Spis treści
Czy pączki są zdrowe? Sklepowe mają zazwyczaj fatalny skład
Niezależnie od rodzaju pączka, kiedy przygotowujemy go w warunkach domowych, w jego skład wchodzą zazwyczaj:
- mąka,
- cukier,
- drożdże lub proszek do pieczenia,
- jajka,
- mleko, śmietana lub maślanka,
- masło lub smalec.
Niestety w masowej produkcji masło często zastępowane jest tłuszczami utwardzonymi, w tym tłuszczem plamowym, zamiast jajek używana jest pasteryzowana masa jajowa, a do nadzienia trafiają zbędne cukry, substancje konserwujące i sztuczne aromaty.
Producenci dodają do ciasta:
- substancje zagęszczające,
- konserwanty,
- emulgatory,
- fosforany,
- stabilizatory,
- sztuczne aromaty.
Także skład kolorowych posypek zdobiących sklepowe pączki pozostawia dużo życzenia, oprócz substancji słodzących, zawierają bowiem liczne barwniki. Część z nich może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.
Dlatego, jeśli nie mamy możliwości samodzielnego przygotowania pączków, zamiast na kolorowe donuty z dyskontu, lepiej postawić na te tradycyjne drożdżowe wypieki z cukierni lub piekarni. Mamy wtedy większą szansę na krótszą listę składników i lepszą jakość ciasta. Lepiej wybierać te z cukrem pudrem zamiast lukru – będą miały mniej cukru – oraz jaśniejsze, ponieważ ciemny kolor świadczy o dłuższym czasie spędzonym w tłuszczu podczas smażenia.

Ile kalorii ma pączek, a ile faworki? To warto wiedzieć w tłusty czwartek
Ile kalorii ma pączek? Choć mówi się, że pączki jedzone w tłusty czwartek nie tuczą, dobrze znać odpowiedź na to pytanie. Warto mieć bowiem świadomość tego, ile dodatkowych kalorii możemy dostarczyć s...
Pączki mogą prowadzić do rozwoju różnych schorzeń. Na szczycie listy: otyłość, nowotwory i cukrzyca
Ze względu na skład i sposób przygotowania pączki nie należą ani do zdrowych, ani do dietetycznych wypieków. Dostarczają do organizmu dużych ilości pustych kalorii – w jednym pączku możemy znaleźć nawet 400 kcal, kolorowe donuty dostarczają ich nieco mniej, ale tylko dlatego, że są zazwyczaj mniejsze.
Jak szkodzą nam pączki? Jedzenie ich w nadmiarze może sprzyjać rozwojowi:
- Otyłości – pączki to źródło setek kalorii, jedzone regularnie sprzyjają przyrostowi masy i utrwalają złe nawyki żywieniowe.
- Cukrzycy i insulinooporności – badania potwierdzają, że jedzenie potraw o dużej zawartości cukru może prowadzić do rozwoju chorób metabolicznych, w tym cukrzycy typu 2 i insulinooporności. Szacuje się, że od 60 do 80 proc. zachorowań na cukrzycę typu 2 (wśród Europejczyków) spowodowanych jest nadmiarem tkanki tłuszczowej.
- Nowotworów – aż 20 procent wszystkich nowotworów jest wiązanych z otyłością i zła dietą, której składnikiem są m.in. produkty wysokoprzetworzone, tłuste i słodkie. Zawarte w sklepowych pączkach tłuszcze nasycone i trans mogą przyczyniać się do rozwoju stanu zapalanego i raka. Otyłością wiązana jest z rakiem: endometrium, jelita grubego, piersi po menopauzie, prostaty i nerek oraz gruczolakorakiem przełyku, białaczką, chłoniakiem nieziarniczym, szpiczakiem mnogim, czerniakiem złośliwym i guzem tarczycy.
- Chorób serca – dieta wysokocukrowa podnosi ciśnienie krwi i poziom glukozy, wywołując stan zapalny i zwiększając poziom trójglicerydów, co prowadzi m.in. do rozwoju chorób układu krążenia. Tłuszcze nasycone, obecne w sklepowych pączkach, dodatkowo podnoszą poziom cholesterolu, co zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.

Odchudzone i zdrowsze pączki. Przepisy nie tylko na tłusty czwartek
Masz ochotę na pączka, ale obawiasz się tego, że ma dużo kalorii? Upiecz go! Ta metoda może zmniejszyć wartość energetyczną ciastka nawet o połowę. Poza tym domowe wypieki są nie tylko bardziej dietet...
Kto nie powinien jeść pączków?
Jedzenie pączków negatywnie wpływa nawet na zdrowy organizm, choć jedzone sporadycznie – przez osoby prawidłowo odżywiające się na co dzień – nie powinny odbić się w znaczący sposób na naszym zdrowiu.
Jednak są osoby, które powinny zupełnie wyeliminować je ze swojej diety. To m.in. osoby borykające się z nadwagą i otyłością, z chorobami układu krążenia oraz cukrzycą. Ze względu na obecność białej mąki, pączki nie powinny znaleźć się także w diecie osób z celiakią, nietolerancją glutenu i nieceliakalną nadwrażliwością na gluten (NCNG).
Jako produkty ciężkostrawne mogą obciążać trzustkę i wątrobę, dlatego osoby z przewlekłymi chorobami tych narządów nie powinny jeść pączków. Także pacjenci cierpiący z powodu schorzeń układu pokarmowego powinni w tłusty czwartek sięgnąć po bardziej lekkostrawne słodkości.
Również alergicy i osoby z tendencją do nietolerancji pokarmowych, powinny dokładnie zapoznać się ze składem sklepowych wypieków, aby uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji zdrowotnych.

Co zrobić, żeby spalić kalorie z jednego pączka? Połóż się i poczytaj albo pośpiewaj!
Większość z nas w tłusty czwartek pozwala sobie na małe obżarstwo. Zjadamy wtedy średnio 2-2,5 pączka, czyli dostarczamy do organizmu nawet 800-1000 nadprogramowych kalorii. Sprawdź, jak najprościej i...
Źródła:
- The Evidence for Saturated Fat and for Sugar Related to Coronary Heart Disease Progress in Cardiovascular Diseases
- Obesity as a Major Risk Factor for Cancer Journal of Obesity
Zadbaj o optymalne trawienie
