Spis treści
Przywróci prawidłowy poziom cukru w 3 miesiące
W niedawnym badaniu opublikowanym w czasopiśmie Frontiers in Nutrition naukowcy wzięli pod lupę wpływ suplementacji na osoby z nieprawidłową glikemią na czczo, potocznie zwaną stanem przedcukrzycowym.

W sześciomiesięcznym badaniu wzięły udział 62 osoby na zdrowej diecie DASH, która została stworzona w celu wspierania leczenia nadciśnienia tętniczego i chorób sercowo-naczyniowych. Połowa z nich otrzymywała suplement zawierający ekstrakty z cytrusów (cytryna, pomarańcza) i czerwonych winogron (źródło flawonoidów, w tym hesperydyny) oraz chrom (250 µg).
Wyniki okazały się przełomowe. W grupie przyjmującej suplement poziom glukozy na czczo spadł ze 114 mg/dl do 94 mg/dl – co oznacza powrót do prawidłowego poziomu w ciągu zaledwie 3 miesięcy!
Suplementacja obniżyła też poziom „złego” cholesterolu (LDL-C) i podniosła poziom „dobrego” cholesterolu (HDL-C).
Z kolei w grupie placebo, która stosowała tylko dietę, spadek glukozy był niewielki (ze 113 do 107 mg/dl) i wciąż pozostawał w zakresie stanu przedcukrzycowego, a poziom trójglicerydów nawet wzrósł.
Stan przedcukrzycowy da się odwrócić
Stan przedcukrzycowy, ściśle powiązany z ryzykiem chorób układu krążenia to narastający problem. Chociaż często jest odwracalny poprzez zmiany w stylu życia, przestrzeganie zaleceń jest niskie, a sama dieta często nie wystarcza. To skłoniło naukowców do poszukiwania naturalnych substancji, które mogłyby wzmacniać tradycyjne metody obniżania poziomu cukru we krwi i zapobiegania rozwojowi cukrzycy typu 2.
Badanie to potwierdza terapeutyczny potencjał suplementu zawierającego naturalne ekstrakty z owoców cytrusowych takich jak cytryna i pomarańcza oraz winogron z dodatkiem chromu w stabilizacji metabolizmu glukozy i lipidów. Sugeruje to, że takie wieloskładnikowe podejście może stanowić wartościową strategię leczenia stanu przedcukrzycowego. Choć konieczne są dalsze badania, wyniki dają nadzieję na lepszą i bardziej naturalną kontrolę zdrowia metabolicznego.








