reklama

Odkwaszanie organizmu – jak odkwasić organizm: dieta, zioła i preparaty. Jadłospis i przepisy na 5 dni

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Zaktualizowano 
Odkwaszanie organizmu – pomocna jest woda z kwaśnym sokiem rawpixel/pixabay.com
Objawy zakwaszenia organizmu zna każdy z nas – to powszechne dolegliwości, które można jednak zlikwidować kompleksowo za pomocą odpowiedniej diety. Pomogą w tym domowe sposoby, m.in. zioła, cytryna i specjalne preparaty. Sprawdź, co działa najskuteczniej i czy odkwaszanie organizmu rzeczywiście wspomaga soda.

Zakwaszenie organizmu to nie mit. Chociaż jesteśmy wyposażeni w mechanizmy, które radzą sobie z nadmiernym powstawaniem kwasów w ustroju, ich możliwości w końcu się wyczerpują, a skutkiem jest pogorszenie jakości życia. Obok szeregu dolegliwości powodowanych przez ten stan pojawia się też zwiększone ryzyko rozwoju chorób. Rozwiązaniem jest odpowiedni styl życia, a przede wszystkim zmiana diety.

Dlaczego odkwaszenie organizmu jest takie ważne?

Organizm człowieka w największej części zbudowany jest z wody, która umożliwia zachodzenie w nim reakcji będących podstawą procesów życiowych. Rozpuszczone w wodzie substancje wpływają na odczyn roztworu, czyli współczynnik pH – poniżej neutralnej wartości 7 jest on kwaśny, a powyżej – zasadowy.

W różnych częściach ciała odczyn pH jest inny, np. najniższy stwierdza się w żołądku, gdzie wynosi nawet 1,5, a w następującej po nim dwunastnicy wzrasta już do 8. Dzięki temu w żołądku możliwy jest rozkład białek, a w dwunastnicy – węglowodanów. Z kolei pH mięśni i krwi zależy od wykonanego wysiłku; inny odczyn ma też krew tętnicza, a inny ta żylna. Odpowiednie środowisko pozwala na precyzyjną kontrolę nad zachodzącymi w nim procesami i jest kluczowe do jej zachowania. Dlatego organizm ma systemy buforowe, które pozwalają na zachowanie homeostazy, czyli stałych parametrów w jego systemach. I tak pH krwi zdrowego człowieka może wahać się w ścisłym zakresie 7,35 do 7,45.

Produkty naszego metabolizmu to głównie dwutlenek węgla i woda, a z połączenia tych związków powstaje słaby kwas. Do zobojętniania i usuwania kwasów organizm potrzebuje składników zasadotwórczych, takich jak wapń, magnez czy potas. Ich ilość w diecie nie jest wysoka, a naturalne zapasy w postaci kości i zębów są ograniczone. Na dodatek kwasy powstają z zanieczyszczeń, używek i gotowych produktów, po które sięgamy na co dzień, ich źródłem jest też aktywność fizyczna i stres.

Utrzymywanie równowagi wcale nie oznacza, że organizmu nie da się zakwasić. Jako zakwaszenie należy jednak rozumieć skutki obciążenia organizmu nadmiarem kwasowych związków, z gromadzeniem kwasotwórczych, często też toksycznych związków włącznie. To również wyczerpanie rezerw składników buforowych, skutkujące osłabieniem tkanek i ich przyspieszoną degeneracją. Stan zakwaszenia upośledza też metabolizm i daje szereg niespecyficznych objawów, a także nasila ryzyko rozwoju chorób.

Czytaj także

Objawy zakwaszenia organizmu:

  • obniżenie odporności, skutkujące częstymi infekcjami,
  • chroniczne zmęczenie i niski poziom energii,
  • osłabienie i zmniejszenie wydolności,
  • zaburzenia trawienia, m.in. nadkwasota i zgaga,
  • zaparcia i biegunki,
  • nieprzyjemny zapach z ust,
  • bóle i zawroty głowy, migreny,
  • huśtawki nastrojów,
  • zwiększone ryzyko rozwoju depresji,
  • zaburzenia koncentracji i pamięci,
  • zwiększona podatność na stres,
  • zaburzenia snu,
  • kurcze i drżenia mięśni,
  • chroniczne bóle, m.in. mięśni, stawów,
  • rozwój chorób zwyrodnieniowych stawów,
  • osłabienie kości i rozwój osteoporozy,
  • zaburzenia pracy serca i krążenia krwi,
  • problemy z pęcherzem i nerkami, m.in. powstawanie kamieni nerkowych,
  • nasilenie objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS),
  • zaburzenia termoregulacji ciała,
  • szara i matowa skóra,
  • łamliwość paznokci,
  • osłabienie i wypadanie włosów,
  • nasilenie stanów zapalnych w organizmie,
  • trądzik i wypryski,
  • zaostrzenie objawów alergii czy łuszczycy,
  • opuchlizna powiek,
  • osłabienie libido,
  • przybieranie na wadze lub nadmierne chudnięcie,
  • rozwój insulinooporności i cukrzycy typu 2.
Odkwaszanie organizmu – sposobem na odzyskanie energii jest naturalna dieta
Odkwaszanie organizmu – sposobem na odzyskanie energii jest naturalna dieta Sponchia/pixabay.com

Odkwaszanie a detoksykacja organizmu

Idea diety odkwaszającej powstała już na początku ubiegłego wieku, gdy nowojorski lekarz William Hay szukał przyczyn przybierania na wadze, chronicznego zmęczenie i rozwoju przewlekłych chorób. Dzisiaj odkwaszająca dieta, nazywana alkaliczną, jest coraz częściej zalecana jako sposób na zdrowe życie.

Dowiedz się również:

Propagatorką diety alkalicznej w Polsce jest psycholog zdrowia Beata Sokołowska, która jest autorką książek „Alkaliczny styl życia”, „Alkaliczny detoks” oraz „Alkaliczne gotowanie” (Wyd. Muza). Przekonuje ona, że kluczem do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie jest codzienna dieta. Na odczyn krwi nie wpływa bowiem zawartość w jedzeniu kwasów jako takich, tylko kwasotwórczych związków, czyli takich, z których dopiero powstają kwasy.

– Kiedy zjadamy posiłek zakwaszający, organizm dąży do wyrównania pH, wykorzystując buforowe mechanizmy obronne (związane z pracą nerek czy płuc). Aby zapewnić komórkom ciała zdrowe środowisko i utrzymać alkaliczne pH krwi, potrzebne są zasadowe minerały, takie jak wapń, sód, potas, magnez. Ale skąd je wziąć, jeśli nie dostarczono ich w pożywieniu? Są one oczywiście pobierane z zapasów tkankowych – wyjaśnia Beata Sokołowska. – Przykładem takiej sytuacji może być słabnięcie mięśni (wypłukiwanie magnezu), rozdwajanie włosów i paznokci czy wreszcie odwapnienie kości, prowadzące do osteoporozy. Proces demineralizacji dotyczy każdej (bez wyjątku) tkanki, więc konsekwencje mogą być jeszcze poważniejsze.

Pod wpływem kwasotwórczej diety tkanki stają się podatne na choroby i urazy, np. zęby na próchnicę, kości na złamania, tętnice na wylewy, naczynia wieńcowe na miażdżycę, błony śluzowe na nadżerki, a skóra – na przedwczesne zmarszczki. W organizmie łatwiej rozwijają się stany zapalne i zmiany nowotworowe. Szybciej się starzeje i przestaje sobie radzić z patogenami. W zakwaszonym środowisku łatwo mnożą się nie tylko bakterie, ale też grzyby i pleśnie, wytwarzając nie tylko toksyny, ale kolejne kwasowe związki. Procesom tym towarzyszy powstawanie kolejnych związków zatruwających organizm, dlatego żeby móc sprawnie je usuwać, należy przede wszystkim przywrócić równowagę kwasowo-zasadową ustroju.

Odkwaszanie organizmu – najcenniejsze są codziennie jedzone warzywa
Odkwaszanie organizmu – najcenniejsze są codziennie jedzone warzywa congerdesigm/pixabay.com

Zakwaszenie organizmu – kto jest na nie narażony?

O zakwaszeniu organizmu decyduje styl życia, jak również stan zdrowia, a zwłaszcza organów umożliwiających usuwanie zbędnych związków, takich jak wątroba czy nerki. Na jego niekorzystne skutki są szczególnie narażone konkretne grupy ludności:

  • osoby stosujące dietę w stylu zachodnim, w której dominują wysokoprzetworzone produkty,
  • osoby na diecie wysokobiałkowej oraz spożywające nadmierne ilości produktów zwierzęcych i pochodzących z nich tłuszczów,
  • osoby spożywające duże ilości słodyczy lub cukrów dodanych,
  • osoby na dietach odchudzających, zwłaszcza źle zbilansowanych i powodujących szybką utratę wagi,
  • osoby narażone na wysoki poziom stresu,
  • osoby uprawiające sporty i wybierające intensywną aktywność fizyczną,
  • osoby sięgające po używki, m.in. tytoń i alkohol,
  • osoby nadużywające kawy i innych kwasotwórczych napojów, m.in. gazowanych,
  • osoby powyżej 50. roku życia w związku ze zmniejszaniem się wydolności nerek.
Odkwaszanie organizmu – pomocne są koktajle warzywne zawierające jedynie niewielki dodatek owoców
Odkwaszanie organizmu – pomocne są koktajle warzywne zawierające jedynie niewielki dodatek owoców rawpixel/unsplash.com

Jak odkwasić organizm?

Najlepszym sposobem na odkwaszenie organizmu jest zmiana diety. Ogranicz w jadłospisie ilość produktów kwasotwórczych do maks. 20 proc. diety i jedz jak najwięcej tych zasadotwórczych (min. 80 proc.). Nie należy przy tym obawiać się ich nadmiaru, bo zbytnia alkalizacja organizmu pod wpływem żywności jest praktycznie niemożliwa.

O kwasotwórczym charakterze produktu decyduje zawartość w nim składników takich jak siarka, fosfor i chlor, z których w organizmie powstają kwasy. To pierwiastki typowe dla produktów białkowych. Źródłem kwasów są ponadto węglowodany.

Nie możemy całkowicie zrezygnować z jedzenia produktów kwasotwórczych, ponieważ spowodowałoby to niedobory pokarmowe. Możemy jednak zadbać o wspomniane wcześniej proporcje tych składników. Jak to zrobić w praktyce? Warto zawsze upewnić się, że na talerzu są tylko niewielkie porcje produktu białkowego (mięsa, ryby, nasion strączkowych) i zbożowego, a resztę zapełniają warzywa.

Najsilniejsze działanie alkalizujące wykazują warzywa zielone, a ponadto niektóre owoce oraz superprodukty w postaci pestek, nasion i ziaren. Wszystkie najbardziej szkodliwe produkty mają naturę zakwaszającą. Wyeliminuj je całkiem, natomiast pozwalaj sobie na umiarkowane spożycie zdrowych produktów kwasotwórczych, zwłaszcza orzechów, kasz i ryb.

Odkwaszanie organizmu – do najskuteczniej odkwaszających produktów należy awokado
Odkwaszanie organizmu – do najskuteczniej odkwaszających produktów należy awokado Kelly Sikkema/unsplash.com

Produkty najbardziej kwasotwórcze:

  • mięso: wieprzowina, wołowina, cielęcina, wędliny,
  • ryby morskie,
  • nabiał: sery dojrzewające, serek wiejski, twaróg, kefir,
  • piwo,
  • mocne alkohole,
  • kawa,
  • czarna herbata,
  • czekolada,
  • cukier,
  • sztuczne słodziki,
  • przyprawy: ocet, sos sojowy, musztarda.

Produkty kwasotwórcze:

  • jogurt naturalny,
  • kurczak i indyk,
  • ryby słodkowodne,
  • jaja,
  • zboża: pszenica, biały ryż, proso,
  • przetwory zbożowe: pieczywo białe, ciemne z karmelem i na drożdżach, płatki granola, kuskus, makaron durum,
  • owoce: mandarynki, dojrzałe banany, ananasy, soki owocowe,
  • orzechy włoskie,
  • miód,
  • melasa,
  • wino,
  • olej kukurydziany,
  • olej słonecznikowy,
  • margaryna,
  • przyprawy: ketchup, majonez,
  • produkty gotowe, wysokoprzetworzone.

Produkty słabo kwasotwórcze:

  • zboża: brązowy ryż, jęczmień, komosa, żyto,
  • przetwory zbożowe: płatki owsiane, chleb na zakwasie, w tym pełnoziarnisty,
  • owoce: morele, brzoskwinie, gruszki, jabłka, śliwki, żurawiny, czarne porzeczki, agrest, czarne jagody, maliny, czereśnie, pomarańcze, winogrona, mango, papaje,
  • śmietana,
  • masło.

Produkty słabo kwasotwórcze, neutralne i słabo zasadotwórcze:

  • nabiał: mleko, mleko acidofilne, maślanka,
  • owoce: czerwone porzeczki, arbuzy, melony kantalupa, grejpfruty, suszone owoce
  • orzechy: laskowe, makadamia, brazylijskie, mleczko kokosowe
  • nasiona strączkowe: soczewica, fasola czerwona, cieciorka, mąka sojowa, tofu,
  • nasiona: sezam, siemię lniane,
  • przyprawy: kmin, kminek,
  • oliwa z oliwek,
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno.

Produkty zasadotwórcze:

  • kasza gryczana,
  • ziemniaki,
  • warzywa: szparagi, brukselka, brokuł, kalafior, sałata, cebula, zielony groszek,
  • zioła,
  • świeże soki warzywne,
  • owoce: wiśnie, niedojrzałe banany,
  • nasiona strączkowe: biała fasola, soja, orzeszki sojowe,
  • migdały,
  • nasiona słonecznika,
  • pestki dyni,
  • ocet jabłkowy,
  • zielona herbata,
  • herbatka miętowa.

Produkty najbardziej zasadotwórcze:

  • owoce: cytryny, limonki, awokado
  • warzywa: kiełki m.in. sojowe i rzodkiewki, ogórki, czarna rzepa, sałata, seler naciowy, szczypiorek, cykoria, czosnek, fasolka szparagowa, buraki, marchew, rzodkiewka, kalarepa, kapusta, kukurydza, pory, szpinak, botwina, cukinia, dynia, pomidory, fenkuł, papryka,
  • przyprawy: papryka chili i pieprz kajeński.

Czytaj także

Odkwaszanie organizmu – woda z cytryną to dobry początek dnia
Odkwaszanie organizmu – woda z cytryną to dobry początek dnia Hans/pixabay.com

Odkwaszanie organizmu – cytryna i inne kwaśne owoce

Odkwaszanie organizmu wspomogą szczególnie niektóre naturalne produkty. Należą do nich cytryny i limonki. Ich kwaśny smak pochodzi od organicznego kwasu cytrynowego, który w przemianach metabolicznych rozkładany jest do dwutlenku węgla i wody, i wykazuje silne działanie zasadotwórcze.

Woda z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z cytryny w ilości na szklankę to dobry napój na początek dnia. Po jego wypiciu warto jednak wypłukać jamę ustną, by kwas cytrynowy nie powodował erozji szkliwa. Ponieważ działa na nie rozpulchniająco, bezpośrednio po spożyciu kwaśnych napojów czy dań nie należy myć zębów, tylko poczekać z tym co najmniej 10 minut.

Cytrusy i wyciskane z nich soki dodawaj też regularnie do jedzenia, np. soków, koktajli, sosów sałatkowych, np. winegret, a także zup. Zastępuj też nimi ocet, zwłaszcza ten spirytusowy.

Warto przeczytać:

Właściwości alkalizujące mają też inne owoce cytrusowe, a zwłaszcza grejpfrut, który jednak ze względu na istotny wpływ na kobiecą gospodarkę hormonalną nie powinien być spożywany codziennie. Zastąpią go np. koktajle typu smoothie z owoców takich jak porzeczki i jeżyny (poza sezonem w wersji mrożonej), a także dostępne w sprzedaży stuprocentowe soki wyciskane z owoców takich jak aronia, dzika różą, acerola, rokitnik czy czarny bez.

Kwaśne owoce dostarczą też największych ilości witaminy C, która jest ważnym antyoksydantem wspomagającym odtruwanie organizmu i umożliwiającym sprawne zwalczanie stresu oksydacyjnego w organizmie.

Odkwaszanie organizmu – napar z pokrzywy to polecany napój przy nadmiernym zakwaszeniu ustroju
Odkwaszanie organizmu – napar z pokrzywy to polecany napój przy nadmiernym zakwaszeniu ustroju Kapa65/pixabay.com

Odkwaszanie organizmu – zioła

Podczas kuracji odkwaszającej organizm oprócz wody i zielonej czy białej herbaty warto pić napary ziołowe i herbatki z surowców takich jak:

  • mięta pieprzowa,
  • pokrzywa zwyczajna,
  • rumianek pospolity,
  • mniszek pospolity,
  • melisa lekarska,
  • szałwia lekarska,
  • skrzyp polny,
  • fiołek trójbarwny (bratek),
  • ostropest plamisty,
  • imbir lekarski,
  • aspalat prosty, czyli czerwonokrzew (rooibos),
  • kminek zwyczajny.

Odkwaszanie organizmu – usuwanie pestycydów z warzyw i owoców

Spożywanie zwiększonych ilości produktów roślinnych wiąże się z ryzykiem przyjmowania nadmiaru zanieczyszczeń, z których wiele ma charakter kwasowy lub prowadzi do powstawania takich związków w organizmie.

Najlepszym rozwiązaniem byłoby wybieranie warzyw i owoców z upraw ekologicznych, ale nie zawsze jest to możliwe. Dlatego warto zastosować domowe metody usuwania pestycydów z ich powierzchni. Sama woda nie zmyje tych zanieczyszczeń, ale zastosowanie popularnych kuchennych składników może działać niezwykle skutecznie.

Jak usunąć z warzyw i owoców pozostałości środków ochrony roślin i inne zanieczyszczenia?
Zastosuj trwające w sumie ok. 5 minut naprzemienne kąpiele tych produktów, które niszczą bakterie (etap 1) i zmywają pestycydy z ich powierzchni (etap 2). Nie zdziw się, jeśli w ich wyniku woda stanie się mętna, pokryta pianą lub tłustym filmem.

  1. Mocz produkt przez 2 minuty w kwaśnym roztworze – przygotuj go, rozpuszczając 2 łyżki kwasku cytrynowego albo 1/2 szkl. octu jabłkowego bądź winnego w 1 litrze wody.
  2. Mocz produkt przez 2 minuty kąpieli w alkalicznym roztworze – przygotuj go, rozpuszczając 1 czubatą łyżkę sody oczyszczonej w litrze wody)
  3. Opłucz produkt pod bieżącą wodą i dokładnie osusz.
Odkwaszanie organizmu – jeden z najlepszych sposobów to kuracja zakwasem buraczanym
Odkwaszanie organizmu – jeden z najlepszych sposobów to kuracja zakwasem buraczanym congerdesign/pixabay.com

Odkwaszanie organizmu – zakwas buraczany

Dobrym sposobem, by wspomóc odkwaszanie organizmu jest codzienne sięganie po kiszonki, m.in. kiszoną kapustę, ogórki czy buraki. Te ostatnie można spożywać m.in. w surówkach i sałatkach (lub wycisnąć z nich sok w wyciskarce wolnoobrotowej), a zalewę z kiszenia, czyli zakwas buraczany, spożywać jak lekarstwo, za które wiele osób rzeczywiście uważa ten smaczny napój. Najlepiej pić codziennie 1/4-1/2 szkl. zakwasu z buraków między posiłkami albo wieczorem.

Buraki mają działanie alkalizujące, odtruwające, wspomagające pracę przewodu pokarmowego i nerek. Zawierają silnie działające barwniki antocyjanowe i związek o nazwie betaina, a ponadto liczne witaminy i mikroelementy. Podczas procesu konserwowania buraków, jakim jest ich kwaszenie, składniki te nie są tracone, a wręcz zwiększa się ich biodostępność. ten naturalny fermentowany napój wspomaga oczyszczanie jelit, odbudowę optymalnej mikroflory bakteryjnej i przyswajanie niezbędnych związków odżywczych. Reguluje przemianę materii i ciśnienie krwi, wzmacnia układ odpornościowy, działa krwiotwórczo i alkalizująco.

W zakwasie przybywa też cennych związków wytwarzanych przez bakterie kwasu mlekowego. Dzięki temu ten naturalny fermentowany napój wspomaga oczyszczanie jelit, odbudowę optymalnej mikroflory bakteryjnej i przyswajanie niezbędnych związków odżywczych. Reguluje przemianę materii i ciśnienie krwi, wzmacnia układ odpornościowy, działa krwiotwórczo i alkalizująco.

Zakwas buraczany – przepis:
Składniki:

  • 1 kg buraków, najlepiej ekologicznych
  • 5-8 ząbków czosnku
  • 2,5 l wody
  • 2 i 1/2 łyżki soli
  • 1 kawałek korzenia chrzanu (opcjonalnie)
  • 5 ziaren ziela angielskiego (opcjonalnie)
  • 3 liście laurowe (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka kminku (opcjonalnie)
  • 1 kromka razowego chleba na zakwasie lub łyżka soku z kiszonych buraków, kapusty lub ogórków.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę z solą i wystudź.
  2. Obrane buraki pokrój w plastry i ułóż w słoju lub ceramicznym naczyniu, dodaj przyprawy i zalej przegotowaną wodą, by przykryła buraki.
  3. Na wierzchu połóż kromkę chleba, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 5-7 dni; po 2 dniach usuń chleb i zbierz pianę za pomocą drewnianej łyżki.
  4. Zakwas sprawdzaj codziennie i usuwaj wszelkie białe plamki czy pianę. Gdy da się już wyczuć wyraźnie kwaśny zapach, przecedź zakwas, wyrzucając buraki, przelej go do butelek i trzymaj w lodówce.

Odkwaszanie organizmu – preparaty

Przy silnym zakwaszeniu organizmu, któremu towarzyszy nasilenie się wynikających z niego objawów, można sięgnąć po preparat zawierający zasadotwórcze składniki mineralne, takie jak magnez, potas i wapń. Warto jednak wybrać dobrej jakości produkt, najlepiej w proszku przeznaczonym do rozpuszczania w wodzie. W takiej postaci często ma minimum dodatków – warto zrezygnować z wyrobów zawierających słodziki, substancje smakowe i inne zbędne składniki.

Dobry preparat alkalizujący powinien zawierać mieszankę kluczowych związków mineralnych, przy której formułowaniu bierze się pod uwagę ich wymagane proporcje, które pozwalają zmaksymalizować ich wchłanianie w organizmie.

Odkwaszanie organizmu – kluczem jest odpowiednie spożycie wody, warzyw i owoców
Odkwaszanie organizmu – kluczem jest odpowiednie spożycie wody, warzyw i owoców Monika Grabkowska/unsplash.com

Odkwaszanie organizmu – zasady diety

Odkwaszanie organizmu jest możliwe przede wszystkim dzięki diecie alkalicznej, czyli obfitującej w zasadotwórcze produkty. Dbaj o to, by znalazły się w każdym posiłku i przekąsce. Komponując jadłospis najlepiej kierować się następującymi zasadami:

  • Jedz jak najwięcej warzyw, najlepiej 1 kg dziennie (a minimum 0,5 kg), przy czym około połowy ich ilości powinny stanowić te surowe. Przyrządzaj z nich sałatki, surówki, koktajle, soki i przekąski do chrupania na surowo.
  • Do każdego posiłku włączaj zielone warzywa, najlepiej liściaste, takie jak sałaty, szpinak, jarmuż czy inne rośliny kapustne.
  • Pij zielone smoothies, czyli koktajle warzywne z dodatkiem zielonych liści i tylko taką ilością owoców, by napoje były smaczne.
  • Posypuj potrawy kiełkami i świeżymi ziołami. Kiełki, np. rzeżuchy, można hodować na parapecie – podobnie jak zioła w doniczkach.

Smoothie top 10 – przepisy na kolorowe koktajle z owoców i warzyw

  • Jedz świeże owoce jako przekąskę między posiłkami, jako przystawkę przed posiłkiem lub jako główną część posiłku jedzonego na początku dnia, np. śniadaniowej owsianki.
  • Łącz produkty bogate w białko i te obfitujące w węglowodany tylko z dużą ilością warzyw, ale nie ze sobą. Te wysokobiałkowe najlepiej zestawiaj z surówkami i sałatkami z surowych warzyw (powinno być ich dwukrotnie więcej niż np. mięsa), natomiast wysokowęglowodanowe zestawiaj z sałatkami, warzywami gotowanymi na parze, duszonymi lub zapiekanymi.
  • Zupy przyrządzaj w wersji czysto warzywnej; jeśli zawierają mięso, to głównym ich składnikiem powinny być warzywa, a nie zboża, kasze czy fasola.
  • Produkty neutralne pod kątem wpływu na gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu łącz bez szkody zarówno z tymi alkalizującymi, jak i kwasotwórczymi.
  • Podczas jednego posiłku najlepiej jedz jedno, a nie kilka dań, zwłaszcza jeśli zawierają produkty o różnym wpływie na zakwaszenie organizmu.
  • Jeśli między posiłkami będziesz czuć głód, zacznij uzupełniać je dużą porcją sałatki.
  • Przez pierwszy miesiąc odkwaszania zrezygnuj z kawy, dań fast food i słodyczy, później sięgaj po nie jedynie sporadycznie.
  • Pij jak najwięcej wody, która jest niezbędna do rozcieńczania kwasów i szkodliwych substancji, a co za tym idzie – wydalania ich namiaru. Dlatego dla utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej powinno się wypijać minimum 2 litry wody dziennie, najlepiej wysokiej jakości. Zamiast po kranówkę warto sięgać po wodę filtrowaną lub źródlaną, a najlepiej po mineralną wysokiej zawartości wapnia i magnezu (w proporcji 2:1, bo takie stężenia ułatwiają wchłanianie magnezu) albo alkaliczną o pH powyżej 8.
Odkwaszanie organizmu – codzienne picie zielonego smoothie przyspiesza powrót dobrego samopoczucia
Odkwaszanie organizmu – codzienne picie zielonego smoothie przyspiesza powrót dobrego samopoczucia rubyriojano/pixabay.com

Odkwaszanie organizmu – przepisy i jadłospis na 5 dni

Dieta odkwaszająca organizm, która pomaga przywrócić odpowiednią równowagę kwasowo-zasadową organizmu, jest całkiem prosta i smaczna. Można stosować ją przez 5-10 dni, a po upływie tego czasu należy wzbogacić posiłki w produkty białkowe.

Dzień 1
Śniadanie

Musli migdałowo-daktylowe: wymieszaj 1/4 szkl. płatków gryczanych lub orkiszowych z 2 łyżkami mąki migdałowej (lub mielonych migdałów) z 3/4 szkl. maślanki 1,5% tł. lub mleczka roślinnego bez cukru, dodaj 4 posiekane daktyle i posyp łyżeczką siemienia lnianego.

Przekąska
30 g orzeszków sojowych.
Szkl. wody z sokiem z cytryny.

Lunch
Tost z hummusem i pomidorem: zmiksuj szkl. ugotowanej cieciorki z łyżką pasty sezamowej tahini, ząbkiem czosnku, sokiem z 1/2 cytryny, łyżką oliwy i ew. pieprzem cayenne do smaku i ew. solą morską. Zjedz z tostem z chleba staropolskiego na zakwasie.
Szkl. zielonej herbaty.

Przekąska
Zupa brokułowa ze szpinakiem: gotuj ok. 10-15 min różyczki małego brokuła na parze, a gdy będą lekko miękkie, zmiksuj gorące z 1/4 czerwonej cebuli, łodygą selera naciowego, 1/2 awokado, 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru i ząbkiem czosnku. Dodaj szkl. świeżych liści szpinaku (lub 1/2 szkl. rozmrożonych i zagotowanych), ew. rozcieńcz wodą i podgrzej.

Obiad-kolacja
Klopsiki z tofu w sosie pomidorowym: zagotuj w patelni 2 łyżki bulionu warzywnego, wrzuć kostki dużej cebuli, przykryj i duś 1-2 min, po czym połowę cebuli odłóż, a do reszty dodaj 100 g pokruszonego twardego tofu, 2 łyżki posiekanych pestek słonecznika i 1/2 szkl. startej cukinii. Duś, aż płyn w większości wyparuje, dodaj łyżkę mąki sojowej, pieprz, zgnieciony ząbek czosnku i ew. sól morską, i ostudź, po czym połącz z białkiem jaja. Uformuj z farszu małe kulki, ułóż na blaszce spryskanej oliwą, piecz 10 min z jednej strony i jeszcze 5 min z drugiej. W tym czasie połącz 3/4 szkl. przecieru pomidorowego z odłożoną cebulą, łyżeczką oliwy, łyżeczką curry bez soli i łyżką posiekanej natki, zagrzej i zalej sosem upieczone pulpeciki w głębokim talerzu.
Szkl. herbatki rooibos.

Dzień 2
Śniadanie

Tofu z pomidorami na ciepło: podsmaż na łyżeczce oliwy kostki 1/2 małej cebuli i 1/2 czerwonej papryki, wrzuć 150 g pokruszonego tofu i kostki pomidora, wsyp szczyptę kurkumy, dopraw pieprzem i ew. solą morską, duś, aż papryka będzie miękka, po czym posyp świeżą bazylią.

Przekąska
Koktajl wiśniowy: zmiksuj szkl. mleczka roślinnego bez cukru z łyżką mąki migdałowej, 1/2 awokado, 3 łyżkami rozmrożonych wiśni i łyżką syropu z agawy.

Lunch
Sałatka z pieczonymi buraczkami: obierz i pokrój w cienkie plastry 4 małe buraki i dużą marchewkę, wrzuć do foliowej torebki z łyżeczką oliwy, zawiąż i potrząsaj, by pokryć warzywa oliwą. Ułóż na blaszce, przykryj folią i piecz 15 min, odsłoń i piecz 10 min, po czym odkryj i piecz po 5 min z obu stron. Ostudź je i wymieszaj z drobno posiekaną szalotką, plastrami małego czerwonego grejpfruta, 2 szkl. rukoli, roszponki lub innej sałaty.
Przygotuj sos: połącz 2 łyżki soku z cytryny z 1/2 łyżeczki musztardy Dijon, pieprzem i łyżką sosu sojowego, po czym mieszając sos wlej 3 łyżeczki oliwy. Polej sosem sałatką.

Przekąska
Surówkowe piramidki: ugotuj 1/2 torebki kaszy gryczanej (50 g), ułóż na wierzchu warstwami po 1/2 szkl. startej marchewki i cukinii ze skórką, kostki 1/2 awokado, skrop sosem z łyżki sezamu podprażonego na suchej patelni, 2-3 łyżek soku z cytryny, łyżeczki oliwy, łyżeczki octu balsamicznego i łyżeczki sosu sojowego.

Obiad-kolacja
Zupa warzywna z białą fasolą: zagotuj w patelni 1/4 szkl. bulionu warzywnego, wrzuć kostki 1/2 czerwonej cebuli, 2 zgniecione ząbki czosnku i 2 posiekane łodygi selera naciowego, duś ok. 3 min, po czym wlej szkl. krojonych pomidorów wraz z sokiem, gotuj ok. 10 min i dodaj szkl. ugotowanej drobnej białej fasoli, szkl. wody, kostki małego ziemniaka, duś jeszcze 15 min. Przed jedzeniem dopraw pieprzem, dodaj łyżeczkę oliwy i łyżkę soku z cytryny, posyp garścią dowolnych kiełków, ew. dopraw sosem sojowym.

Dzień 3
Śniadanie

Owsianka z awokado: zagotuj 1/2 szkl. płatki owsianych i 3 duże, posiekane suszone figi w szkl. mleczka roślinnego bez cukru, ostudź i dodaj rozgnieciony miąższ z 1/2 awokado oraz łyżkę płatków migdałowych, podprażonych na suchej patelni.

Przekąska
30 g migdałów.
Szkl. wody z sokiem z cytryny.

Lunch
Sałatka z kaszą gryczaną, ogórkiem i awokado: ugotuj 50 g kaszy gryczanej i wymieszaj z kostkami z 1 i 1/2 długiego ogórka, 3 łyżkami posiekanej natki i 3 łyżkami mięty lub bazylii i kostkami 1/2 awokado, skrop sosem z 2 łyżek soku z cytryny, 2 łyżek sosu sojowego, łyżki oliwy i pieprzu ziołowego, posyp łyżką sezamu, najlepiej podprażonego na suchej patelni ceramicznej.

Przekąska
Surowa zupa pomidorowo-paprykowa: zagotuj w patelni 2 łyżki bulionu warzywnego, wrzuć kostki 1/4 czerwonej cebuli, przykryj i duś 1-2 min, po czym zmiksuj z 5 dojrzałymi podłużnymi pomidorami i 2 czerwonymi paprykami, dopraw pieprzem kajeńskim lub zwykłym i sosem sojowym, posyp 2 łyżkami pestek słonecznika, podprażonych krótko na suchej patelni.

Obiad-kolacja
Zupa kapuściana z soją: zagotuj 0,5 l wody, wrzuć szkl. pokrojonej włoszczyzny (np. z mrożonki), a po 20 min dodaj 3 szkl. poszatkowanej białej kapusty i posiekaną cebulę, gotuj ok. 20 min, po czym wrzuć 1/2 szkl. ugotowanych ziaren soi lub cieciorki, dopraw pieprzem i ew. solą morską, posyp 3 łyżkami posiekanej natki i 2 łyżkami podprażonych na suchej patelni pestek dyni.

Dzień 4
Śniadanie

Koktajl melonowy z tostem sezamowym: zmiksuj szkl. mleczka roślinnego bez cukru z łyżką mąki migdałowej i szkl. kostek melona, zjedz z tostem z chleba staropolskiego na zakwasie, posmarowanym łyżką pasty sezamowej tahini.

Przekąska
30 g orzechów laskowych.
Szkl. wody z cytryną.

Lunch
Sałatka z papryką i kukurydzą: wymieszaj kostki 2 czerwonych papryk, 2 łodyg selera naciowego i małej marchewki z kostkami 1/2 małej cebuli, przelanymi wrzątkiem oraz 3/4 szkl. ugotowanych ziaren kukurydzy (najlepiej z mrożonki, ew. z puszki). Dodaj sos z 1/4 posiekanego pęczka natki z łyżkami soku z limonki, łyżką majonezu, chili i ew. solą morską oraz łyżką śmietany 12 proc. tł., na końcu dodaj kostki z 1/2 długiego ogórka.

Przekąska
Hummus z cukinią: zmiksuj szkl. ugotowanych ziaren cieciorki z mini cukinią lub 150 g większej wraz ze skórką, 3 gałązkami grubego szczypiorku, 1/2 łodygi selera naciowego, 2 łyżeczkami oliwy, 2 łyżkami posiekanej natki i ząbkiem czosnku, dopraw 2-4 łyżkami soku z cytryny, pieprzem i ew. morską solą, posyp garścią kiełków rzodkiewki lub innych.
Duża główka cykorii zwykłej lub radicchio: zjedz hummus, nabierając go na listki.
Szkl. białej herbaty.

Obiad-kolacja
Zupa krem z groszku: zagotuj 0,5 l wody, wrzuć szkl. pokrojonej włoszczyzny (np. z mrożonki), posiekaną cebulę i 2 szkl. mrożonego zielonego groszku, gotuj ok. 20 min, po czym zmiksuj, dodaj 1/2 szkl. ugotowanej zielonej soczewicy, łyżkę dowolnych ziół, 2 łyżki soku z cytryny,

Dzień 5
Śniadanie

Brązowy ryż z mleczkiem sojowym: zagotuj 1/2 szkl. płatki owsianych i 3 duże, posiekane suszone figi w szkl. mleczka roślinnego bez cukru, ostudź i dodaj rozgnieciony miąższ z 1/2 awokado oraz łyżkę płatków migdałowych, podprażonych na suchej patelni ceramicznej.

Przekąska
Koktajl warzywny: zmiksuj szkl. mleczka roślinnego bez cukru z łyżką mąki migdałowej i szkl. kostek melona, zjedz z tostem z chleba staropolskiego na zakwasie, posmarowanym łyżką pasty sezamowej tahini.

Lunch
Sałatka z kurczakiem: wymieszaj kostki 2 czerwonych papryk, 2 łodyg selera naciowego i małej marchewki z kostkami 1/2 małej cebuli, przelanymi wrzątkiem oraz 3/4 szkl. ugotowanych ziaren kukurydzy (najlepiej z mrożonki, ew. z puszki). Dodaj sos z 1/4 posiekanego pęczka natki z łyżkami soku z limonki, łyżką majonezu, chili i ew. solą morską oraz łyżką śmietany 12 proc. tł., na końcu dodaj kostki 1/2 długiego ogórka.

Przekąska
Fasolka szparagowa z dipem awokado: ugotuj na parze 2 szkl. zielonej fasoli szparagowej z mrożonki, zjedz z sosem z 1/2 awokado, zmiksowanego z 2 łyżkami soku z cytryny, łyżką koncentratu pomidorowego, łyżką śmietany 18% tł., ząbkiem czosnku, pieprzem i ew. solą morską.

Obiad-kolacja
Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem: obierz 2 średnie ziemniaki i gotuj ok. 7 min z 1/2 kalafiora, po czym pokrój ziemniaki w plastry, a kalafior podziel na różyczki. Wymieszaj krążki dużej cebuli z łyżeczką oliwy i pieprzem i wyłóż nimi dno żaroodpornego naczynia. Połącz po 3 łyżki bulionu warzywnego i śmietany 12 proc. tł. z łyżeczką startego parmezanu, łyżką mąki migdałowej, zgniecionym ząbkiem czosnku, pieprzem i ew. solą morską, wymieszaj w ziemniakami i kalafiorem, wyłóż na cebulę i piecz pod przykryciem w 180ºC przez ok. 15 min, odkryj i zapiekaj jeszcze 5-10 min, aż potrawa się zarumieni.

Czytaj także

Odkwaszanie organizmu – soda oczyszczona nie należy do polecanych środków odkwaszających
Odkwaszanie organizmu – soda oczyszczona nie należy do polecanych środków odkwaszających evitaochel/pixabay.com

Odkwaszenie organizmu sodą: niezalecane praktyki

Wśród zwolenników szybkich rozwiązań są osoby, które chcą zwalczać zakwaszenie organizmu za pomocą sody oczyszczonej, czyli wodorowęglanu sodu. Związek ten po rozpuszczeniu w wodzie przekształca się w słabo zasadowe produkty. Co prawda jest stosowany w medycynie m.in. w ciężkiej kwasicy czy dodawany do tabletek przeciw zgadze, ale samodzielne dozowanie tego związku może mieć szkodliwe skutki, przyczyniając się do podrażnienia żołądka. Może też spowodować problemy z trawieniem. Co więcej, zobojętnienie kwasu żołądkowego może przynieść ulgę przy dolegliwościach ze strony tego organu, ale nie przyczyni się do odkwaszenia organizmu.

Zobacz, dlaczego warto pić wodę z cytryną:

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

P
Paweł

Potwierdzam dobroczynne działanie diety sokowej. Głównie piję sok z warzyw (burak, marchew, seler) wg. zaleceń terapiasokami.pl/zakwaszenie-soki. Już po 2 tygodniach zauważyłem znaczny wzrost energii i witalności. Ogólnie wiadomo, że warzywa , a zwłaszcza burak ma silne właściwości zasadotwórcze. Soki warzywne są idealne aby zachować równowagę kwasową.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3