Brytyjscy naukowcy postanowili zbadać jaki jest związek pomiędzy piciem kawy i herbaty a ryzykiem udaru i demencji, ponieważ napoje te są bardzo popularne w Wielkiej Brytanii oraz wielu innych krajach świata, a demencja obecnie dotyka coraz większej ilości osób na całym świecie.
Polecamy: Kawa czy herbata – co jest lepsze dla zdrowia? Zobacz wyniki porównania
Badania na ponad 360 tys. uczestników po 50. roku życia wykazały, że oba napoje pozytywnie wpływają na funkcje poznawcze mózgu. Dodatkowo ustalono, że korzystna dawka jest wyższa niż dotychczasowe zalecenia, które mówiły, że bezpieczna dzienna dawka kofeiny wynosi 400 mg, czyli ok. 4 filiżanki kawy.
Zobacz także:
Kawa i herbata chronią mózg przed demencją i udarem
Wyniki badania opublikowano na łamach czasopisma "PLOS Medicine". W badaniu wzięło udział 365 682 uczestników zarejestrowanych w brytyjskim Biobanku, czyli bazie danych zdrowia populacji. Dane zbierane były przez okres 10-14 lat i dotyczyły osób w wieku od 50 do 74 lat. W badaniu uwzględniono płeć, wiek, pochodzenie etniczne, kwalifikacje, dochód uczestników. Wzięto pod uwagę również styl życia i dietę oraz stan zdrowia. Z badania wykluczone zostały osoby, u których w przeszłości wystąpił udar lub które zachorowały na demencję.
Zobacz również: Herbata na zdrowe serce. Regularne spożywanie czarnej herbaty może uchronić przed miażdżycą, udarem i zawałem serca. Ile dziennie pić?
Badanie wykazało, że u osób pijących 2-3 filiżanki kawy, 3-5 filiżanek herbaty lub oba te napoje w liczbie 4-6 filiżanek w ciągu doby występuje niższe ryzyko demencji i udaru mózgu niż u ludzi, którzy nie piją kawy ani herbaty. Dodatkowo połączenie picia kawy i herbaty wiązało się z mniejszym ryzykiem udaru niedokrwiennego i otępienia naczyniowego oraz otępienia poudarowego. Ciekawy jest również fakt, że u osób pijących tylko herbatę nie stwierdzono takich korzyści.
Miłośnicy kawy i herbaty pijący te napoje w liczbie 2-3 filiżanki kawy plus 2-3 filiżanki herbaty dziennie wykazywali o 32 proc. mniejsze ryzyko udaru i 28 proc. mniejsze ryzyko demencji w porównaniu z osobami, które nie spożywają tych napojów.
Zobacz także:
Skąd takie właściwości kawy i herbaty?
Okazuje się, że to nie kofeina, z której zawartości słynie kawa, jest odpowiedzialna za takie korzyści zdrowotne, ponieważ w badaniu brały udział również osoby pijące kawę bezkofeinową. Choć kofeina zawarta w kawie i herbacie jest substancją psychoaktywną, która wpływa na poziom neuroprzekaźników w mózgu i ma działanie pobudzające, to jednak substancjami, które chronią mózg przed udarem i demencją są polifenole.
Kawa i herbata zawiera podobny profil polifenoli, czyli chemicznych związków naturalnie występujących w roślinach. Według badaczy to właśnie ten wspólny profil polifenoli oraz zawarte w obu napojach przeciwutleniacze działają neuroprotekcyjnie i przeciwzapalnie, chronią komórki przed stresem oksydacyjnym oraz hamują działanie beta-amyloidu, przyczyniającego się do rozwoju choroby Alzheimera.
Równocześnie autorzy badania zaznaczają, że samo picie kawy i herbaty nie gwarantuje uniknięcia wystąpienia udaru mózgu czy zachorowania na demencję, ale może znacznie zmniejszyć ryzyko pojawienia się tych schorzeń w przyszłości.
Źródło:
Consumption of coffee and tea and risk of developing stroke, dementia, and poststroke dementia: A cohort study in the UK Biobank PLOS Medicine