Spis treści
Na demencję nie ma leku, kluczowa jest profilaktyka
W roku 2019 na całym świecie na demencję chorowało 57,4 miliona osób. Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) częstość występowania demencji w światowej populacji może jednak drastycznie wzrosnąć aż do 152,8 miliona w 2050 roku. W Polsce na któryś z rodzajów demencji cierpi już pół miliona osób.
Wydaje się, że demencja dotyczy głównie osób starszych, ponieważ zmiany neurodegeneracyjne w mózgu i układzie nerwowym rozwijają się wraz z wiekiem. Jednak proces starzenia i kurczenia się mózgu rozpoczyna się dużo wcześniej, bo już nawet po 40. r.ż. Otępienie postępuje stopniowo i rozwija się nawet przez 20 lat, nie dając żadnych charakterystycznych objawów. Wśród mało specyficznych symptomów pojawiają się problemy z pamięcią i koncentracją, dezorientacja, zmiany nastroju czy apatia i brak chęci do działania. Niestety postępujących zmian w mózgu nie da się odwrócić, nie istnieje też żaden lek na demencję.
Coraz więcej badań wskazuje jednak, że sprawność umysłową i zdolności poznawcze można zachować do późnych lat życia za pomocą aktywności intelektualnej i fizycznej, a także odpowiedniej diety. Naukowcy z Australii odkryli, że zwiększenie spożycia jednego kluczowego składnika w diecie spowalnia kurczenie się mózgu i może zapobiec rozwojowi otępienia.
Ponieważ nie ma lekarstwa na demencję, a rozwój leczenia farmakologicznego był nieskuteczny przez ostatnie 30 lat, zasugerowano, że należy zwrócić większą uwagę na profilaktykę – powiedziała współautorka badania, dr Erin Walsh.
Magnez spowalnia kurczenie się mózgu i może powstrzymać demencję
Nowe badania sugerują, że magnez w diecie jest związany z lepszymi funkcjami poznawczymi i może zmniejszać ryzyko rozwoju demencji. Badanie zostało przeprowadzone przez Neuroimaging and Brain Lab na Australian National University (ANU) na ponad 6 tys. zdrowych uczestników z Wielkiej Brytanii w wieku od 40 do 73 lat. Uczestnicy wypełniali kwestionariusz online pięć razy w ciągu 16 miesięcy. Na podstawie odpowiedzi na temat diety naukowcy obliczyli ich dzienne spożycie magnezu.
Okazało się, że osoby, które spożywają ponad 550 miligramów magnezu dziennie, mają jeszcze przed 55. rokiem życia mózg o ok. 1 rok młodszy od osób, które spożywają ok. 350 miligramów dziennie.
Nasze badanie pokazuje, że 41-procentowy wzrost spożycia magnezu może prowadzić do mniejszego kurczenia się mózgu związanego z wiekiem, co wiąże się z lepszymi funkcjami poznawczymi i niższym ryzykiem lub opóźnionym początkiem demencji w późniejszym życiu – powiedziała główna autorka badania dr Khawlah Alateeq z Narodowego Centrum Epidemiologii i Zdrowia Ludności ANU.
Naukowcy odkryli również, że u kobiet spożywanie magnezu przynosi jeszcze większe korzyści:
Odkryliśmy również, że neuroprotekcyjne działanie większej ilości magnezu w diecie przynosi większe korzyści kobietom niż mężczyznom i bardziej u kobiet po menopauzie niż przed menopauzą, chociaż może to wynikać z przeciwzapalnego działania magnezu – powiedziała dr Khawlah Alateeq.
Jak podkreślają naukowcy w badaniu: wysoki poziom magnezu w mózgu obniża stres oksydacyjny i ogólnoustrojowe zapalenie, zwiększa plastyczność synaptyczną i przeciwdziała innym mechanizmom prowadzącym do neurodegeneracji.
W czym jest najwięcej magnezu?
Modyfikacja diety i dodanie większej ilości produktów bogatych w magnez to prosty sposób na ochronę mózgu przed chorobotwórczymi procesami i spadkiem funkcji poznawczych. Zmniejszaniu się objętości istoty szarej i białej w mózgu oraz innym procesom neurodegeneracyjnym prowadzącym do otępienia i problemów z pamięcią czy koncentracją można zapobiegać już w wieku średnim.
Badanie pokazuje, że wyższe spożycie magnezu w diecie może przyczynić się do neuroprotekcji na wcześniejszym etapie procesu starzenia, a efekty zapobiegawcze mogą rozpocząć się w wieku 40 lat lub nawet wcześniej – podpowiada dr Alateeq.
Należy więc zwiększyć spożycie magnezu sięgając po te produkty:
- zielone warzywa liściaste takie jak szpinak, jarmuż, botwinka,
- kakao i czekolada gorzka,
- nasiona roślin strączkowych (soja, fasola),
- ciemne i pełnoziarniste kasze i pieczywo,
- otręby pszenne,
- orzechy włoskie, migdały, pestki dyni,
- siemię lniane,
- mleko, jaja, sery żółte,
- owoce takie jak jabłka, banany.
Źródło:
Dietary magnesium intake is related to larger brain volumes and lower white matter lesions with notable sex differences European Journal of Nutrition