Spis treści
Cenny aminokwas z arbuza. Czym jest cytrulina?
Cytrulina to związek chemiczny z grupy alfa-aminokwasów. Po raz pierwszy została wyizolowana przez japońskich naukowców w 1914 roku z arbuza – właśnie dlatego niekiedy określa się ją mianem „arbuzowego aminokwasu”. Sama nazwa cytruliny nawiązuje także do łacińskiej nazwy arbuza (Citrullus).

Jak wykazały badania, cytrulina, choć jest aminokwasem niebiałkowym i nie przyczynia się do budowy białek, pełni niezwykle ważną funkcję w ludzkim organizmie – bierze udział w cyklu mocznikowym. W dużym uproszczeniu, wspomaga przekształcanie toksycznego amoniaku w mocznik, który jest jest wydalany z ciała z moczem albo potem.
Właściwości zdrowotne cytruliny – jaką rolę pełni w organizmie człowieka?
Cytrulina bierze udział w ważnych procesach biochemicznych zachodzących w organizmie i realnie wpływa na stan zdrowia. Jakie są jej najważniejsze funkcje i właściwości?
Przekształca nadmiar amoniaku w mocznik – zapobiega gromadzeniu się toksyn i wspomaga detoksykację organizmu.
Jest prekursorem argininy – wspomaga przepływ krwi i reguluje ciśnienie poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych.
Wpływa na produkcję tlenku azotu – wspiera układ sercowo-naczyniowy.
Pomaga w procesie regeneracji mięśni – wspomaga usuwanie nadmiaru amoniaku i mleczanu, które gromadzą się w mięśniach podczas wysiłku fizycznego.
Zmniejsza poziom wolnych rodników – chroni organizm przed stresem oksydacyjnym.
Cytrulina – kto powinien ją suplementować?
Korzystnymi dla zdrowia właściwościami cytruliny powinni zainteresować się nie tylko sportowcy. Ze względu na jej rolę w procesie regulacji ciśnienia krwi, suplementację cytruliny poleca się szczególnie osobom z nadciśnieniem tętniczym (przeciwskazania: patrz niżej) – oczywiście po uprzedniej konsultacji z lekarzem, który dobierze odpowiednią dawkę.
„Arbuzowy aminokwas” poprawia metabolizm glukozy – poleca się go cierpiącym na cukrzycę typu 2. Po cytrulinę chętnie sięgają też osoby aktywne fizycznie, chcące przyspieszyć regenerację mięśni.
Co ciekawe, cytrulina poprzez swoje działanie rozszerzające naczynia krwionośne, wykazuje działanie podobne do leków na zaburzenia erekcji (przeciwwskazania – patrz niżej), dlatego korzystnie wpływa na jakość życia seksualnego.
Z czym nie łączyć cytruliny? Przeciwwskazania
Ważne! Cytruliny nie powinny suplementować osoby, które przyjmują już leki na:
nadciśnienie tętnicze i inne choroby układu krążenia (może prowadzić m.in. do nadmiernego spadku ciśnienia),
zaburzenia erekcji.
Z suplementacji powinny zrezygnować osoby z:
chorobami wątroby i nerek,
kobiety w ciąży i karmiące piersią.
W powyższych przypadkach każda decyzja o ewentualnej suplementacji powinna zostać skonsultowana z lekarzem.
Jaką cytrulinę wybrać? Rodzaje cytruliny
Jako suplement, cytrulina występuje w dwóch wariantach – w postaci L-cytruliny oraz jabłczanu cytruliny. Czym się od siebie różnią?
Jabłczan cytruliny to połączenie cytruliny i kwasu jabłkowego. Przyjmowanie cytruliny w takiej postaci poleca się głównie osobom uprawiającym sport, ponieważ pomaga w redukcji zmęczenia mięśniowego.
L-cytrulina to czysta cytrulina, wspomagająca przede wszystkim funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Polecana osobom, które chcą wspomóc regulację ciśnienia krwi i pracę układu krążenia.
Owoce i warzywa, które zawierają cytrulinę
Cytrulinę znajdziesz też w owocach i warzywach, jednak warto wspomnieć, że są to raczej śladowe ilości. Najwięcej cytruliny zawiera oczywiście arbuz. Mniej cytruliny zawierają m.in. ogórek, kabaczek, melon, dynia.
Źródła: swiatleku.pl, doz.pl










