7 naturalnych produktów, które obniżają poziom cukru. Wspomagają leczenie cukrzycy typu 2 i insulinooporności

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
W leczeniu cukrzycy dieta odgrywa bardzo ważną rolę. Sprawdź w galerii, co jeść, aby obniżyć poziom cukru we krwi.
W leczeniu cukrzycy dieta odgrywa bardzo ważną rolę. Sprawdź w galerii, co jeść, aby obniżyć poziom cukru we krwi. ratmaner/123rf.com
Cukrzyca typu 2 to choroba metaboliczna, w przebiegu której dochodzi do defektu wydzielania insuliny, a tym samym wzrasta stężenie glukozy we krwi. Odpowiednia profilaktyka polegająca na zbilansowanej diecie oraz włączeniu aktywności fizycznej znacząco zmniejszają ryzyko rozwoju tej choroby. Te 7 produktów spożywczych może pomóc obniżyć wysokie stężenie cukru we krwi.

Spis treści

Co jeść przy wysokim cukrze? Produkty, które obniżają poziom glukozy we krwi

Osoby z predyspozycją do zachorowania na cukrzycę typu 2 powinny włączyć do codziennego życia elementy profilaktyki. Prewencja tej choroby jest trudna do zrealizowania, jednak nie jest niemożliwa. Głównymi elementami zapobiegania rozwojowi cukrzycy typu 2 jest zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna.

Profilaktyka cukrzycy typu 2

Wysiłek fizyczny nie powinien pokrywać się z codziennymi obowiązkami, lecz musi zostać wygospodarowany w wolnym czasie. Systematyczne podejmowanie aktywności, trwające minimum 30 minut dziennie, efektywnie wspomaga utratę tkanki tłuszczowej oraz uwrażliwia komórki na działanie insuliny. Fińscy naukowcy zaobserwowali, że spadek masy ciała o 5 proc. oraz umiarkowana aktywność fizyczna trwająca ok. 150 minut tygodniowo mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 nawet o 75 proc.

Polecamy: Tania dieta dla cukrzyka. Zobacz budżetowy jadłospis i przepisy

Kolejnym elementem profilaktyki cukrzycy typu 2 powinna być zmiana sposobu żywienia. Dieta w prewencji tego schorzenia opiera się na zbilansowanej diecie, w której ograniczeniu ulegają tłuszcze (zwłaszcza zwierzęce) oraz cukry proste. W posiłkach nie powinno również zabraknąć owoców oraz warzyw bogatych w błonnik pokarmowy, który zmniejsza oporność komórek na insulinę.

Badania opublikowana na łamach czasopisma Nurse's Health Study wykazały, że spadek masy ciała o 5 kg u osób z predyspozycją do cukrzycy typu 2 zmniejsza ryzyko jej wystąpienia nawet o 50 proc.

Ważne jest, aby jadłospis w większości składał się z produktów o niskim lub średnim indeksie glikemicznym (IG), dlatego warto z jadłospisu wyeliminować:

  • alkohol,
  • węglowodany proste, takie jak cukier, słodycze, produkty słodzone, produkty cukiernicze,
  • potrawy smażone i typu fast food,
  • słodzone napoje gazowane,
  • mięso smażone na głębokim tłuszczu.

Czym jest cukrzyca typu 2 oraz jakie są przyczyny jej rozwoju?

Schorzenie spowodowane jest zaburzeniami metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek, których przyczyną może być defekt wydzielania insuliny lub jej działania. Choroba ma charakter postępujący i wymaga stałej kontroli lekarskiej, aby nie doszło do rozwinięcia się poważnych powikłań.

Sprawdź też: Samotność może zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2

Badania epidemiologiczne przeprowadzone w ostatnich latach dowiodły, że w krajach rozwiniętych cukrzyca staje się jedną z najczęstszych chorób przewlekłych na świecie. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaznacza, że ma już charakter epidemii, a jej leczenie pochłania olbrzymie koszty. W ciągu ostatniego sześćdziesięciolecia zaobserwowano 46 proc. wzrost zachorowalności właśnie na cukrzycę typu 2.

W Polsce na cukrzycę choruje ok. 3 mln ludzi, z czego aż 90 proc. stanowi cukrzyca typu 2 – informuje NFZ.

Czytaj: Te produkty odpowiadają za rozwój cukrzycy. Zobacz, co takiego jedzą Polacy, a co przyczynia się do cukrzycy typu 2 na świecie

Wśród głównych przyczyn rozwoju cukrzycy typu 2 można wymienić:

  • predyspozycje genetyczne,
  • otyłość,
  • brak aktywności fizycznej,
  • nadmierne spożywanie posiłków bogatych w tłuszcze nasycone oraz cukier.

Najczęstsze objawy cukrzycy typu 2

Choroba często przebiega niezauważalnie, a zanim dojdzie do pojawienia się jawnej cukrzycy, może minąć kilkanaście lat. Pierwszymi widocznymi objawami często są dopiero pojawiające się powikłania, takie jak uszkodzenie wzroku i czucia oraz niewydolność nerek.

Do symptomów mogących świadczyć o rozwoju cukrzycy typu 2 można zaliczyć:

  • otyłość,
  • suchość w ustach lub wzmożone pragnienie,
  • wielomocz,
  • wzrost łaknienia,
  • osłabienie i utratę sił,
  • zmiany ropne na skórze oraz utrudnione gojenie się ran,
  • osłabienie odporności organizmu,
  • stany zapalne narządów moczowo-płciowych,
  • zmniejszoną wrażliwość na dotyk w stopach oraz siny kolor bez odczucia zimna,
  • omdlenia,
  • uczucie niepokoju,
  • drętwienie lub mrowienie w dłoniach i stopach,
  • marskość i stłuszczenie wątroby.
Dodaj firmę
Logo firmy Ministerstwo Zdrowia
Warszawa, ul. Miodowa 15
Autopromocja

Cukier pod kontrolą

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Testy krwi prognozują ryzyko zawału serca

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia