Spis treści
Świąteczny gorący czekoladowy napój może być gorszy dla twojego zdrowia, niż myślałeś!
Szklanka chudego mleka zawiera 300 miligramów wapnia, niezbędnego minerału, który pomaga utrzymać kości w dobrej kondycji, tworząc ich strukturę mineralną. Gorąca czekolada ma odpowiednio około 262,5 miligrama wapnia, jak podaje University of Rochester Medical Center, a bita śmietana zawiera trzy miligramy.

Gorąca czekolada jest jednak często podawana „ze wszystkimi dodatkami” – z bitą śmietaną, posypką, kakao w proszku i cukrem albo tymi małymi czekoladowymi wiórkami na wierzchu. To może dodać tyle samo lub nawet więcej niż podwojenie typowych 20 gramów cukru. A szklanka mleka zawiera 12 gramów cukru, a także witaminy i składniki odżywcze.
Wszystko to razem może oznaczać znacznie bardziej słodki i niszczący efekt, niż miłośnicy zimowych napojów się spodziewają. Spożywanie zbyt dużej ilości cukru może prowadzić do zagrażającego życiu przyrostu masy ciała, podwyższonego poziomu cukru i ciśnienia krwi oraz nasilenia przewlekłego stanu zapalnego, co z kolei sprzyja rozwojowi chorób serca, raka i cukrzycy.
- Tradycyjna gorąca czekolada może dostarczać wapń i białko z mleka – oba są świetne dla twoich kości – ale korzyści mogą zostać zniwelowane, jeśli jest napakowana cukrem lub bitą śmietaną – powiedziała dr Pamela Mehta, ortopedka i założycielka Resilience Orthopedics w Los Gatos w Kalifornii, w rozmowie z Parade.
Badania wykazały, że czekolada może zmniejszać gęstość kości u kobiet po menopauzie, a codzienne jedzenie czekolady może zaburzać sposób, w jaki nasze kości wchłaniają wapń, twierdzą naukowcy.
Czekolada czekoladzie nierówna
Znaczenie ma jednak także rodzaj spożywanej czekolady.
Na przykład czekolada mleczna i biała zawierają dużo cukru i mniej większości minerałów, podczas gdy gorzka czekolada ma mniej cukru, a więcej minerałów.
Czekolada biała może zawierać nawet 65 gramów cukru, mleczna – do 60 gramów, a gorzka około 30 gramów, jak podaje firma Whitakers Chocolates.
Gorzka czekolada jest powszechnie uznawana za zdrowszą opcję niż mleczna czy biała właśnie z tego powodu – mimo wyższej zawartości tłuszczu – a także ze względu na zawarte w niej magnez i fosfor, które chronią kości, oraz przeciwzapalne związki roślinne znane jako flawonoidy.
Nie chodzi tylko o problem z wchłanianiem wapnia
- Stan zapalny to kolejna kwestia, ponieważ zaburza on ciągły proces rozpadu i odbudowy kości, który utrzymuje je silne i zdrowe – podkreśla Mehta. - Nadmiar cukru może sprzyjać stanom zapalnym i z czasem zaburzać równowagę między rozpadem a tworzeniem kości.
Zrównoważona dieta może pomóc ograniczyć te skutki. Podobnie jak zdrowsza wersja gorącej czekolady. Może to oznaczać np. użycie słodzika o niskiej zawartości cukru zamiast zwykłego cukru i rezygnację z kupowania czekolady w proszku. W sprzedaży internetowej jest jednak dostępnych kilka wariantów gorącej czekolady w saszetkach o obniżonej kaloryczności.
Dawkę wapnia można też uzyskać z zdrowszych produktów i napojów, takich jak latte na mleku migdałowym.
Dorośli powinni przyjmować około 1 200 miligramów wapnia dziennie, zgodnie z federalnymi wytycznymi zdrowotnymi.
Użycie mleka ultrafiltrowanego zapewnia także więcej białka i wapnia – o 80 miligramów wapnia więcej – niż zwykłe mleko.
- Mleko ultrafiltrowane dostarcza również więcej wapnia w porcji niż zwykłe mleko, co może wspierać zdrowie kości – powiedziała zarejestrowana dietetyczka Cassandra Padula Burke w rozmowie z Real Simple.
© Independent Digital News & Media Ltd







