Spis treści
Dieta na młodszy mózg? Naukowcy wskazują konkretne składniki
Starzenie się mózgu, które zachodzi naturalnie z wiekiem i pod wpływem chorób, wpływa na naszą pamięć, podejmowanie decyzji, koncentrację oraz zdolność wykonywania codziennych czynności – czasem prowadząc do poważnych konsekwencji życiowych.
Jednak osoby, które piły trzy lub cztery filiżanki zielonej herbaty każdego dnia i stosowały dietę śródziemnomorską, były według profesorów z Uniwersytetu Harvarda i międzynarodowych instytucji, mniej narażone na szybsze starzenie się mózgu. Takie wnioski przyniosły badania opublikowane na początku tego miesiąca.

Po 18 miesiącach stosowania tej diety, u badanych obserwowano niższy poziom szkodliwych białek – Galektyny-9 i Dekoryny – które wiąże się z przyspieszonym starzeniem się mózgu.
Herbata, orzechy i Mankai – naturalna tarcza przeciwko demencji
Naukowcy przypuszczają, że może to wynikać z właściwości przeciwzapalnych herbaty, a także orzechów włoskich i rośliny Mankai. Mankai to mało znana roślina, często dodawana do koktajli, która udowodniono, że obniża poziom cukru we krwi.
„Aktywność przeciwzapalna tych składników może tłumaczyć potencjalny neuroprotekcyjny efekt zaobserwowany w badaniu” – napisali naukowcy w oświadczeniu.
Zapalenie to odpowiedź naszego układu odpornościowego na zagrożenia, która może jednak stać się szkodliwa, gdy się utrzymuje. Może zwiększać ryzyko demencji, chorób serca i raka.
Stany zapalne w mózgu nasilają się naturalnie z wiekiem, ale są też powiązane z problemami z pamięcią i myśleniem niezależnie od wieku.
Niektóre produkty spożywcze i napoje mogą chronić przed tymi zagrożeniami, a wcześniejsze badania wykazały, że picie zielonej herbaty pomaga znacząco zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów oraz walczyć z utratą pamięci i trudnościami w koncentracji – donosi Klinika Cleveland.
Orzechy włoskie także zawierają przeciwutleniacze, które pomagają redukować stany zapalne. Naukowcy twierdzą, że spożywanie siedmiu porcji tych orzechów tygodniowo wiązało się z niższym poziomem białek. Typowa porcja to około 12–14 połówek orzechów włoskich, według kliniki.
Jak jeść i pić, by chronić pamięć i koncentrację? Oto, co mówią badania
Efekty te zaobserwowano dodatkowo, oprócz korzyści wynikających z diety śródziemnomorskiej. Uznaje się ją od dawna za jedną z najzdrowszych diet na długie życie, bogatą w produkty o działaniu przeciwzapalnym, takie jak łosoś, ciemnozielone liście i pomidory.
Zatem warto zamówić zieloną herbatę do steku z łososia i szpinaku lub sałatki greckiej podczas kolejnego lunchu. Należy jednak pamiętać, że zielona herbata ten zawiera od 20 do 50 miligramów kofeiny. Maksymalna dzienna dawka dla większości osób to 400 miligramów.
„Większość osób może bezpiecznie wypić do ośmiu filiżanek zielonej herbaty dziennie, a kobiety w ciąży lub karmiące – do sześciu”, powiedziała dietetyk Julia Zumpano w rozmowie z kliniką.
Źródło: Independent Digital News & Media Ltd/Polska Press Grupa





