowy. Równie wartościowe są produkty pszczele, takie jak pyłek kwiatowy i miód pitny. Nie s...

Martyna Jaros
Martyna Jaros

Miodówka – dawkowanie i przeciwwskazania do spożycia

Nalewka z miodu może być stosowana jako wparcie leczenia różnych dolegliwości, ale również jako element profilaktyki chorobowej. Dawka lecznicza tej złocistej nalewki wynosi 45 ml, a fitoterapeuci radzą spożywać ją na czczo.

Ze względu na naturalnie występujące cukry w miodzie, tej leczniczej mikstury powinny unikać osoby z zaburzeniami przemiany glukozy, czyli z cukrzycą, insulinoopornością i stanem przedcukrzycowym.

Do innych przeciwwskazań do spożywania miodówki zalicza się:

  • ciąża i czas karmienia piersią,
  • alergia na alkohol lub jego nietolerancja,
  • stosowanie leków, których składniki aktywne mogą wchodzić w reakcję chemiczną z alkoholem,
  • alergia na miód,
  • alergia na pyłki (w zależności od tego, jaki rodzaj miodu został użyty do produkcji nalewek. Jednak zawsze istnieje ryzyko, że w miodzie znajdują się niewielkie ilości innych rodzajów pyłków, co może skutkować pojawieniem się reakcji alergicznej).
Jak rozpoznać dobry miód i odróżnić go od fałszywego? Zwróć uwagę na te szczegóły

Jak rozpoznać dobry miód i odróżnić go od fałszywego? Zwróć uwagę na te szczegóły

Miód to naturalne źródło licznych wartościowych składników odżywczych, jednak ten dostępny w sklepach nie zawsze posiada oczekiwane właściwości lecznicze. Dzieje się tak, ponieważ niektórzy pszczelarz...

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

A
Anonim
Dobry miód kupuje na sklepkaszubskiemiody.pl
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia