Ta przyprawa to czerwone złoto. Szlachetny dodatek ma drogocenne właściwości. Już szczypta poprawia nastój, podnosi libido i usprawnia wzrok

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Ta przyprawa na wagę złota jest warta swojej ceny. Stanowi nie tylko wyjątkowy dodatek kulinarny, ale też surowiec leczniczy. Właściwości szafranu są imponujące, bo pomaga na wiele współczesnych problemów, od depresji i zaburzeń libido po choroby metaboliczne. Zobacz, na co stosuje się ten szlachetny produkt.

Spis treści

Co to jest szafran i do czego służy?

Szafran to suszone znamiona słupków kwiatowych jesiennego szafranu uprawnego (Crocus sativus), które są zbierane ręcznie w specjalny sposób, a następnie suszone. Od tysięcy lat służy jako przyprawa kulinarna, składnik barwników, kosmetyków i leków.

Niepozorne czerwone nitki kryją w sobie bogactwo koloru i smaku. Ta część kwiatu szafranu jest także wyjątkowa pod względem właściwości prozdrowotnych
Niepozorne czerwone nitki kryją w sobie bogactwo koloru i smaku. Ta część kwiatu szafranu jest także wyjątkowa pod względem właściwości prozdrowotnych freepik/freepik.com

Znamiona słupków szafranu zwłaszcza w Azji stanowią surowiec stosowany tradycyjnie w celu wspomagania zdrowia. W Chinach ceniono jego właściwości uspokajające, rozkurczające przy bolesnym miesiączkowaniu i pobudzający apetyt.

Ile kosztuje szafran? Cena

Ze względu na wydajność i sposób zbioru cena suszonego szafranu ma dorównywać cenie złota, stąd też jego popularne określenie jako „czerwone złoto”. Do uzyskania 1 kg gotowej przyprawy potrzeba aż 100-200 tys. kwiatów, jednak stosowane ilości są niewielkie. Opakowanie 0,1 g można kupić już za 6-7 zł, a 1 g za 25-30 zł.

Choć ze względu na swoją cenę szafran wcześniej był rzadko stosowany w celach leczniczych, zmieniło się to w ciągu ostatnich lat. Zwłaszcza w sklepach internetowych nie brak suplementów diety zawierających wyciąg z tego surowca, które znajdują się na średniej półce cenowej.

Na co stosuje się szafran? Właściwości lecznicze

Szafran ma cenne właściwości lecznicze wynikające z zawartości związków aktywnych takich, jak żółtopomarańczowy barwnik krocyna (glikozyd karotenoidowy) oraz związki karotenowe, a także należąca do tzw. goryczy pikrokrocyna i odpowiedzialny za aromat safranal.

Szafran jest uważany za skuteczny w przypadku wielu schorzeń, do których należy:

Dla szafranu potwierdzono szereg właściwości leczniczych i prozdrowotnych, w tym:

  • przeciwzapalne,

  • przeciwmiażdżycowe,

  • przeciwkaszlowe,

  • zwiększające ilość dopaminy w mózgu,

  • przeciwdepresyjne w przypadku łagodnej do umiarkowanej depresji,

  • chroniące siatkówkę oka i spowalniające starzenie się plamki żółtej,

  • przeciwskurczowe,

  • przeciwdrgawkowe,

  • przeciw chorobie Alzheimera,

  • zmniejszające zespół abstynencyjny przy odstawieniu używek,

  • uspokajające w nerwicach wegetatywnych i zmniejszające pobudzenie ruchowe,

  • psychostymulujące i wspomagające koncentrację,

  • antystresowe,

  • pobudzające płciowo jak afrodyzjak, m.in. stymulujące erekcję,

  • żółciopędne,

  • antyseptyczne,

  • wspierające trawienie,

  • chroniące przed genotoksycznością i cytotoksycznością (działanie szkodliwe dla materiału genetycznego i komórek) i przeciwnowotworowe.

Jak smakuje szafran i do czego można go dodać?

Szafran to przyprawa o subtelnym, ale wyrazistym smaku, który określa się jako korzenny, gorzki, cierpki i lekko ostry, z ziemistymi, piżmowymi, kwiatowymi i miodowymi nutami.

Nitki mają przede wszystkim niezwykle intensywny kolor, barwi dania na złocisty odcień. Szafran stosuje się m.in. do ryżu (np. risotto z szafranem, paella, orientalny pilaw), białych ryb, owoców morza, a także gulaszów i innych dań jednogarnkowych, w tym klarownych zup. Barwi i aromatyzuje także desery i alkohole, np. likiery, jest tez składnikiem nalewek leczniczych.

Czy przyjmowanie szafranu jest bezpieczne?

Dla szafranu wykazano toksyczność w przypadku bardzo wysokich dawek. Ilość powodująca śmierć połowy zwierząt wynosiła aż 20,7 g na każdy kilogram masy ciała, podczas gdy dzienna porcja dla dorosłego człowieka to zalewie szczypta ważąca 0,1-0,2 g (10-20 znamion).

Za stosowaną i bezpieczną uznawana jest dawka dzienna wynosząca 1-1,5 g. Taka ilość może już jednak wywołać objawy uboczne, np. 0,5-1 g nasila krwawienie miesiączkowe, a także wywołać poronienie. Niebezpieczna ilość to już ok. 20 g. A korzystnie na organizm działa już szczypta przyprawy dziennie.

Choć w przypadku suchej przyprawy przedawkowanie jest bardzo mało prawdopodobne, można przesadzić z suplementami diety. Dlatego należy przyjmować je zgodnie z zaleceniami producenta.

Szafranu nie należy łączyć z lekami antydepresyjnymi i regulującymi nastrój, a także przeciw nadciśnieniu, ponieważ nasilają ich działanie. W przypadku chorób przewlekłych i farmakoterapii kurację szafranem należy skonsultować z lekarzem.

Jeśli jednak chodzi o dawki w suplementach, porównanie różnych preparatów jest utrudnione. Producenci podają zawartość wyciągu standaryzowanego na konkretną dawkę krocyny i ew. safranalu, zapisując odpowiednie informacje w różny sposób i podając np. zawartość kompleksu aktywnego pozyskanego z rośliny. Dzienna dawka to zwykle 1 kapsułka dziennie.

Źródła:

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia