Spis treści
Czy szafran można dodać do herbaty?
Szafran to cenna przyprawa pozyskiwana z kwiatów rośliny o tej samej nazwie, która barwi jedzenie na słonecznożółty kolor i wzbogaca jego właściwości zdrowotne. Szczególnie warto dodawać go do herbaty i naparów ziołowych, a także robić wywar z nitek szafranu. Picie takich napojów pomaga przy chandrze i depresji.
Znamiona słupków kwiatowych szafranu uprawnego (Crocus sativus) pochodzą najczęściej z Iranu, Grecji i Indii są zbierane ręcznie, co zwiększa cenę tego wyjątkowego surowca. Suszone znamiona można jednak kupić w sklepie obok innych przypraw korzennych.
Co się dzieje, gdy pijesz herbatę szafranową? Właściwości zdrowotne napoju
Szafran ma długą historię stosowania, która sięga co najmniej 3,5 tysiąca lat. Stosowano go w wielu dolegliwościach takich, jak zaburzenia żołądkowe, menstruacyjne czy związane z nastrojem, choroby oczu, wrzody i problemy z oddawaniem moczu. Te właściwości zostały obecnie potwierdzone przez naukę.
W jednym z badań wykazano, że szafran może działać równie skutecznie w przypadku łagodnej i umiarkowanie nasilonej depresji, co popularny antydepresant, lek z grupy SSRI z fluoksetyną (Prozac).
Właściwości przeciwdepresyjne szafranu potwierdzono także w przypadku spożywania w naparze. W badaniu kobiet po menopauzie picie herbaty szafranowej zredukowało objawy depresji i znacząco podniosło wyniki oceny poziomu szczęścia (uległy poprawie o ponad 40 procent), podczas gdy w grupie placebo sytuacja pozostała bez zmian.
Picie szafranu poprawia trawienie oraz parametry krwi takie, jak zawartość lipidów i ciśnienie. Może wspomagać pamięć, chronić oczy i mózg, a także redukować ryzyko rozwoju zmian nowotworowych.
Herbata szafranowa łagodzi też objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS), w tym zaburzenia nastroju i bóle, ponieważ ma właściwości rozkurczające. Dawka stosowana wynosiła w badaniach 15 mg przyprawy 2 razy dziennie.
Jak zrobić herbatę z szafranem? Przepis
Ponieważ smak czystej herbaty szafranowej może być mocny i mieć gorzkie nuty, w wielu recepturach przyprawę łączy się z innymi dodatkami korzennymi, m.in. kardamonem, anyżem gwiazdkowatym czy imbirem. Przepis wymaga gotowania głównego składnika.
We wspomnianym badaniu skuteczną herbatę z szafranu uzyskiwano z 30 mg suszonych znamion rośliny, które gotowano przez 10-15 minut w 300 ml wody. Taki napój był wypijany w jednej porcji rano.
Wiele osób parzy szafran wraz z listkami herbaty. Może to być herbata zielona, ale także czarna lub oolong czy pu-erh, a także ziołowa. Do szafranu pasują zioła, takie jak m.in. mięta, bazylia i rumianek.
Składnikiem herbaty z szafranu może być też mleko krowie albo roślinne, np. kokosowe, cytryna czy miód czy inny dodatek słodzący.
Herbata z szafranem na odchudzanie
Herbata z szafranem na odchudzanie to na pewno wersja z kardamonem, która jest tradycyjnie spożywana w Kuwejcie. Przyprawa w postaci czarnych nasion zamknięta w zielonych strączków nie tylko łagodzi stan zapalny w organizmie, ale też przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczów.
Do przygotowania takiego naparu oprócz szczypty szafranu potrzeba 3 strączków kardamonu – ziarna należy wyłuskać i rozetrzeć w moździerzu. Całość trzeba zalać szklanką zimnej wody zagotować i wyłączyć, po czym można dodać także herbaty. Warto, bo dla wszystkich rodzajów herbaty chińskiej wykazano działanie przyspieszające odchudzanie. Dzienna dawka kardamonu skuteczna jako wspomaganie spalania tłuszczu wynosiła w badaniach 8-10 strączków dziennie.
Źródła:
Saffron Tea: 5 Benefits and How to Make It Healthline
The effect of Crocus sativus L. (saffron) herbal tea on happiness in postmenopausal women: a randomized controlled trial BMC Complementary Medicine and Therapies