Ten napój rozjaśni twój dzień. Herbata szafranowa poprawia nastrój i łagodzi nadmierne napięcie

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Ten składnik ma wyjątkowe działanie na mózg, co potwierdzono w badaniach. Pomarańczowe nitki szafranu stosuje się jako przyprawę, ale w dawce leczniczej mają nieocenione działanie w jesienne dni. Zobacz, jak przygotować herbatę szafranową na poprawę humoru.

Spis treści

Czy szafran można dodać do herbaty?

Szafran to cenna przyprawa pozyskiwana z kwiatów rośliny o tej samej nazwie, która barwi jedzenie na słonecznożółty kolor i wzbogaca jego właściwości zdrowotne. Szczególnie warto dodawać go do herbaty i naparów ziołowych, a także robić wywar z nitek szafranu. Picie takich napojów pomaga przy chandrze i depresji.

Picie szafranu jest polecane przy zaburzeniach nastroju. Nie należy jednak łączyć go z lekami regulującymi nastrój
Picie szafranu jest polecane przy zaburzeniach nastroju. Nie należy jednak łączyć go z lekami regulującymi nastrój Santiago Urquijo/Getty Images

Znamiona słupków kwiatowych szafranu uprawnego (Crocus sativus) pochodzą najczęściej z Iranu, Grecji i Indii są zbierane ręcznie, co zwiększa cenę tego wyjątkowego surowca. Suszone znamiona można jednak kupić w sklepie obok innych przypraw korzennych.

Na wagę złota w kuchni i leczeniu. Tak działa szafran

Na wagę złota w kuchni i leczeniu. Tak działa szafran

Ta przyprawa na wagę złota jest warta swojej ceny. Stanowi nie tylko wyjątkowy dodatek kulinarny, ale też surowiec leczniczy. Właściwości szafranu są imponujące, bo pomaga na wiele współczesnych probl...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Co się dzieje, gdy pijesz herbatę szafranową? Właściwości zdrowotne napoju

Szafran ma długą historię stosowania, która sięga co najmniej 3,5 tysiąca lat. Stosowano go w wielu dolegliwościach takich, jak zaburzenia żołądkowe, menstruacyjne czy związane z nastrojem, choroby oczu, wrzody i problemy z oddawaniem moczu. Te właściwości zostały obecnie potwierdzone przez naukę.

W jednym z badań wykazano, że szafran może działać równie skutecznie w przypadku łagodnej i umiarkowanie nasilonej depresji, co popularny antydepresant, lek z grupy SSRI z fluoksetyną (Prozac).

Właściwości przeciwdepresyjne szafranu potwierdzono także w przypadku spożywania w naparze. W badaniu kobiet po menopauzie picie herbaty szafranowej zredukowało objawy depresji i znacząco podniosło wyniki oceny poziomu szczęścia (uległy poprawie o ponad 40 procent), podczas gdy w grupie placebo sytuacja pozostała bez zmian.

Picie szafranu poprawia trawienie oraz parametry krwi takie, jak zawartość lipidów i ciśnienie. Może wspomagać pamięć, chronić oczy i mózg, a także redukować ryzyko rozwoju zmian nowotworowych.

Herbata szafranowa łagodzi też objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS), w tym zaburzenia nastroju i bóle, ponieważ ma właściwości rozkurczające. Dawka stosowana wynosiła w badaniach 15 mg przyprawy 2 razy dziennie.

Jak zrobić herbatę z szafranem? Przepis

Ponieważ smak czystej herbaty szafranowej może być mocny i mieć gorzkie nuty, w wielu recepturach przyprawę łączy się z innymi dodatkami korzennymi, m.in. kardamonem, anyżem gwiazdkowatym czy imbirem. Przepis wymaga gotowania głównego składnika.

We wspomnianym badaniu skuteczną herbatę z szafranu uzyskiwano z 30 mg suszonych znamion rośliny, które gotowano przez 10-15 minut w 300 ml wody. Taki napój był wypijany w jednej porcji rano.

Wiele osób parzy szafran wraz z listkami herbaty. Może to być herbata zielona, ale także czarna lub oolong czy pu-erh, a także ziołowa. Do szafranu pasują zioła, takie jak m.in. mięta, bazylia i rumianek.

Składnikiem herbaty z szafranu może być też mleko krowie albo roślinne, np. kokosowe, cytryna czy miód czy inny dodatek słodzący.

Herbata z szafranem na odchudzanie

Herbata z szafranem na odchudzanie to na pewno wersja z kardamonem, która jest tradycyjnie spożywana w Kuwejcie. Przyprawa w postaci czarnych nasion zamknięta w zielonych strączków nie tylko łagodzi stan zapalny w organizmie, ale też przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczów.

Do przygotowania takiego naparu oprócz szczypty szafranu potrzeba 3 strączków kardamonu – ziarna należy wyłuskać i rozetrzeć w moździerzu. Całość trzeba zalać szklanką zimnej wody zagotować i wyłączyć, po czym można dodać także herbaty. Warto, bo dla wszystkich rodzajów herbaty chińskiej wykazano działanie przyspieszające odchudzanie. Dzienna dawka kardamonu skuteczna jako wspomaganie spalania tłuszczu wynosiła w badaniach 8-10 strączków dziennie.

Źródła:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia