Spis treści
Co to jest szafran i do czego służy?
Szafran to suszone znamiona słupków kwiatowych jesiennego szafranu uprawnego (Crocus sativus), które są zbierane ręcznie w specjalny sposób, a następnie suszone. Od tysięcy lat służy jako przyprawa kulinarna, składnik barwników, kosmetyków i leków.
Znamiona słupków szafranu zwłaszcza w Azji stanowią surowiec stosowany tradycyjnie w celu wspomagania zdrowia. W Chinach ceniono jego właściwości uspokajające, rozkurczające przy bolesnym miesiączkowaniu i pobudzający apetyt.
Ile kosztuje szafran? Cena
Ze względu na wydajność i sposób zbioru cena suszonego szafranu ma dorównywać cenie złota, stąd też jego popularne określenie jako „czerwone złoto”. Do uzyskania 1 kg gotowej przyprawy potrzeba aż 100-200 tys. kwiatów, jednak stosowane ilości są niewielkie. Opakowanie 0,1 g można kupić już za 6-7 zł, a 1 g za 25-30 zł.
Choć ze względu na swoją cenę szafran wcześniej był rzadko stosowany w celach leczniczych, zmieniło się to w ciągu ostatnich lat. Zwłaszcza w sklepach internetowych nie brak suplementów diety zawierających wyciąg z tego surowca, które znajdują się na średniej półce cenowej.
Na co stosuje się szafran? Właściwości lecznicze
Szafran ma cenne właściwości lecznicze wynikające z zawartości związków aktywnych takich, jak żółtopomarańczowy barwnik krocyna (glikozyd karotenoidowy) oraz związki karotenowe, a także należąca do tzw. goryczy pikrokrocyna i odpowiedzialny za aromat safranal.
Szafran jest uważany za skuteczny w przypadku wielu schorzeń, do których należy:
choroba wieńcowa serca,
nadciśnienie,
zaburzenia żołądkowe,
zaburzenia miesiączkowania i PMS,
problemy z uczeniem i zapamiętywaniem
Dla szafranu potwierdzono szereg właściwości leczniczych i prozdrowotnych, w tym:
przeciwzapalne,
przeciwmiażdżycowe,
przeciwkaszlowe,
zwiększające ilość dopaminy w mózgu,
przeciwdepresyjne w przypadku łagodnej do umiarkowanej depresji,
chroniące siatkówkę oka i spowalniające starzenie się plamki żółtej,
przeciwskurczowe,
przeciwdrgawkowe,
przeciw chorobie Alzheimera,
zmniejszające zespół abstynencyjny przy odstawieniu używek,
uspokajające w nerwicach wegetatywnych i zmniejszające pobudzenie ruchowe,
psychostymulujące i wspomagające koncentrację,
antystresowe,
pobudzające płciowo jak afrodyzjak, m.in. stymulujące erekcję,
żółciopędne,
antyseptyczne,
wspierające trawienie,
chroniące przed genotoksycznością i cytotoksycznością (działanie szkodliwe dla materiału genetycznego i komórek) i przeciwnowotworowe.
Jak smakuje szafran i do czego można go dodać?
Szafran to przyprawa o subtelnym, ale wyrazistym smaku, który określa się jako korzenny, gorzki, cierpki i lekko ostry, z ziemistymi, piżmowymi, kwiatowymi i miodowymi nutami.
Nitki mają przede wszystkim niezwykle intensywny kolor, barwi dania na złocisty odcień. Szafran stosuje się m.in. do ryżu (np. risotto z szafranem, paella, orientalny pilaw), białych ryb, owoców morza, a także gulaszów i innych dań jednogarnkowych, w tym klarownych zup. Barwi i aromatyzuje także desery i alkohole, np. likiery, jest tez składnikiem nalewek leczniczych.
Czy przyjmowanie szafranu jest bezpieczne?
Dla szafranu wykazano toksyczność w przypadku bardzo wysokich dawek. Ilość powodująca śmierć połowy zwierząt wynosiła aż 20,7 g na każdy kilogram masy ciała, podczas gdy dzienna porcja dla dorosłego człowieka to zalewie szczypta ważąca 0,1-0,2 g (10-20 znamion).
Za stosowaną i bezpieczną uznawana jest dawka dzienna wynosząca 1-1,5 g. Taka ilość może już jednak wywołać objawy uboczne, np. 0,5-1 g nasila krwawienie miesiączkowe, a także wywołać poronienie. Niebezpieczna ilość to już ok. 20 g. A korzystnie na organizm działa już szczypta przyprawy dziennie.
Choć w przypadku suchej przyprawy przedawkowanie jest bardzo mało prawdopodobne, można przesadzić z suplementami diety. Dlatego należy przyjmować je zgodnie z zaleceniami producenta.
Szafranu nie należy łączyć z lekami antydepresyjnymi i regulującymi nastrój, a także przeciw nadciśnieniu, ponieważ nasilają ich działanie. W przypadku chorób przewlekłych i farmakoterapii kurację szafranem należy skonsultować z lekarzem.
Jeśli jednak chodzi o dawki w suplementach, porównanie różnych preparatów jest utrudnione. Producenci podają zawartość wyciągu standaryzowanego na konkretną dawkę krocyny i ew. safranalu, zapisując odpowiednie informacje w różny sposób i podając np. zawartość kompleksu aktywnego pozyskanego z rośliny. Dzienna dawka to zwykle 1 kapsułka dziennie.
Źródła:
Szafran – Safran – Crocus jako lek i przyprawa Medycyna dawna i współczesna Dr Henryk Różański
The effects of Crocus sativus (saffron) and its constituents on nervous system: A review Avicenna Journal of Phytomedicine