Spis treści
Co jeść przy wysokim cukrze? Produkty, które obniżają poziom glukozy we krwi
Osoby z predyspozycją do zachorowania na cukrzycę typu 2 powinny włączyć do codziennego życia elementy profilaktyki. Prewencja tej choroby jest trudna do zrealizowania, jednak nie jest niemożliwa. Głównymi elementami zapobiegania rozwojowi cukrzycy typu 2 jest zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna.
Zobacz w galerii produkty, które zmniejszają stężenie cukru we krwi
Profilaktyka cukrzycy typu 2
Wysiłek fizyczny nie powinien pokrywać się z codziennymi obowiązkami, lecz musi zostać wygospodarowany w wolnym czasie. Systematyczne podejmowanie aktywności, trwające minimum 30 minut dziennie, efektywnie wspomaga utratę tkanki tłuszczowej oraz uwrażliwia komórki na działanie insuliny. Fińscy naukowcy zaobserwowali, że spadek masy ciała o 5 proc. oraz umiarkowana aktywność fizyczna trwająca ok. 150 minut tygodniowo mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 nawet o 75 proc.
Polecamy: Tania dieta dla cukrzyka. Zobacz budżetowy jadłospis i przepisy
Kolejnym elementem profilaktyki cukrzycy typu 2 powinna być zmiana sposobu żywienia. Dieta w prewencji tego schorzenia opiera się na zbilansowanej diecie, w której ograniczeniu ulegają tłuszcze (zwłaszcza zwierzęce) oraz cukry proste. W posiłkach nie powinno również zabraknąć owoców oraz warzyw bogatych w błonnik pokarmowy, który zmniejsza oporność komórek na insulinę.
Badania opublikowana na łamach czasopisma Nurse's Health Study wykazały, że spadek masy ciała o 5 kg u osób z predyspozycją do cukrzycy typu 2 zmniejsza ryzyko jej wystąpienia nawet o 50 proc.
Dowiedz się więcej: Na czym polega dieta z niskim indeksem glikemicznym?
Ważne jest, aby jadłospis w większości składał się z produktów o niskim lub średnim indeksie glikemicznym (IG), dlatego warto z jadłospisu wyeliminować:
- alkohol,
- węglowodany proste, takie jak cukier, słodycze, produkty słodzone, produkty cukiernicze,
- potrawy smażone i typu fast food,
- słodzone napoje gazowane,
- mięso smażone na głębokim tłuszczu.
Czym jest cukrzyca typu 2 oraz jakie są przyczyny jej rozwoju?
Schorzenie spowodowane jest zaburzeniami metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek, których przyczyną może być defekt wydzielania insuliny lub jej działania. Choroba ma charakter postępujący i wymaga stałej kontroli lekarskiej, aby nie doszło do rozwinięcia się poważnych powikłań.
Sprawdź też: Samotność może zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2
Badania epidemiologiczne przeprowadzone w ostatnich latach dowiodły, że w krajach rozwiniętych cukrzyca staje się jedną z najczęstszych chorób przewlekłych na świecie. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaznacza, że ma już charakter epidemii, a jej leczenie pochłania olbrzymie koszty. W ciągu ostatniego sześćdziesięciolecia zaobserwowano 46 proc. wzrost zachorowalności właśnie na cukrzycę typu 2.
W Polsce na cukrzycę choruje ok. 3 mln ludzi, z czego aż 90 proc. stanowi cukrzyca typu 2 – informuje NFZ.
Wśród głównych przyczyn rozwoju cukrzycy typu 2 można wymienić:
- predyspozycje genetyczne,
- otyłość,
- brak aktywności fizycznej,
- nadmierne spożywanie posiłków bogatych w tłuszcze nasycone oraz cukier.
Najczęstsze objawy cukrzycy typu 2
Choroba często przebiega niezauważalnie, a zanim dojdzie do pojawienia się jawnej cukrzycy, może minąć kilkanaście lat. Pierwszymi widocznymi objawami często są dopiero pojawiające się powikłania, takie jak uszkodzenie wzroku i czucia oraz niewydolność nerek.
Do symptomów mogących świadczyć o rozwoju cukrzycy typu 2 można zaliczyć:
- otyłość,
- suchość w ustach lub wzmożone pragnienie,
- wielomocz,
- wzrost łaknienia,
- osłabienie i utratę sił,
- zmiany ropne na skórze oraz utrudnione gojenie się ran,
- osłabienie odporności organizmu,
- stany zapalne narządów moczowo-płciowych,
- zmniejszoną wrażliwość na dotyk w stopach oraz siny kolor bez odczucia zimna,
- omdlenia,
- uczucie niepokoju,
- drętwienie lub mrowienie w dłoniach i stopach,
- marskość i stłuszczenie wątroby.
Zobacz w galerii produkty, które zmniejszają stężenie cukru we krwi