Spis treści
Gorąca herbata a rak przełyku. Badania trwały kilkanaście lat
WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) ostrzega, że picie gorącej herbaty zwiększa ryzyko zachorowania na raka przełyku. Na łamach „International Journal of Cancer” opublikowano wyniki badań prowadzonych w latach 2004-2017 na grupie ponad 50 tys. osób w wieku od 40 do 75 lat (w ramach tzw. Golestan Cohort Study). Zespół badaczy pod kierunkiem doktora Farhada Islamiego z Amerykańskiego Towarzystwa Rakowego (American Cancer Society) przez ponad dekadę analizował zwyczaje i zachowania dotyczące spożywania herbaty. Podczas testów określano przede wszystkim ilość wypitego płynu i jego temperaturę. Okazało się, że w trakcie trwania eksperymentu u 317 uczestników badania rozwinął się rak przełyku. Co do tego doprowadziło?
Zobacz także: Groźny nowotwór rozwija się długo i po cichu. Rak przełyku zabija większość chorych
Mimo że picie zbyt gorącej herbaty może być szkodliwe, to z pewnością nie powinniśmy zupełnie wykluczyć tego napoju z naszego menu. Dlaczego? Herbata ma wiele walorów zdrowotnych. Może chronić przed cukrzycą, wspomagać odchudzanie.
Polecamy przeczytać
Czy picie gorącej herbaty jest zdrowe?
Naukowcom udało się wykazać, że istnieje związek pomiędzy wysoką temperaturą herbaty a ryzykiem nowotworowym. Za bardzo gorące uznano napary w temp. powyżej 60°C, a za zimne lub letnie – pozostałe, w temp. poniżej 60°C. Eksperci uwzględnili zarówno indywidualne preferencje dotyczące spożywania herbaty, jak i czas liczony od momentu zalania wrzątkiem (średnio od 2 do 6 minut). Co ustalono na tej podstawie?
Badania wykazały, że picie każdego dnia 700 ml herbaty powyżej 60°C zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka przełyku aż o 90 procent (w porównaniu ze spożyciem takiej samej ilości tego napoju w niższej temperaturze).
Im wyższa temperatura herbaty, tym gorzej dla zdrowia
Badacze tłumaczą, że wyniki, które udało się uzyskać, potwierdzają istniejące już dowody na związek pomiędzy wysoką temperaturą herbaty a ryzykiem raka przełyku. Do tej nie było jednak wiadomo, jak poważna jest ta korelacja.
Eksperci przyznają, że nadal konieczne są kolejne badania, które mogłyby wyjaśnić mechanizm tego zjawiska. Wydaje się uzasadnione, że podobna zależność może zachodzić nie tylko w przypadku herbaty, ale także innych rodzajów gorących płynów.
Czy tylko gorąca herbata zwiększa ryzyko nowotworowe?
Jak wyjaśnia dr Islami, społeczeństwo powinno mieć świadomość, że poczekanie kilku minut na to, aż ich ulubiony napój ostygnie, może im wyjść na zdrowie.
– Wiele osób lubi pić herbatę, kawę lub inne gorące napoje. Według danych, które udało się nam ustalić, picie bardzo gorącej herbaty zwiększa ryzyko raka przełyku, dlatego wskazane jest, by przed sięgnięciem po kubek ulubionego naparu poczekać chwilę na to, aż ostygnie – przekonuje dr Islami.
Kto jest narażony na raka przełyku?
Rakiem przełyku najbardziej zagrożone są osoby:
- powyżej 55. roku życia (zwłaszcza mężczyźni),
- których dieta jest bogata w mięso, a uboga w warzywa i owoce (80 proc. chorych pochodzi z krajów rozwijających się, głównie z Afryki i Azji Wschodniej).
Pacjenci, u których zdiagnozowano ten nowotwór, żyją przeciętnie 5 lat od momentu wykrycia u nich raka przełyku.
Najwięcej zachorowań na raka przełyku notuje się w północnych Chinach, Iranie oraz południowej części Rosji.
W skali globalnej rak przełyku jest ósmym najczęściej występującym nowotworem i szóstą przyczyną zgonów z powodu chorób nowotworowych.
Ile powinna mieć stopni zdrowa herbata?
WHO oficjalnie podaje komunikat, że picie gorącej herbaty prowadzi do raka. Zaleca picie naparu o temperaturze niższej niż 60 stopni Celsjusza.
Zobacz również
- To pogromca kaszlu. Oczyści płuca i oskrzela. Wypróbuj przepis na herbatkę
- Niebieska herbata to naturalny antydepresant. Wspomaga pamięć, wzrok i trawienie
- Herbata ze świerku na przeziębienie i kaszel. Wykorzystaj igły ze świątecznej choinki
- Rozgrzewająca herbata z rozmarynu na trawienie, odporność i wzmocnienie organizmu