Czym jest matcha?
Matcha to tradycyjny rodzaj sproszkowanej zielonej herbaty, który pochodzi z Japonii. Tak, jak wszystkie rodzaje herbaty, powstaje z liści kamelii chińskiej (Camellia sinensis) i jest ceniony w Kraju Kwitnącej Wiśni od ponad tysiąca lat, zaś do Chin sprowadzony został w XII wieku przez buddyjskich mnichów.
Matcha produkowana jest w specjalny sposób: przeznaczone do zbioru liście herbacianych krzewów osłaniane są matami i przez 20-30 dni rosną w cieniu (zupełnie inaczej jest z krzewami, z których wytwarza się równie popularną herbatę sencha – te rosną w słonecznych miejscach).
Osłonięcie młodych listków przed działaniem sprawia, że liście stają się bladozielone i zaczynają produkować aminokwasy, które sprawiają, że matcha ma słodkawy smak i wyrazisty aromat. Zebrane listki suszy się, a następnie ściera się na proszek, który ma intensywny jasnozielony kolor.